[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
好撚癲佢拍呢套劇同過幾多條仔打車輪
唔明點解咁既樣咁嘅身材都做到主角
個結局真係唔知做乜鳩
個個都#metoo
有幾臭雞啊

一開頭佢迷戀Justin之後俾佢「出賣」
Justin都有解釋係Bryce傳張相出去(事實上Justin冇講大話,呢個係Bryce既報復手段)
不停咁道歉所以Hannah會原諒佢我覺得唔出奇
同埋原諒左Hannah同佢之間都冇再進一步
只係Hannah仲中意佢先寫詩表達

到Zach
我唔覺得Zach係玩Hannah,佢比我既感覺只係一個懦夫
佢中意Hannah但係因為reputation既問題唔想公開
佢係想繼續同Hannah一齊,但係佢戇鳩仔表達錯哂
所以Hannah先同佢分手

Justin最後都同Clay講,Hannah迷戀過Justin、初吻比左佢,之後同Zach拍拖,第一次比左佢。
呢啲都係拍拖之間會情侶會做既事
Justin都話你識左佢咁耐,會唔會因為一啲你唔知既事就完全顛覆左你對Hannah一直既睇法?
食住外國人buy樣野
法庭metoo果part真係多舊魚
個結局真係唔知做乜鳩
個個都#metoo
食住外國人buy樣野
法庭metoo果part真係多舊魚

我覺得法庭metoo個part既present手法係好
但係metoo得太突兀
其實由Jess同Hannah出現講就得
唔需要個個角色都講
Zach Justin Marcus Clay
我係對佢好似好容易鍾意人好反感姐
以上四個佢都發哂姣
Marcus?
出過去一次咋喎,同埋相處下好正常咋?
如果Hannah真係所謂Slut既,佢大可以由Marcus繼續摸佢同佢做炮友

我唔係話Hannah啱哂,佢係有錯,但係佢呢個年紀容易對異性有好感好正常掛,同埋除左Marcus外你指既另外三個人都係對Hannah有意思
互相有意思會追到/一齊到都正常掛?
當然啦,唔係個個青春期都會成熟到清楚自己到底想要咩、中意咩或者唔中意咩,而Hannah明顯係唔夠成熟果啲,好多時都衝動冇諗後果
如果我語氣差左既好對唔住
我只係諗如果我係Hannah當時既年紀我都會同佢有相近既做法
明既 無野喎
只係我覺得當日Marcus 打個電話比Hannah
Hannah 都濕哂咁款 發哂姣又盛 好惡頂
其實最後有無講係邊個恐嚇clay 佢哋? 除咗知monty 係開波撞clay, 咁其他呢
所有都係佢做
除左爆車偷走個盒相 呢單係Nina做
其實啲詩係寫比zach 唔係justin
我唔明點解咁多人話s2差,仲話破壞咗hahnna 完美形象

其實hahnna 完美形象都只係clay 嘅FF,甚至HAHNNA 嘅死,佢自己有責任。s1講嘅所有嘢,都係出自hahnna 主觀感受,其他比人講嘅人,完全冇得反駁,S2 目的就係比佢哋自白,所有嘢唔係hahnna 所講咁。

問題唔會全部出自喺其他人身上,而自己係處於高地,hahnna 唔完美,係正常喎。如果你只係停留於S1 嘅美好,咪等如自欺欺人,接受唔到真相
唔係有d係justin㗎咩?
睇完太耐有d唔記得
睇完s2
其實睇落講得jessica都幾slut
同意
我覺得每件事都唔會得一面
S2其實先係成個「真相」

Hannah係受害者
但唔係一個完美既人
Ryan見hannah 有同justin所以以為啲詩係關於justin
但係其實係寫緊zach 咩禁果個啲
真係好戇鳩
考慮佢前途關係
屌Justin有錯姐但係真正強姦人果個乜都冇罰過
Justin入左去幾個月
有錢人同窮撚既分別
Season 3 我淨係想睇Montgomery比人拉,入獄,再比人無限屌屎忽
jessica真係好樣衰 成隻黑猩猩咁 講到咁多仔鍾意佢 好頂唔順
jessica果個黑人FD都正過佢
第二季仲好睇過第一季
每個人物都好立體 有自己故事
不過個結局應該放返去s3
d相咁樣俾條女燒洗真係好撚on9
第2季幾好睇喎

不過好心第2季判完刑就完左佢啦 仲出第3季夾硬搵野講咁 真係無咩興趣再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞