[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
果幕係呢季最好笑
Cyrus果堆又係
心諗 Alex就唔好去搞埋一份啦
其實編劇係咪傻傻地
頭先睇到hannah唔應該自殺既原因 有helmet既時候 已經想喊
點知bye之後即刻轉左去Tyler廁所個到 喂 接受唔到
s2劇情支離破碎 帶唔到明確信息
仲要破壞hannah嘅形象
未睇嘅人可以skip
睇哂13集 終於有機會學樓主咁講野

其實我覺得 起碼都帶出團結就是力量 之類既信息
佢地成班人 都叫做痴埋一齊玩 除左某幾個
btw 如果有S3一定唔睇
編劇好似話唔想拍第3季
睇完beyond the reasons個編劇應該係想表達女性都有主導權
即係好似啲人話女仔同人扑多幾次野就比人話係雞係公廁,男仔就好似好威水咁(倒如Justin
所以佢拍Zach同Hannah個意思係想話女性係一段關係上追求性去滿足自己都好正常(應該係指Hannah同Zach話佢搵緊咩位置最舒服果啲
更何況Hannah唔係濫交,只係同Zach有拍過拖
而熱戀期追求刺激、瘋狂扑野都⋯⋯正常既
最戇鳩係Zach做錯決定,冇諗過佢講既野Hannah(女性角度)會點諗,佢地呢段關係先game over

歐美宜家成日用女權、#metoo果啲,所以佢咁解釋我當合理化左

某程度上我覺得Zach同Clay有部分相似
Zach成日俾隊友笑mama boy,怕俾人笑既時候選擇放棄
Clay就一直毒撚,Kat第一眼就知佢中意Hannah,Clay就一直慢慢嚟慢慢嚟,慢到俾人搶閘 無論Jeff果陣點推佢追人佢都拖泥帶水
好難怪Hannah有段時間同左Zach一齊
就算假設果個暑假Clay冇走,佢同Hannah會唔會有進一步發展我都好懷疑
我覺得唔算破壞Hannah形象既
信息既我覺得佢好似有太多野想表達所以會有啲混亂

信息應該包括「暴力解決唔到問題?」、凡事都要諗清楚先好做,唔好過份衝動?
(Tony既情緒控制問題、Clay太衝動想直接殺左Bryce、Monty因為俾Bryce叫佢back off而又冇左球季,可能會影響佢之後條路所以發洩係Tyler到、而正因為咁Tyler大爆炸差啲搞到校園槍擊案⋯⋯)

同埋始終係校園劇,主要都係講身邊有人自殺之後,呢班高中生要點樣面對成件事
有一點可能明顯小小係家庭教育有幾重要,Zach老母一直收收埋埋所以Zach都採取同樣方式,拍拖冇同過老母講、有自殺念頭都冇提過(見到佢老母聽到Zach都有呢個念頭個反應真係想打佢兩巴 仲話係因為Hannah洗左佢腦,話佢好正常果啲
大概係叫班老豆老母唔好生低舊野就唔理,留意佢地既一舉一動、唔好過份縱容(Bryce老豆),反之亦然(Zach老母)

我咁留意啲細節位同埋好專注睇套劇係因為我自身都有類似問題
我唔係想吹噓自己了解哂套劇表達啲咩
我驚有人誤會
其實校長講得岩 Hannah唔係hero
係s1成日用clay角度講故事先美化hannah姐
有幾幕我覺得好似sence8
終於睇哂 好想睇Tyler射爆Monty多d
話說 clay個紋身係代表咩
最尾個幕
分號是介乎句號與逗號的停頓的標點符號,其實句子原本是可以終止的,但作者卻選擇繼續下去,暫時不劃上句號,因為他還有話要說,所以非盈利援助計劃The Semicolon Project的發起人Charlee Chandler和Matthew Wills決定用這個符號來作為象征,呼籲各位遭受到精神疾病折磨的朋友堅強活下去,要把自己的生命當做句子,拒絕劃上句號,也希望能夠通過分號刺青將這個理念傳遞出去,讓大家一起來幫助、支持精神病人。

計劃發起至今已經超過兩年,加入其中的不僅僅是精神病患者以及善心人士,對於在生活中遭受過重創的朋友也都是一個非常好的鼓勵,你不一定要刺青來表示支持,但請讓身邊人都知道這個計劃的存在吧,善待這個人群,他們正努力掙扎,所以請不要把他們當成怪物看待。
一齊係jess門口,係舞會攬埋一齊
好想睇多次結局
punk 仔同毒撚衝去執雞
其實有無人會聽埋soundtracks
睇到最尾舞會果到 當clay 聽到首歌
好sad

The night we met由上年loop到宜家
我都係
A 1000 times都好好聽 點解今season無

btw 今season首lovely都幾正
其實我幾中意back to you
但係兩季比既話我揀only you

呢兩隻算係主題曲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞