[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
如果第一季講傷害
咁第二季係復原
如果只出S1會好不負責任
因為出路不應該是自殺
要教被侵犯者要企出嚟
面對創傷
暫時睇左8集
唔係幾覺得S2係講復原
特別clay 好似仲係未走得出hannah既陰霾
自己拎黎架啦
講慘既話反而佢算係咁多個最幸福果個

我s1最中意都係zach同alex
好彩s2佢2個都無咩7野
今集開始有d中意justin
但點解坐咗6個月出黎都仲掂毒
覺得呢集好撚sweet
我都中意呢集 冇咁灰
但係分手果到就
其實係
條撚屌有勇氣啲認左Hannah做佢條女分分鐘唔洗自殺
毒癮冇咁易甩既
而且佢咁內疚 佢用毒品麻醉自己

Clay開口話佢父母想adopt佢果陣兩個都好cute
其實我覺得呢件事好撚hurt個女仔
明明我地相處既時間你知我唔係咁既人
開頭仲係因為佢老豆過身真心安慰佢
但係結果你都係怕流言蜚語

不過對如果企係zach既角度去睇
hannah之前俾班朋友唱到咁
唔想承認自己同hannah依段關係 都唔出奇
始終人類都係自私 都係要面子 尤其係中學生
都係
如果對象係Clay反而可能好順利
因為Clay好朋友Jeff同Tony都唔會係果種人
Alex結果都係俾jess當咗水泡
同zach一齊算啦
好明顯既CP
但係我又咁樣覺得啦
如果就算hannah同clay一齊 或者個發展都未必係我地所想像中咁好
S1一開頭 Justin公開左佢同hannah係滑梯到張kiss相 傳到成間學校都知道既時候
個陣clay望住hannah個眼神 好奇怪 好似係覺得hannah就係Justin口中所講既人
雖然clay後來話唔係 不過 ...
但clay唔識同唔敢溝女 同唔到hannah一齊都係合理姐
但係呢到都好合理 Hannah係新生
Clay係對佢有好感但係唔熟佢為人
所以一張相令人誤解好多野都係真既

其實Justin都係俾Bryce搶左部電話先公開左張相
佢本來淨係諗住俾張相佢睇等Bryce唔好繼續問
同 Clay一齊Hannah咪又係要俾Bryce(唔知係咪咁串)屌,Clay仲要係房門口俾人打撚到仆街
每個人對依套劇都有唔同既感覺
可以照睇既
不過S1都唔係咁差?
覺得S2情節位豐富啲
S1好悶 S2都係悶 但Tyler條線幾好睇
係見多人睇先夾硬睇下
S1好多sad位可以喊下
有無人可以劇透少少 話我知Tony究竟做咩點解要燒左張紙/佢做過咩係不可告人?
S2 食住me too 個潮流 off track左少少
早d鋪 tyler 今季講埋咪好囉,起碼無咁悶
入定黎先
之前專登買埋中文同英文版小說都未睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞