[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
back to you個style好奇怪
only you慢慢地幾好

算係 我覺得13RW揀既歌都算高質
Tony 唔係gay架咩 五十路
Monty幾時死
Tyler好慘
d timelines 睇到好亂
S1 zach個tape 件事,
係咪即係發生係佢同Hannah 暑假扑野之後?

S2話佢唔敢向其他人承認佢鐘意Hannah

但果時佢又同hannah講話想佢係valentine 個list ,咁即係示愛被拒?
Sorry for 1999
Sorry for 1999
之前
佢係valentine's day 見到Marcus 點對hannah 之後咪入番餐廳陪hannah 咪s1 既情節
之後暑假zach先去睇戲 咪話sorry for everything
黑人社工testify內疚個幕我喊左
成件事一啲都唔make sense,寫完自殺紙之後又同人扑野,破埋處,之後又要怪番佢收埋佢張紙,人格分裂咁
我反而想知燒相紙係乜水
睇完

感覺係唔睇好過睇, 同 S1 個節奏完全唔同, 一路睇訓左幾次先睇得哂, 好似特登整 D 支節黎拖長件事咁

以為 S2 會集中講下校園鎗撃案 (S1 尾 Tyler 已經一大堆鎗好似準備好咁), 中間2~3集講下單官司

點知成個 S2 每集都係講官司, 花大量時間聽每一個角色講佢地 Hannah 件事嘅角度 (實況?), 好悶好悶

最尾一集仲無啦啦去筒 Tyler 屎忽都唔知做咩鳩, 係就殺左佢啦, 先拎 10 分鐘去講小小可能係校園鎗撃嘅劇情
第一季都幾好睇
第二季變左淫亂校園 太過over
套劇講到全部中學生都唔識潔身自愛、會互相傷害, 一個正常人都冇, 連JEFF原來都會掂毒品
我唔知係咪咁就叫真實同有深度
第二季根本否定晒hannah自殺既理由
除左rape無人幫到佢之外,其他令佢感到失望既事跟本唔係咩大事件

佢本身就少少淫底又貪玩又易鍾易人又都算性格開朗,比人偷影、放list、摸大脾等等跟本應該唔會咁敏感

佢亦都bully過人,應該好清楚以上既bully其實都係d 小case,純粹自己無限放大

同埋如果父母關係係其中一個自殺原因,點解唔放落tape? 唔明

雖然咁講好似blame the victim 不過真係唔太理解到hannah 強烈到須要自殺既感覺
我估佢怪呀zach 最主要原因係需要佢果陣但佢選擇離開 係人地面前都唔敢認自己女朋友 個感覺係被人遺棄咁
我就覺得zach想同佢地下情其實係想保護佢,佢知道佢班fd既性格實搞鳩hannah,但Hannah自己介意分手,但佢轉頭又繼續搞鳩Clay,好似同Zach冇發生過任何野
我覺得Zach係怕人地笑佢同個「隨便」既女仔一齊
上季講Hannah俾Bryce搞果集Zach有同第二個女仔係hot tub裡面
咁佢唔洗保護果個女仔?

果個暑假Clay返嚟後先發生party件事
就算有冇同Zach發生過咩事佢都可以同另一個男仔發展第二段關係㗎?
佢又唔係一腳搭兩船

佢寫果張唔係自殺紙掛,佢只係想Zach知道果陣既Compliments對佢嚟講有幾重要
希望佢明白
之後Zach暑假去戲院同佢道歉、傾心事(佢老豆死左)、拍拖,成件事都好正常㗎
Hannah只係冇諗過Zach原來唔想公開呢段感情,而且Zach講既野令Hannah感覺自己只係一個sp而唔係認真,所以佢地先分手

至於啲tapes點解冇提過呢件事係有啲牽強既(假設當初淨係諗住拍一季)
如果要解釋既,我會覺得呢個男仔從來冇承認過,我錄落去只會令自己更難堪(俾人當sp屌足成個暑假)
所以佢淨係提左compliments既事,因為發生過咩Zach同佢自己都心照不宣

與其話Hannah想佢保護佢,不如話Hannah想係人地個心到有一席位,希望被人重視
你會唔會覺得你腦補得好犀利
係咪得我一個覺得s2唔差
見好多人屌
呢兩日重溫第一季,呢啲係我諗到既野
因為要解釋點解冇將件事放入tape到我淨係俾到呢個理由出嚟
聯想第二季Clay問Hannah(幻覺)點解你冇提過同Zach既事
幻象Hannah話可能係因為我有認真看待過呢段關係,而我覺得對方冇
所以我先咁樣補腦
同埋Zach都有同Clay講「Hannah都冇將佢同你既所有野都錄哂入去」

我都想編劇解釋下呢part
個編劇既意思係話想表達女性係性上面都可以有主導權(搵舒服既位置)
但係根本冇講點解Hannah唔錄呢段入tapes到
可能佢自己都解釋唔到
係jess係重返校園識到既朋友來
個女仔想幫jess離開陰霾
其實我都幾中意呢季
我中意既原因係佢地每個角色既development
Justin同Clay係第一季點都冇諗過可以做到brother
Tyler本身好多人都唔中意佢,但係到最後佢改過嘗試同人溝通但係發生悲劇
同埋更加多既真相
Tony第一季都講過啲tapes係代表Hannah見到既事實
而呢一季係用其他角色去講返仲有咩發生過
其實我覺得好現實,現實唔會有一個完美既被害者,Hannah都一定仲有秘密,有犯過錯,除左人地,佢自殺佢自己點都有責任
而有錢有權力既Bryce結果都淨係得到緩刑,而舉報佢既Justin反而坐左幾個月
其實hannah媽係court到俾人審個陣 佢自己都講出自己家族個邊係有mental problem
而hannah媽自己都有反反覆覆咁去睇精神科醫生
hannah媽俾人問到會唔會覺得hannah都有mental problem 有無帶過hannah去睇醫生
但係hannah媽就答無 因為覺得hannah唔會

可能hannah自己有mental problem 但自己察覺唔到(遺傳) 屋企人又唔發覺
假設佢真係有mental problem 咁佢無限放大佢所經歷過既事 都唔出奇

父母關係未必係其中一個自殺既原因 只係佢父母係court到俾人審 審佢既個條女講到好似係其中一個原因 我個人認為就未必係 因為EP13 hannah寫既個張"reasons why not" 都有提過mum and dad 又有mum 同dad
但係我唔係好明佢偷左盒相紙係??
雖然到最後唔知可唔可以令Bryce入罪,但至少有一定既影響
同埋我鐘意今季編劇用justin同jessica鼓勵人努力生存
唔係美化自殺者hannah

我覺得Hannah死前根本已經有憂鬱症,而無可否認係佢父母掛住盤生意所以忽略左佢
Hannah去Mr. Potter到講唔想成為屋企人既問題、對所有野都冇哂感覺,呢啲說話令我覺得佢係有mental problem

利申:個人經歷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞