OnePlus 3 集中討論區 LIHKG (2)

1002 回覆
16 Like 5 Dislike
而家用緊三叔,想換3T,有咩要注意?
係咪要上官網訂?
係咪3T先覺得fb有問題同倒水
利申: 3仔用緊metal 覺得7.0 d電同6 果陣差唔多
利申: 3仔用緊metal 覺得7.0 d電同6 果陣差唔多

唔係
https://lihkg.com/thread/75196/page/1

似乎係fb問題,今日係人有裝fb app都食電到死
似乎強制停用都唔得,岩岩頂唔順del左

似乎係fb問題,今日係人有裝fb app都食電到死
似乎強制停用都唔得,岩岩頂唔順del左

del 左就無事,等下個更新再裝返
訂左OP3T GUNMETAL 64GB
CS好好人應我要求即出Shipment

點樣可以要求即出貨
待機都發熱幾時先再有更新
fb app真係on99,琴晩更新左上7.0,今朝用部3T一路都覺熱熱地,岩岩熄左fb背景傳輸即刻冇事,不過我唔似其他巴打咁舊電倒水,都係同平時差唔多
fb app真係on99,琴晩更新左上7.0,今朝用部3T一路都覺熱熱地,岩岩熄左fb背景傳輸即刻冇事,不過我唔似其他巴打咁舊電倒水,都係同平時差唔多

del 左fb msg 和fb 即刻唔倒水
錯怪左oos4.0.1
睇reddit好多人話係新update既google calendar, facebook 同fb messenger出事搞到battery drain

https://www.reddit.com/r/oneplus/comments/5n3ki3/op3t_battery_drain/

我個電量顯示係講fb messenger佔左11%用電量

我本身已經update到4.0.1,跟reddit講uninstall左google calendar最新個update,強制停止facebook同fb messenger即刻停止倒水

而家係唔知op3t 呢個update同fb撞左定其他原因搞成咁
但香港人好難唔用facebook

你個方法work wor,
我停o左gps related 既app 既背景服務 同埋轉google play service 個location 做省電就用電慢o左

出面都有個post講fb今日勁食電,其他an機都有類似情況,所以未必一定關op3個update事

on9, 尋晚9pm-6am, facebook食左我20%電 即刻del左佢轉swipe

錯怪左oos4.0.1

我都係 怪錯佢喇

錯怪左oos4.0.1

我都係 怪錯佢喇

用住m板fb先喇

點樣可以要求即出貨

send email, 係要訂前send定,尋日買 今日到左

打電話得唔得?

點樣可以要求即出貨

send email, 係要訂前send定,尋日買 今日到左

email 係乜 成個網都朋唔到
琴日朝早落order岩岩已經收到
係咪大家都唔建議升7.0住?
琴日朝早落order岩岩已經收到
係咪大家都唔建議升7.0住?

你可以唔升住, 但係暫時食電都係 facebook, facebook messager, 同 google calender

點樣可以要求即出貨

support@oneplus.net

本身都ships immediately
何必搞咁多野
剛剛check o左外國網d comment

1. 7.0 個畫面熄o左,但cpu 好少 處於應該既idle. 呢個係bettery drain既主因

2. 有人懷疑係同7.0 既file permission有關. 某d 常用既app (例如google play service , fb) 個d後台服務想做某d file access, 但permission denied. 所以會重新去fail retry , 導致cpu 又被wake up 去攪

3. 有人試過factory restore 再裝7.0 , 清app 重裝都解決唔到. 所以都係擦返6.0

所以未升千萬唔升好過升

我想講, 只要uninstall 左 facebook 同 facebook messager, 食電即刻解決左
剛剛check o左外國網d comment

1. 7.0 個畫面熄o左,但cpu 好少 處於應該既idle. 呢個係bettery drain既主因

2. 有人懷疑係同7.0 既file permission有關. 某d 常用既app (例如google play service , fb) 個d後台服務想做某d file access, 但permission denied. 所以會重新去fail retry , 導致cpu 又被wake up 去攪

3. 有人試過factory restore 再裝7.0 , 清app 重裝都解決唔到. 所以都係擦返6.0

所以未升千萬唔升好過升

我想講, 只要uninstall 左 facebook 同 facebook messager, 食電即刻解決左

裝留上巴打swipe算
一app兩味
又可以轉黑底

點樣可以要求即出貨

何必搞咁多野

今日買 網顯示最早下星期先收到

何必搞咁多野

今日買 網顯示最早下星期先收到

我都係 如果好似上面巴打講咁快 希望有機會提早送到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞