[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
我都幾中意Zach,感覺都係個乖乖仔
但係其實係同Hannah呢件事上面佢都係懦弱左
Alex x Zach

諗諗下Zach呢季都幾慘
係劇到Alex又發佢脾氣、Clay又情緒失控鬧佢
其實我覺得呢件事上Clay係講得啱
“You didn’t deserve her.”
Zach有心同人發展就應該預左點都有公開既時候(如果唔想公開或者有其他理由佢應該同Hannah好好好傾下先
所謂你唔配得上Hannah係佢冇做到一個好既男朋友
我唔覺得zach同hannah段關係係可惜

zach都無勇氣去承認依段關係 其實佢先係最唔應該配上hannah既人
hannah或者係每個人眼中 都係衰 (可能係淫 或者liar 甚至係bully)
不過其實hannah個性格本身都唔壞 都算善良 對朋友都好
睇完第六集
Zack同Hannah真係好可惜...
第一季個陣覺得Zack就係個懦夫,但s2我反而愈黎愈中意呢個角色
BTW Alex扯旗
我都幾中意Zach,感覺都係個乖乖仔
但係其實係同Hannah呢件事上面佢都係懦弱左
Alex x Zach

諗諗下Zach呢季都幾慘
係劇到Alex又發佢脾氣、Clay又情緒失控鬧佢
其實我覺得呢件事上Clay係講得啱
“You didn’t deserve her.”
Zach有心同人發展就應該預左點都有公開既時候(如果唔想公開或者有其他理由佢應該同Hannah好好好傾下先
所謂你唔配得上Hannah係佢冇做到一個好既男朋友

Zalex
睇完第六集
Zack同Hannah真係好可惜...
第一季個陣覺得Zack就係個懦夫,但s2我反而愈黎愈中意呢個角色
BTW Alex扯旗
我唔覺得zach同hannah段關係係可惜

zach都無勇氣去承認依段關係 其實佢先係最唔應該配上hannah既人
hannah或者係每個人眼中 都係衰 (可能係淫 或者liar 甚至係bully)
不過其實hannah個性格本身都唔壞 都算善良 對朋友都好

諷刺既係Zach對Hannah係唯一一段開花既戀情
其實clay都可以同hannah有開花結果
不過基於好多因素 令到依段情開唔到花

睇到S2最後 再睇返S1 其實clay真係好愛hannah 或者佢地兩個都有真心愛過對方(?)
clay畫兔仔放落hannah個compliment bag
hannah死左 係佢locker 都有依隻兔仔
clay只不過係唔敢踏第一步 因為之前俾人唱過自己係gay 再加上自己有mental problems
怕醜 唔夠主動 但做左好多小動作 我諗hannah應該係feel得到

係"reasons why not" clay同helmet都係張list到 clay個名仲要係頭3 helmet甚至係mum後面
睇得出hannah確實好重視依個人
或者此情可待成追憶 只是當時已惘然
啱啱睇哂 終於可以無懼劇透地追post
我又唔覺得今季係醜化Hannah
好似上面巴絲咁講,人就係咁複雜
而且上季係Hannah自身角度而今季係其他人角度
好似另一套劇the affair咁,同一件事唔同人真係會有好唔同嘅感受
當然有啲人講大話啦好似Marcus同Bryce

今季幾鍾意zach
成日幫alex做復康又慢慢良心發現疏遠Bryce
不過佢始終都係個coward好似唔係好想俾人知佢同Alex frd,好似嗰陣唔想俾人知佢同Hannah一齊咁
可能佢其實只係老豆過身而Hannah關心佢+想破處所以先同Hannah有咁嘅發展,不過呢集又真係幾sweet
同埋可能呢個年紀嘅男仔真係好在意班兄弟點睇自己同唔識保護鍾意嘅人
我初戀都做過類似嘅嘢

另外想講下Chloe
雖然佢一開頭對jess係煩膠咗少少
不過覺得佢係真係岀於好意
因為佢太鍾意bryce所以先信哂佢
愛佢愛到之後明知佢咁傷害過自己都仲維護佢
就算bryce開始唔理佢都仲中個頭埋去
好似clay都有講過唔明點解人總係鍾意啲對自己唔好嘅人
愛到盲目哂

最後一集Tyler廁所嗰幕好震撼睇得好辛苦
好慘好慘 為咗佢會睇下一季(如有)
之前係睇完the end of the f**king world 先睇13 reasons why
講痴線f**king world仲痴線
所以有小小免疫左13 reasons
其實第一集hannah send d性感相畀邊個
係囉 Tyler 話見到佢sexting
睇Kevin Potter testify個到睇到眼濕
睇得出佢真係好內疚同真心關心班細路
一係就伏線

又或者只係青春期少女好奇自己個body
未必係sexting,可能只係自拍
因為Tyler只係見到佢影 如果Hannah真係sexting的話,假設係send俾學校班男仔(一定唔會係Helmet ),以佢係學校既名聲應該好容易傳到周街都係
(除非係send比網友/陌生人之類)
我覺得其實係個尾出事
係都要將啲高潮位放喺finale但唔夠時間講哂啲鋪排好差
尤其Courtney同Ryan埋堆又係格硬黎為寫而寫 明明同Jess同Clay唔係咁大交集
然後behind season個討論話s2主題係recovery又係比佢吹漲 邊度recovery呀睇過?
Bryce冇事淨係得probation Chloe俾佢搞大左 Nina燒相逃避 Tyler仲on9成件事醞釀左咁耐一槍都冇開過就俾Clay講兩句收左皮
邊度recovery呀??
最後為鋪s3乜都唔交代就end左佢? 我究竟睇緊啲乜??

成季散都正常始終每集個"主角"都唔同 好啲深刻啲就係ZachHannah同ClayJustin
除咗 bryce 同 month 之外

好想睇校長死

搞學校淨係識睇錢,唔理學生問題
最想睇校長同Monty死
Porter臨走前畀班危急學生file佢但佢黎手就放低左真係正粉蛋
個女律師都幾黑人憎雖然佢都只係打份工
第一季覺得porter 幾pk, 不過第二季佢認錯好man
Zach其實就係一個無立場既Clay,佢地都愛hannah,但Zach因為家庭背景影響到佢咩都唔夠膽做,即使係hannah死左之後。
其實就好似一般既阿sir咁,輔導人輔導得太多麻木左,其實S1埋齋個陣你都可以見佢聞到出事既味道係咁Cut電話,但到最後佢始終無行多步。多少都係人既惰性使然
第三季hannah講明唔會拍 咁會講啲咩
有無人覺得做Zach個演員好正
又高又大隻 佢同Hannah 扑野個集睇到成地水
好想同佢扑野
Alex都睇到扯曬旗
大隻靚仔 笑容好可愛 有純真感覺
其實Zach 同hannah好襯
點解佢知Bryce 強姦Hannah 都可以無野咁
Alex今季個樣順眼曬
原來佢都幾靚仔
佢同Zach郎才郎貌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞