[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
我相信Clay同Zach都中意Hannah
而且Zach手機仲有Hannah張相
不過兩個既問題都係唔夠膽量
同埋啲錄音係講佢點解自殺
咁個幾個月係開心事所以冇錄都好合理
佢傷心係zach唔敢承認自己之餘又疏遠自己
再者 S2開頭幾集講到clay同hannah對話
clay話唔知點解每次trial都見到hannah既新一面
而每新一面都係clay唔知 令clay自己都大吃一驚

然後hannah話 可能每個故事都有第二面呢
咁佢同clay唔開心咩 唔應該on the tape list 咁就唔好錄落去啦
做咩要話clay要係list到先可以繼續講自己個story
搞到clay自責同內疚
咁hannah講既冇錯喎
凡事都有兩面
Tapes 係hannah自己主觀感受
Trial 就係其他人講番自己既感受
兩者唔一定相同
都係既
始終覺得都係將美好既事留係之前比較好
S2好醜陋
佢講Clay果集我轉頭重溫返先 唔係記得太清楚
我大概記得佢係Tape到有表達佢真係中意Clay同埋佢講Clay係因為係房到見到Jess俾人強姦
Hannah最大既遺憾可能係果晚叫Clay fuck off但係其實係佢個人情緒失控

我估自殺既人唔會估到影響咁深
所以其實都好多人話Hannah唔應該咁做,因為d tapes都間接令到Alex自殺
睇完season 2
對Courtney 同Mr. Potter改觀
不過我覺得好現實
巴打您既感覺就好似Clay咁突然間知道原來曾經發生過咁多事
「我自以爲了解佢但係原來唔係咁」
但係我自己都唔會覺得有一個人會完完全全知道我發生過咩、做過啲咩、我諗緊啲咩⋯⋯

Justin話Clay你唔應該因爲呢啲事而一夜之間抹走哂你地兩個點樣相處既事
同埋Justin好愛Jessica但係佢都同好多人發生過關係,但係唔代表佢對Jess都係隨隨便便上下床就算
而Hannah呢段時間裡面中意過既男仔只有三個,而佢每次都係認真看待一段感情既話,我覺得可以接受既

人係好醜陋,太複雜
justin同clay呢個組合幾正
Mr. Potter真係好內疚
諗起第一季Ryan對Courtney講fuck off Courtney果陣覺得好爽

但係今季表現到佢改過 而且其實咁多個人佢係最輕鬆,因為佢屋企人係完全支持佢,佢出左櫃要擔心既野唔多

而其他人有好多唔同野要顧慮,好似Marcus佢擔心講真相會影響佢老豆既選舉同埋佢讀哈佛既事
(不過Marcus始終係仆街仔
不過我係咪睇漏左小小事
一開頭Tyler話見到Hannah sexting
最後有冇講過Hannah係同邊個sexting?
我睇完都唔知d timeline係點
同zach一齊 之後同bryce嗰幾幕 仲有justin去佢屋企嗰段
係邊樣先邊樣後 我係咪要重睇
係 乜原來發生左咁多事
同埋自問 代入左clay既角度去睇whole story

btw complicated 係我係兩個seasons入面聽得最多既字
zach>bryce
今季好唔好睇?
Byrce > Justin > Zach > Clay > Bryce(rape)

應該係咁
一半一半
我覺得都唔錯
始終有D位覺得唔係太好
但整體幾好!
睇哂再答你 仲係睇緊第8
有冇人覺得呢套劇其中一個好睇既地方係睇住clay點柒
佢果種自負毒撚性格好正
無 覺得佢好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞