[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
上季已經覺得佢靚仔
不過我最鐘意tony 雖然矮
想睇多d佢既make out scene
好想俾佢屌
睇完zach同hannah個集突然覺得zach好正
佢不嬲正 第一季已經覺得佢同同劇男演員差好遠
雖然佢個樣就真係唔多似中學生
我覺得佢著起波衫黎都似中學生呀
但bryce唔係好似
係啊係啊佢個笑容好charm
佢同hannah喺海邊個度勁sweet
第二季根本否定晒hannah自殺既理由
除左rape無人幫到佢之外,其他令佢感到失望既事跟本唔係咩大事件

佢本身就少少淫底又貪玩又易鍾易人又都算性格開朗,比人偷影、放list、摸大脾等等跟本應該唔會咁敏感

佢亦都bully過人,應該好清楚以上既bully其實都係d 小case,純粹自己無限放大

同埋如果父母關係係其中一個自殺原因,點解唔放落tape? 唔明

雖然咁講好似blame the victim 不過真係唔太理解到hannah 強烈到須要自殺既感覺
其實hannah媽係court到俾人審個陣 佢自己都講出自己家族個邊係有mental problem
而hannah媽自己都有反反覆覆咁去睇精神科醫生
hannah媽俾人問到會唔會覺得hannah都有mental problem 有無帶過hannah去睇醫生
但係hannah媽就答無 因為覺得hannah唔會

可能hannah自己有mental problem 但自己察覺唔到(遺傳) 屋企人又唔發覺
假設佢真係有mental problem 咁佢無限放大佢所經歷過既事 都唔出奇

父母關係未必係其中一個自殺既原因 只係佢父母係court到俾人審 審佢既個條女講到好似係其中一個原因 我個人認為就未必係 因為EP13 hannah寫既個張"reasons why not" 都有提過mum and dad 又有mum 同dad

暫停睇咗 reasons why not 張紙一陣 覺得hannah決定自殺個陣都好掙扎
佢諗why not嘅理由應該係得幾個 但係都格硬整咗好多出嚟 (mom, dad, mom and dad/ clay, helmet) 都重複咗幾次
不過最後都係爭幾個reason
終於睇完第十一集
集體打交個到好精彩
好欣賞Zach見到成班人圍Justin即刻出手
Alex見到Zach比人打拐拐下咁行過去扑鳩Mongon,Zach仲即刻勁肉緊扶返起佢
好撚正 Cyrus班人又無啦啦join,教練同社工又打埋一份
如果Alex Zach Justin Clay可以早啲做到朋友就好
其實最後咪講Justin冇出去同clay買外賣佢打個支針係咪代表佢未clean得哂?另外見到lina燒盒相我又唔明其實係佢收埋咗? 有冇人可以解釋俾我聽
睇哂13集
Jess根本就當Alex 係水泡
最尾佢又同返Justin扑心諗唔撚係呀
終於睇完
Jessica
Alex都係同返Zach hehe啦
終於睇到小朋友齊打交
Mr. Porter同教練都打埋一份 好好笑

但一路睇一路覺得Clay個病越黎越嚴重
但得S1有提過下 依家冇人提佢食藥了
仲以為有得睇Zack同Alex扑嘢
點解第一季第5集開始得翻西班牙文
第11集終於大亂鬥 alex竟然敢入去幫zach
最正應該係教練打councillor
同埋Courtney 拉火警鐘個下型到
岩岩睇完finale
最尾一起歌the night we met,成班攬住clay bb
雖然有d造作,但都好感人
本身重諗住tyler會入魔,下季就可以講槍械管制
tyler係有d on9,自己早洩都要屌鳩人,但佢既下場都太慘....
剛剛睇完
Tyler先係最好人
好撚慘呀!
Hannah had her own truth
我是憤怒
屌,仆街,上季尾已經見Tyler成箱軍火,成個punisher咁,
今季憤怒到咁都連子彈都無射一粒,編劇食撚屎啦!
睇到我個心乸住乸住
Monty must die !!!
最理想劇情應該係Zach 同Alex hehe, Tyler 射撚死Monty, Chloe, Bryce 堆垃圾
屌你重睇啦,Bryce講大話架
佢地似係有d野 可能下一季
最尾嗰集真係 11 reasons why not, 收養Justin, The night we met 如果Hannah 翻生就好

s2令到個故事多一重意義,睇完s1只係會覺得班同學有責任,但去到s2講到每個人其實都係troubled kids,一個青少年快樂成長除咗同濟,學校同家長都有責任。睇到好多角色嘅另一面包括Bryce,劇情又唔會寫到突然全部人向好咁假,Zach 同 Alex 戲份都幾重,同上季定位好唔同,Zach 同 Hannah Zach 同Alex 呢兩pair 其實好sweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞