[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
所以先話有小小亂 明明係其他角色嘅內心獨白 主線依然係Clay
其實clay係s2都已經無乜作用啦 唔明點解仲係 clay做主角 都已經無左s1果種投入感
拎返D時間完整咁刻劃返other sides of the story仲好 依家好似唔知想點咁
已經唔記得第一季有冇講佢地係Baseball 校隊, 好似所有野都係Football仔威晒咁。
Btw其實有無人覺得bryce都係一個悲劇
本身佢細個都好友善(識到justin 做左好耐兄弟)
同埋都會覺得傷春悲秋,有自己嘅壓力(望橋,人生如果轉彎跌落海就咩都無)
只係俾身邊嘅氛圍感染左 變左做個motherfucker 可能呢個都唔係真嘅佢黎
s1剩係講Justin係籃球隊,bryce係美足籃球雙隊長,係s2無啦啦又轉去講棒球隊..
第三季應該玩埋Ice Hockey
美國4大聯盟就齊章。
我都想做佢既悲劇主角。有父幹已贏
呢季好睇在唔係一尾寫慘hannah,而係話比人聽所有人都係同樣地複雜
無論係被害同加害者都一樣唔完美同脆弱,大家都唔知應該點
有人好似justin咁連可以返既屋企都冇
有人好似bryce咁有錢有權但其實都係寂寞,
一向要乜有乜所以唔習慣失敗,食一次檸檬就耿耿於懷
偏偏老豆又以為個仔咁完美,其實佢都係有mental problem需要有人發現

justin被收養果下真係好感動 一時三刻改唔到唔奇既,希望慢慢會生性
佢老豆老母唔識教
套野都擺明想講父母身教/ 父母係子女一面鏡之類既問題

Bryce 老豆有錢, 買球場助仔升學, 所以Bryce都係有錢就abuse所有野
Hannah 老母有強逼症之類Mental problem, Hannah 都係諗埋一邊
Zach 老母收埋個人情感, Zach 就係coward唔敢表達
Gay Couple 收養les 女。
Jess 老豆歧視黑人, Jess 就係whitest black
Punk 老豆有Punk 仔。
道友老母有毒蟲Justin
到底Bryce 同 Zach 加入左幾多隊liberty tigers
Season 1 就有basketball team
season 2 直頭多左Baseball 同 American Football
講少少廢話
到目前為止 我自己覺得S2留下既印象確實唔太深刻。。
之前S1好多情節同畫面都印左係腦海 唔知係咪因為S2太多廢話
睇完都無咩特別既感覺 除左最後2-3集
終於睇完
S2劇情真係好散 要比啲心機去睇
但睇到間學校咁樣處事真係好撚嬲 但學生嘅身分又真係好難做到啲咩
都估到最後學校唔洗負責任 Hannah自殺其實家庭 學校 佢自己都有責任
我有一絲希望過學校係需要負責任
雖然劇情好散但好有真實感 好似Bryce同Justin嘅判刑現實真係有
睇哂覺得會有S3 但真係希望唔好拍S3 只會越拍越爛
如果有S3 可唔可以講clay mental problem發作 跟住同hannah人鬼情未了
同第一季一樣咁好睇,成功為 Hannah 個故事結左尾。每個角色都描述得好細緻。
臭雞hannah
唔計練習,剩係比賽都死啦,仲邊有咁多時間溝女
我覺得好過S1
多角度睇,問題你信唔信
唯一可以講多D係父母part...
其實導演可能想表達每個人善同惡都有理由
大部分都係成長環境因素影響,例如今季Monty勁撚黑人憎咁
雖然冇直接表達,但係都有講佢比佢老豆打,打到隻手斷定唔知點咁
某程度上可能Monty同Justin情況有啲相似,成個中學生涯都係靠痴住Bryce(屋企環境唔好?)
所以Bryce唔再理佢佢將所有野發洩係Tyler身上
而Justin反抗係因為Jess,Monty仲未有一樣野令佢下決心唔再幫Bryce護航
(Scott都有講其實佢地都幫Bryce Cover左咁多野,冇必要再繼續)

屌你老母Monty打Tyler果幕我開頭以為Tyler會死
屌你啦Monty
佢今季已經有啲人鬼情未了既feel
佢話想錫Hannah果幕
you can't
啱啱睇到第五集
所以未否定晒第一季所講既野,所表達"每做一件微小既事都可能構成一件非常嚴重既後果"

變左hannah 家庭問題+淫底性格+精神問題+感情問題 >>最後rape >> 自殺

D tape 根本就無料到
都唔係自殺主因

兩季自雙矛盾,根本唔係互相補充
當然都可以話故事有好多面,但好明顯第二季over 晒,過份伸延角色關係,強行補完角色故事導致角色性格模糊:

Z 仔突然同女主有親密關係,tape完全feel唔到
Clay 唔洗半年搵到個水泡,明明係怕醜仔又念念不忘女主,咁快就忘了她,但一話要上court又彈番隻鬼出黎
H父母問題,第一季可以話係無伏筆,除左首19詩,勁奇怪

仲有好多性格矛盾位,完全破壞左第一季戈種神作feel

唔好有第三季啦,比hannah休息下ok? 成日彈出黎拖進度又煩膠
jess testify嗰陣話bryce強姦佢嗰陣係有少少意識知道
咁點解之前s1聽完tape仲可以冇事咁繼續同justin,bryce佢地玩埋一齊
係去到clay係咁感化佢先愈黎愈唔開心咁 跟住今季直頭諗起就喊 個過程好奇怪
終於睇哂 因為tyler會追埋season 3

Tyler俾人通櫃果幕好震撼 好心痛
因為jess係S1聽完tape之後 Justin同jess講 hannah係tape到講既全部都係大話
所以jess就信以為真 繼續同Justin and Bryce一齊玩

直到S2 jess諗諗下 又好似係真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞