[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
其實應該好多情節都無講 輕輕帶過都無。。
我連點解Andy同hannah媽搞到咁 我都唔知
今個season有點膠 乜都斷哂
但又要夾硬塞落去
個人認為 season1比較吸引
成個s2變左教育電視,講父母應該點同子女溝通點相處
睇左
其實啲編劇都好細心,搵哂專業人士或者有類似遭遇既人去同啲演員溝通點樣拍

睇完beyond the reasons反而zach同hannah果段好似合理左咁
Andy應該係不滿Olivia太強勢太獨立
同埋Hannah未死之前Andy已經開始有外遇
Hannah死左連佢同Olivia唯一最connect到既野都冇埋
佢好快就move on左

Jackie應該係網上或者其他途徑知道Olivia既遭遇所以主動去幫佢
佢好似話過自己個女都係經歷同樣既事
至於點解突然間走,應該係因為Jackie知道Hannah係以前既學校都有欺凌過人
佢唔想幫「欺凌者」所以走
都仲好puppy love呀
諗返第一季佢地係戲院天台睇月蝕已經好浪漫
諗到Hannah最後果張唔應該自殺既理由
Clay出現左兩次係上面
唔知 但係我印象中 S1好似無講過Andy有外遇???

不過我覺得Jackie都唔係咩好人
無啦啦洗左hannah媽條裙(有血漬個條)
唔覺仲係puppy love。。
完全醜化hannah 竟然同zach sex左咁多次。。
如果當時clay無走 係咪會同clay sex成個暑假?
Andy外遇係今季先講
不過諗真啲其實上季都冇乜太深入佢屋企人既野
不過上季Andy已經講過幾次佢唔想再同學校抗爭之類

我都覺得Jackie係有啲奇怪
一開頭律師都有叫Olivia小心啲
但係封信完全冇交代 可能又想留下一季伏筆掛
但我無諗過編劇會寫到Andy會唔同hannah媽一齊抗爭
唔抗爭都算 仲要有外遇真係...

如果有S3 唔會再睇 陣間又會唔知講hannah d咩衰野
睇到第六集 好似見到有劇透討論
睇埋再返黎傾
其實我都未睇完 睇到第8
可能? 因為Clay一直冇乜明確表態
直至Party果晚佢先叫主動拖住Hannah隻手
其實到呢個年紀對性有好奇心都正常既,即係如果唔係Zach話唔想同佢班朋友講佢地既事,可能佢同Hannah會繼續一齊,Clay完全冇份

Hannah同Zach既時候佢冇諗過Zach會唔想同人講
Zach既說話間接代表「我同一個淫娃一樣好瘀㗎」一樣
其實咁樣都幾hurt,Zach明知佢食左人地隻豬,轉頭又驚俾人指指點點所以唔講出嚟
連班友去戲院笑Hannah佢都冇出過聲
屌 我睇哂
我係咪瘋狂劇透緊
Sorry
其實又唔係醜化hannah
Hannah 同zach 一齊其實幾sweet
如果clay一開始主動啲 之後既事根本唔會發生添
我覺得hannah 同zach依段關係都幾重要
Hannah係值得一段好既關係 一段好既回憶
起碼暑假果三個月對hannah黎講係開心
其實好似你所講既咁
zach可能真係當hannah係SP
特別話咩 補償返俾你... 真係好難聽
不過我覺得 今season同佢首歌"how far dark does go" 好似唔係好related
或者係啦
我當佢唔想同13個reasons why既人講自己同zach有過一段不可告人既關係
但係點解hannah又要將zach唔好既個一面放落去tape到?

如果對hannah黎講 係開心 咁zach更加唔應該係tape list上面
我自己係咁覺得
btw clay始終都係毒撚
佢既性格令佢唔主動 都唔出奇既
但係如果佢主動少少 其實會唔會對成件事都無改變?
要死既點都要係死?

如果係月蝕果晚Clay俾件外套Hannah著、拖下佢隻手已經改變哂成件事
明明大好機會都唔識爭取
諗下如果Clay唔係因為Jeff成日叫佢主動啲可能Party到錫都冇得錫
咁Hannah冇理由一直等Clay表態既
毒撚 唔好迫佢啦 clay都自責左好耐
都算兜到season 1 段tape既
Hannah 覺得zach唔理佢所以佢好傷心
我初頭仲諗緊 係canteen到大大聲reject人 人地唔理你都好正常
不過暑假發生左咁多野
Zach結束依段關係做得唔夠好
不過hannah寫比佢封信 佢一直都袋係身 其實佢都好重視hannah 但唔敢比人知
開心同時都好hurt佢自尊心
啲人成日話Hannah係大話精,而佢同Zach既事真係完全冇人知
可能佢驚錄入tape到會更加冇人相信佢?
我強行解釋下
其實依家每個人係trial到所講既野 都不斷推翻緊hannah堆tape
令到d人更加唔相信堆tape既真確性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞