[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
我估因為之前jess show過俾佢張相紙 相紙有佢份
於是佢想保護自己 就去偷盒相紙 順便保護埋其他女仔(同佢一樣被Bryce影過相既女仔)

唔知你仲記唔記得 佢同jess講過 或者我地永遠都要做受害者
我諗依個女仔應該同Bryce發生過少少事 係不可告人 而咁岩又俾Bryce影左相
所以先想燒左成盒相紙
雖然我唔想怪佢
但係我會覺得佢有啲自私
我知道呢啲唔係當事人好難去理解佢被迷姦既感覺,但埋門一腳先冇哂啲相紙
同樣諗法
或者佢當時個刻既想法就係諗住燒哂佢就一了百了
如果俾人拎盒相紙做證供既話 咁佢都要上court 都要出黎testify 或者佢自己都接受唔到呢
有冇人記得第一季Zach係hot tub有同第二條女一齊
睇返個畫面我就覺得佢係驚俾人笑佢同Hannah一齊
冇計,s1有得跟住小說寫,s2自己再夾硬作啲劇情落去,真係好難兜
我既理解佢係想Let go 過去, 所以唔同條仔提, 都唔想Jess 提。
而燒左佢 或者唔用D 相黎佐證, 就冇人會搵佢或者知既人去作證。咁佢先可以Let go。
我睇完第六集即刻翻睇番果集,見到zach係冇理過Hannah同專登同佢冇眼神交流,比佢夾硬兜一兜

S1x12
屌個Monty好撚乞人憎 仲賤過Bryce 好想佢死
係 就係咁既想法了
依條女應該Bryce佢地都識 有頭有面 好過hannah個底已經花哂
我覺得冇關係, 我極之相信, 佢地第一季未confirm Netflix 繼訂之前係冇諗第2季。(因為跟番書)
到第一季有唔錯反應先添食。 而第二季睇住第一季黎寫, 有地方接到但有D 位牽強。
而Zach 攬女個場景就同第2季形象好唔夾。

第2季Zach 係hannah破處, 又要Justin 教溝女, 又娓娓道來佢同hannah既感情, 好似同Clay一樣好專一咁。同S1E12 攬女咬Pizza形象差太遠。
本身我都想重溫season1 但係又覺得好怪 始終已經睇左season 2
但如果跟返timeline

zach破完處 咪岩岩好就係張圖攬女個場景?
係呀, 我只係覺得第1 同2 季Zach 好似多重人格咁, 其實Justin 都係。
當然Zach 破完處成為Liberty USB 都唔奇, 但第2季佢又變番乖乖仔咁。好亂呀。
不過.. 其實每個人都有幾面架啦 有d係不為人知 有d係最真實個一面
咁岩S2係想寫到zach去testify 咁乾乾淨淨 乖乖仔 都無咩問題既..
又或者編劇都無諗過再拍zach周圍flirt女個鏡頭呢 始終zach都開始同Bryce各行各路了

再加上 因為Justin自己內心都覺得好內疚 好後悔 保護唔到jess
所以先會有極大既改變
Justin 個個轉捩野都OK, 觀眾有睇到Jess比人上, Justin 懦弱, 加上冇左靠山依幾個大轉變。都理解佢轉做道友過程。
佢唔make sense 個part 係佢成日食女, 又同Bryce玩咁多年, 點解設定佢冇份去秘密基地!?
(係咪健次唔同佢玩!?)

Zach個邊就少好多畫面上既development。其實第一季佢既著墨都唔算太多。

其實我覺得第2季個主題唔錯, 不過真係兜完又兜, 兜到觀眾好茫然。

係呀, 我只係覺得第1 同2 季Zach 好似多重人格咁, 其實Justin 都係。
當然Zach 破完處成為Liberty USB 都唔奇, 但第2季佢又變番乖乖仔咁。好亂呀。
不過.. 其實每個人都有幾面架啦 有d係不為人知 有d係最真實個一面
咁岩S2係想寫到zach去testify 咁乾乾淨淨 乖乖仔 都無咩問題既..
又或者編劇都無諗過再拍zach周圍flirt女個鏡頭呢 始終zach都開始同Bryce各行各路了

再加上 因為Justin自己內心都覺得好內疚 好後悔 保護唔到jess
所以先會有極大既改變
Justin 個個轉捩野都OK, 觀眾有睇到Jess比人上, Justin 懦弱, 加上冇左靠山依幾個大轉變。都理解佢轉做道友過程。
佢唔make sense 個part 係佢成日食女, 又同Bryce玩咁多年, 點解設定佢冇份去秘密基地!?

Zach個邊就少好多畫面上既development。其實第一季佢既著墨都唔算太多。

其實我覺得第2季個主題唔錯, 不過真係兜完又兜, 兜到觀眾好茫然。

紅字:個人認為 可能Justin係講緊大話?內心都仲係想保護Bryce?始終做左咁多朋友?或者驚Bryce恐嚇自己?

S2好悶 我睇左3-4日先睇得哂 講既野多左好多 但係畫面無S1咁細膩
S1拍個陣 過去同現在 會用冷色同暖色去表達 感覺上個分別大好多
但係S2直接用轉既形式/hannah同佢地講野去表達 感覺上有點亂

所以先會有極大既改變

紅字:個人認為 可能Justin係講緊大話?內心都仲係想保護Bryce?始終做左咁多朋友?或者驚Bryce恐嚇自己?

S2好悶 我睇左3-4日先睇得哂 講既野多左好多 但係畫面無S1咁細膩
S1拍個陣 過去同現在 會用冷色同暖色去表達 感覺上個分別大好多
但係S2直接用轉既形式/hannah同佢地講野去表達 感覺上有點亂
你咁講都有機, 不過編劇唔寫, 冇人會知。
好奇想知, 原著係第一季入面會唔會全面D 解釋人際上既關係
我自己覺得 S2只不過純粹係想拍返hannah走左之後 個世界/每個角色係佢地自己之後既人生路會點樣行 點樣企返起身 或者俾觀眾知道更多truth/每件事都有兩面 唔係非黑即白
所以好多野都好散 唔係好完整

無睇過原著 無時間 不過之前有人同樓主講過 原著係話hannah無死到?
因為佢唔係棒球隊,clubhouse係bryce入隊之前已經存在,一直係棒球隊傳統,唔係屬於bryce一個人

所以先會有極大既改變

S2都有喎..
反而s2有一個位就幾亂,VO係其他人,但主角依然係clay, 都唔知佢地係心入面啃咁諗定係testify嗰陣有講(因為今季每一集都係唔同嘅人上庭+佢地嘅VO)
個焦點好唔集中
不過S2較少
我自己覺得係心入面咁諗 testify就無咁樣講過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞