[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
睇完第10集 開始覺得好抑壓
每個人上到court 都因為自己某些原因 或者自己既利益 而唔敢講真話
連最後一個可以幫hannah講真相出黎既機會都唔講
好似marcus同Tony

不過都唔怪得佢地既 始終人類都係自私
個人認為S2 主題唔錯。不過太多旁枝末節,搞到好長氣 i.e. Alex復康之路,Jessica "#metoo" 掙扎。都太多太多,反而令其他角色少左戲份。

S1 - 以CLAY閱讀Hannah 遺言角度出發, 成套都好dark。一來Clay 對Hannah太多FF,二來以hannah口述為主。自殺既人點會唔係諗埋一邊,當時覺得個13 reasons 除左Bryce根本就冇一個係真reasons,但絕對感受到Hannah個種絕望。所以覺得S1係17年係我最LIKE 劇。

S2 - 用其他人角度去testify, 事實上hannah 係失左幾次戀,父母婚姻危機,加上冇乜朋友而自殺。雖然Bryce 係仆街,但我真心覺得對於hannah個次只係誤會,其他女灌醉先姦有D唔同。係Bryce 眼中一個訓過又唔著泳衣著住Bra玩水既姣婆想搵自己 one night stand 真係唔奇,Hannah亦都冇真正say no,只係後來比clay裝佢講係rape。依D野有理說不清。
我認同律師所講,D tapes 係hannah 用自殺黎向其他人報復,事實上,如果Clay 唔係佢死前最後一條仔,佢未必入到13 reasons。問題學生被bully到自殺又真係稱唔上。

其實套野最可憐係Tyler 同Justin,一個真係被人bully到絕路,佢今季已經嘗試改,又埋punk 堆又心靈改造但都融入唔到,一個Friend 都冇,仲要比人通櫃。另一個就家庭問題,5個月乞食,幾個月監房。(不過最尾,又帶番毒癮真係over左,除左鋪第三季真係諗唔到想表達乜野。)

點解冇啦啦會係訓過?
同Hannah發生過關係既得Zach,同埋冇say no唔等於consent
Hannah有掙扎過,佢有講過佢要走
你咁講同果啲著性感衫就等於勾引人非禮/強姦佢有咩分別

Hannah唔係淨係因為失戀、老豆出軌、冇朋友所以自殺
Sheri累死Jeff單野、眼見Jess比人迷姦但係當時太驚佢冇阻止到、一而再再而三比人話佢淫娃(Courtney驚人地發現佢gay話Hannah搵佢玩3p、Alex張List、Justin張相⋯⋯)
呢啲可能睇落好小事既野加埋一齊佢已經俾人label左「隨便」,佢冇朋友係主要原因係誤會(Jess衝動之下打佢一巴、Alex講大話話Hannah好妒忌佢地一齊)同埋有人驚俾人發現秘密話同佢疏遠(Courtney同Sheri)
Clay有mental problem
Justin張相,我覺得s2夾硬寫之後佢繼續同Justin有聯絡,仲寫埋詩比Justin,已經推翻s1個餅帶既影響力
有幻覺 自言自語 可以入精神病院搵佢女女
Bryce testify 有講佢地係橋邊車震。

其他野你都有道理。我地認為既小事係佢既大事。只係睇完第2季, 我覺得佢D Tapes 唔多唔少包裝自己乜都受害。我唔覺得所有野都只可以怪人, Hannah 自己處事, 取態都好有問題。佢同JESS 冇Friend 做講到Jess 完全冇所謂咁 自己單一受害, 又太偏面。另外, 佢有意冇意都Expose 自己係男角身邊, 當中一半都有Flirt。其實係幾姣, 不過可能美國高中就係咁。

BTW, 見到ZACH係水池攬女, 去到第2季又扮到好愛Hannah。編劇係咪High 大左。
個人認為S2 主題唔錯。不過太多旁枝末節,搞到好長氣 i.e. Alex復康之路,Jessica "#metoo" 掙扎。都太多太多,反而令其他角色少左戲份。

S1 - 以CLAY閱讀Hannah 遺言角度出發, 成套都好dark。一來Clay 對Hannah太多FF,二來以hannah口述為主。自殺既人點會唔係諗埋一邊,當時覺得個13 reasons 除左Bryce根本就冇一個係真reasons,但絕對感受到Hannah個種絕望。所以覺得S1係17年係我最LIKE 劇。

S2 - 用其他人角度去testify, 事實上hannah 係失左幾次戀,父母婚姻危機,加上冇乜朋友而自殺。雖然Bryce 係仆街,但我真心覺得對於hannah個次只係誤會,其他女灌醉先姦有D唔同。係Bryce 眼中一個訓過又唔著泳衣著住Bra玩水既姣婆想搵自己 one night stand 真係唔奇,Hannah亦都冇真正say no,只係後來比clay裝佢講係rape。依D野有理說不清。
我認同律師所講,D tapes 係hannah 用自殺黎向其他人報復,事實上,如果Clay 唔係佢死前最後一條仔,佢未必入到13 reasons。問題學生被bully到自殺又真係稱唔上。

其實套野最可憐係Tyler 同Justin,一個真係被人bully到絕路,佢今季已經嘗試改,又埋punk 堆又心靈改造但都融入唔到,一個Friend 都冇,仲要比人通櫃。另一個就家庭問題,5個月乞食,幾個月監房。(不過最尾,又帶番毒癮真係over左,除左鋪第三季真係諗唔到想表達乜野。)

點解冇啦啦會係訓過?
同Hannah發生過關係既得Zach,同埋冇say no唔等於consent
Hannah有掙扎過,佢有講過佢要走
你咁講同果啲著性感衫就等於勾引人非禮/強姦佢有咩分別

Hannah唔係淨係因為失戀、老豆出軌、冇朋友所以自殺
Sheri累死Jeff單野、眼見Jess比人迷姦但係當時太驚佢冇阻止到、一而再再而三比人話佢淫娃(Courtney驚人地發現佢gay話Hannah搵佢玩3p、Alex張List、Justin張相⋯⋯)
呢啲可能睇落好小事既野加埋一齊佢已經俾人label左「隨便」,佢冇朋友係主要原因係誤會(Jess衝動之下打佢一巴、Alex講大話話Hannah好妒忌佢地一齊)同埋有人驚俾人發現秘密話同佢疏遠(Courtney同Sheri)
Bryce testify 有講佢地係橋邊車震。

其他野你都有道理。我地認為既小事係佢既大事。只係睇完第2季, 我覺得佢D Tapes 唔多唔少包裝自己乜都受害。我唔覺得所有野都只可以怪人, Hannah 自己處事, 取態都好有問題。佢同JESS 冇Friend 做講到Jess 完全冇所謂咁 自己單一受害, 又太偏面。另外, 佢有意冇意都Expose 自己係男角身邊, 當中一半都有Flirt。其實係幾姣, 不過可能美國高中就係咁。

BTW, 見到ZACH係水池攬女, 去到第2季又扮到好愛Hannah。編劇係咪High 大左。

紅字係假架喎 係Bryce為左可以令自己脫罪先老作
係差唔多去到片尾個陣 有幾個鏡頭都講返係Bryce自己一個去條橋睇風景
佢係有帶過hannah去 不過應該得一次
自膠100 -
兩日睇晒13 集, 衝到尾2集集中唔到。
Sorry。
得閒翻睇。
你地不如重睇
寫信唔係比justin,係zach
Bryce 果到更加無奈, 之後咪有一幕影住bryce回想起啲情節, 係bryce 帶hannah去橋同pool house, 但係hannah 推開左佢
Tyler廁所嗰幕 屌 睇到我都痛
Bryce上庭到講既大部分係大話,上完Court之後Bryce有諗返d畫面果d先係真
Hannah啱啱入學仲未同Justin一齊Bryce係球場撩佢講野之後多左交集
佢帶Hannah去大橋,係Court到佢話Hannah講好孤獨既所有野其實佢同Hannah講
真正寂寞既係佢,佢帶Hannah去Clubhouse果到Hannah有講過話佢一個人對咁大間屋都幾寂寞
我覺得Bryce係真係中意Hannah(先唔理佢習慣性強姦犯呢樣野)
但係Hannah好明確咁話佢對佢只係朋友

所以Bryce妒忌Justin追到Hannah
張相先會咁樣傳左出去
可能佢由細到大想要咩有咩
所以先導致佢最後係hot tub強姦Hannah
(我呢到係假設佢通常都係迷姦人,啲相比人既諗法係啲女痴埋去,所以有女仔就算知道俾人迷姦都唔敢告佢)
如果佢下下都係好似老強Hannah咁對其他女仔(清醒情況下),我唔信真係冇人告佢

希望冇1999
Bryce幾時死
仲有monty
Bryce上庭到講既大部分係大話,上完Court之後Bryce有諗返d畫面果d先係真
Hannah啱啱入學仲未同Justin一齊Bryce係球場撩佢講野之後多左交集
佢帶Hannah去大橋,係Court到佢話Hannah講好孤獨既所有野其實佢同Hannah講
真正寂寞既係佢,佢帶Hannah去Clubhouse果到Hannah有講過話佢一個人對咁大間屋都幾寂寞
我覺得Bryce係真係中意Hannah
(先唔理佢習慣性強姦犯呢樣野)
但係Hannah好明確咁話佢對佢只係朋友

所以Bryce妒忌Justin追到Hannah
張相先會咁樣傳左出去
可能佢由細到大想要咩有咩
所以先導致佢最後係hot tub強姦Hannah
(我呢到係假設佢通常都係迷姦人,啲相比人既諗法係啲女痴埋去,所以有女仔就算知道俾人迷姦都唔敢告佢)
如果佢下下都係好似老強Hannah咁對其他女仔(清醒情況下),我唔信真係冇人告佢

希望冇1999

個情況同zach有啲似 hannah睇透咗佢地內心嘅孤獨所以對hannah有好感
咁樣成套劇差唔多一半嘅仔都鍾意過hannah
呢季我憎Monty仲多過Bryce
所有野都自把自為
果晚佢親眼見到Hannah俾人老強,旁觀者好撚仆街
終於睇返 e11 小朋友齊打交好笑
睇哂
hold住左第13集 未睇
好驚睇到Tyler個幕 唔忍心
hannah係神
好似仲要緩刑
姐係唔洗坐
不過都好 反映現實
如果驚就跳38:00左右
最好笑係Mr.Potter同個Coach打埋一份
仲有Alex用拐杖打monty果到
個到我都有睇 所以點解我話佢地無咩點樣成長過
睇到clay行返入戲院 回憶同hannah個到
跟住stop左 好似好sad 是唔是要拎定紙巾抹眼淚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞