[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
吓 第12集成班人圍佢喎 Alex拎住把槍質問佢
睇緊s1,感覺好寫實
佢本身夠話啲相喺佢度
睇到zach同hannah個到 zach俾clay鬧覺得佢好慘,但clay仲慘,突然發現自己女神唔再係完美
第三季會講 又開條新線作故仔
幫博佢洗底
其實confirm左有s3未
咩呀最尾nina咪燒左囉
開新線,佢地兩個有路
好似未,導演話過未必拍第3季(但係又留伏線
宜家歐美果邊評價都幾極端
我覺得有機會拍唔成
(其實想埋尾不如淨係拍多兩、三集收尾就算啦

漢娜的遺言連漢娜都唔拍
個名真係有啲尷尬
第二季真係冇咁好睇

最唔明點解強姦可以判緩刑

有冇人覺得得Zack Hannah 好襯

不過zack係死pussy
唔單止係個幕
成季都好多成人場面/嘔心場面,而且好多餘
Chloe同 Bryce搞, Alex裸聊
第一季印像中除左強姦個兩幕之外都唔露骨/嘔心
唔明點解要拍到18+
明明套嘢都想俾高中生睇反自殺
如果有老師,家長睇左之後都唔知推唔推介俾啲高中生睇好
Selena ig俾人洗板式咁屌 話佢glorified 自殺
同埋bathroom scene太disturbing
唔單止係個幕
成季都好多成人場面/嘔心場面,而且好多餘
Chloe同 Bryce搞, Alex裸聊
第一季印像中除左強姦個兩幕之外都唔露骨/嘔心
唔明點解要拍到18+
明明套嘢都想俾高中生睇反自殺
如果有老師,家長睇左之後都唔知推唔推介俾啲高中生睇好

我惗正因為性文化係美國咁開放先要拍出黎
始終佢地主要受眾都係美國觀眾
Alex裸聊個到可能想提及下網上色情資訊泛濫,個舞娘都話要20歲先睇得,但邊個會check
利伸 鳩估
其實第二季都係跟書改編
定係完全原創?
原創
我覺得Alex果幕係可以但係唔需要影條女露點
淨係影Alex無論做乜都扯唔到旗已經夠,就算要同條女互動,唔需要到露點

Chloe同Bryce果幕我要返去重睇下
我淨係記得Bryce對Chloe都係有d粗暴、條女話過唔要結果都係搞左
感覺導演可能想表達consent性行為呢件事(可能想話情侶之間冇consent都等同強姦之類)
但係拍出嚟個效果唔夠明顯
睇到第七集開始有D煩厭Hannah
你個名
係咪得我一個係覺得s2好睇過s1
之前睇完s1 係覺得好無聊
個13 reasons 都係好小題大作
但背後意義係明白 係帶出到
只係覺得編排得好慢 明明可以一集講曬d 人名再慢慢講細節
但s2 已經知道曬成件事
佢比你從不同角度再了解Hannah
我覺得呢點做得好好
令我對佢了解多左
亦了解其他角色多左
可能個個都神化s1 同Hannah所以我睇個陣有落差
我個人由s1開始已經唔係太鍾意Hannah覺得佢overrated
但s2比我感覺佢完整左 合理返 係一個正常人
(不喜勿插
睇完s1呢套野已經得淡笑
終於睇哂可以安心入嚟追post
有冇人覺得jeff屋企吸毒party嗰幕好突兀
就算個時間線係Alex嗰時就算已經同jessica散咗
Hannah同alex點解又會好似普通朋友咁坐埋一齊啪藥? 明明s1啲flashback佢地都冇乜交流 alex同Jeff clay嗰幾個又唔係平時一齊玩開 搞到感覺上好似為咗宣揚反吸毒夾硬寫一段咁
Clay 好撚慘
每日上court都會發現Hannah原來周圍flirt仔
連Zach食埋Hannah 咁多次Clay都唔知

不過Zach又真心好仔
啱啱先睇完追返啲post
我又唔覺得今季好差喎
反而我鍾意佢嗰種寫實 每個人都有自己嘅問題
每個人都會因為自身原因選擇唔講出真相
或者有將真相講出嚟,但係冇幫到件事
連Hannah自己都會隱藏真相/佢嘅「真相」其實都只係真相嘅一部分,而唔係全部
因為真相係冇人會知
如果世界真係有神,我相信真相只係得佢知

就算真心對Hannah好嘅同學,幾自責都好
做幾多嘢,最後都未必阻止到Hannah自殺呢件事
唯一可以做嘅就係盡力救每一個身邊嘅人
最尾佢哋一齊搵Jessica 成班同學舞會攬實Clay
Justin叫Clay收手同埋Clay叫Tyler唔好咁做嗰幾幕都睇到我喊
其實我都覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞