[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
睇到第4集,頂你Marcus 垃圾偽君子
屌你老母bryce
睇到第兩集only 記得season1都係去到後面先入戲肉 希望呢套都會好睇
果張紙係Hannah叫佢傳啲tapes 話Tony欠佢一個人情
Tony之前因爲打人所以仲處於probation
Probation期間佢避警察既時候係Hannah幫佢cover左(俾佢入戲院避風頭)
算係一個人情既
如果Tony避唔到就應該要坐監
原來係咁
仲以為hannah既死又同Tony有關
最後係court到的確係順住#metoo呢樣野抽水
我覺得呢季Tyler條線舖得幾好
講佢由俾人恰到反擊再俾人⋯⋯虐待

果幕真係幾震撼到我
我覺得仲衝激過Hannah自殺果幕
其實Tyler個集係邊到 我仲未睇到。。睇左第9集都仲未有
So far睇完第二季
其實同第一季水平都唔係差好遠

睇到佢地由第一季對對方既態度到第二季既轉變
好似無乜可能但係睇劇情又覺得合理
特別係Clay同Justin
最後
等我 唔知點解我覺得S2好似仲長過S1
我睇左2日 仲係睇到第9集
可能我停下又睇下又停下
每集時間好似多左小小?
我由果日3點release睇到第二日晏就
我通宵所以先睇得咁快
呢睇到我咬實牙根
事後睇番訪談
制作人話呢種虐待係美國高中好常見
所以好寫實咁呈現出嚟
唔想為左套劇而通頂
zach好型 係clay面前認自己係懦夫
Justin個樣好搞笑 好似sadness
成日都皺哂眉頭
其實我覺得season 2 clay嘅改變同故事劇情係代表住一個男孩嘅成長,田little boy變成teenage
但我覺得clay同其他人都無咩變化 好似仲係小朋友齊打交
我都覺,見到最後Clay因為Bryce主動同Justin講野而佢即刻問佢有冇事
突然間覺得佢大個仔左
個人認為S2 主題唔錯。不過太多旁枝末節,搞到好長氣 i.e. Alex復康之路,Jessica "#metoo" 掙扎。都太多太多,反而令其他角色少左戲份。

S1 - 以CLAY閱讀Hannah 遺言角度出發, 成套都好dark。一來Clay 對Hannah太多FF,二來以hannah口述為主。自殺既人點會唔係諗埋一邊,當時覺得個13 reasons 除左Bryce根本就冇一個係真reasons,但絕對感受到Hannah個種絕望。所以覺得S1係17年係我最LIKE 劇。

S2 - 用其他人角度去testify, 事實上hannah 係失左幾次戀,父母婚姻危機,加上冇乜朋友而自殺。雖然Bryce 係仆街,但我真心覺得對於hannah個次只係誤會,其他女灌醉先姦有D唔同。係Bryce 眼中一個訓過又唔著泳衣著住Bra玩水既姣婆想搵自己 one night stand 真係唔奇,Hannah亦都冇真正say no,只係後來比clay裝佢講係rape。依D野有理說不清。
我認同律師所講,D tapes 係hannah 用自殺黎向其他人報復,事實上,如果Clay 唔係佢死前最後一條仔,佢未必入到13 reasons。問題學生被bully到自殺又真係稱唔上。

其實套野最可憐係Tyler 同Justin,一個真係被人bully到絕路,佢今季已經嘗試改,又埋punk 堆又心靈改造但都融入唔到,一個Friend 都冇,仲要比人通櫃。另一個就家庭問題,5個月乞食,幾個月監房。(不過最尾,又帶番毒癮真係over左,除左鋪第三季真係諗唔到想表達乜野。)
睇到ep11之後邊睇邊喊
BTW 覺得後面既問題 例如Justin仲有毒癮 Chloe有左等等 都好格硬嚟 明顯係突登為s3鋪排
等睇s3點做落去
s3咪將所有校園議題炒埋一碟,校園鎗擊,未成年懷孕,校園毒品呢堆,然後又係教你有咩事要搵朋友搵家長傾,第二季已經係咁,集集都要寫啲親子劇情講父母點樣陪子女,有咩事要搵父母傾,睇到煩,唔怪得s2評價咁差
如果有s3 tyler - 槍擊 chloe - 未成年懷孕 justin- 毒品 clay仲有咩講 ????
我反而諗緊佢d自白點算
無晒機會個人自白
其實season 2 就完左佢算喇
再寫都冇乜突破
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞