[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
參見fight club mr.robot啦
咁係反映clay有mental problem

如果果隻真係鬼既話Hannah就解答哂Clay既疑問
Clay一開始話:So you can talk now?
其實佢都知自己見到既係幻覺
同意,未睇season 2既唔睇好過
破壞晒之前既故事
覺得個女主角係咁彈出彈入有d煩
自殺既原因變得牽強
第二季開其他故事好過
例如校園槍擊,男主角錄帶,似第一季咁
每集講吓佢遇到既事,點樣俾人欺凌
係學校求助遇到既阻滯,學校對於學生既冷漠
甚至探討埋槍管都得
見到支棍有血
我就係見到支棍有血雞皮都起埋
今季其實頭幾集都ok, 點知越睇就越亂同悶
第二集courtney come out個度都幾感人
Zach段關係我接受到既,只係一開始睇到係有d o咀
Alex掂到zach扯左我以為想講alex原來又係hehe

今集編劇好似太多野想講所以搞到好亂,又sex又毒又槍又bully
同埋monty做左大奸角但又冇乜點著墨希望唔係為s3舖路

Justin今集幾討好,兄弟情好睇
大家一齊支持jess個幕都唔錯

不過總括黎講s1>>>>>>>>s2
唔會囉,都決定自殺,點解仲要收埋
真係想自殺既,係會想將所有野講晒出黎,控訴晒出黎
佢既第一次係Zach,第二秀拍到佢地幾sweet
又會講心事,但後尾分手,因為zach好coward,唔敢去認佢地一齊
依樣好hurt女仔
但第一季女主角錄音帶,完全唔提
只係講zach冇理佢張字條
今季最深刻係最後一集
今季我同情佢多過女主角
係,第二季好亂吓
我都以為想講alex係gay,中意zach
同埋臨尾有幕影justin老豆係出面望justin?
Clay同justin講收養果幕係幾感動
其實都幾中意zach同hanna果段 雖然一開頭係sex但其實兩個都係好人都中意大家 之後d相處都好sweet 但zach驚又唔同人講 但hanna又唔講自己感受出來 最後搞成咁
睇返S1 EP8 突然覺得成套劇最清醒同冷靜既男人 係clay老豆
我估係justin 老豆耿耿於懷justin 偷佢錢
下季又走出來打九佢咁 都係為s3舖路咁

個問題係編劇度

佢好明顯係想整點樣可以搞到第三季既前題下補完第一季
所以會見到佢瘋狂留伏筆,加插新人同強調第一季被人忽略既配角強行合理化同推動事件

假如係用編劇個前提下去作故仔,佢用court去玩死hannah 就變得好合理
court 會將所有野講到好清楚同好死,咁就輕鬆了結左讀者同其他人對hannah 既幻想,又可以搞d on9支線劇情

第三季既主軸就可以重新出發了
除左係傻仔clay 個腦到客串下之外應該無事唔打搞佢

但如果從讀者角度,當然係唔希望佢第二季搞咁多屎棍,用其他手段去解釋hannah 自殺比較好
如果Netflix只係想永續個故事就超錯。
13 Reasons Why, 書同S1賣得既原因係Hannah。
好睇既地方係大家代入Hannah或者Clay個感覺。Dark過DC。

或者如樓上所講S2 好真實咁反映人有好多面。但戲劇效果上會差好遠, 代入感差左。
而且S2 太多人做切入點, 4-5 條線一齊走再加埋Flash back就好亂, 例如:個頭講完Tyler 就直飛Clay, 2-3 分鐘又影Jess, 再睇埋Bryce recall memory, 又轉去睇Chloe, 黑人老師又講D。搵Nolan拍都未必做得好。

就算佢想永續個故事, 其實只係講Clay同其中2-3角色, 後Hannah時代既交流加多重人格障礙既Clay 同Hannah傾計就夠做一季。
S2 鬧Clay 老母同保護Justin都好正!
真男人!
係人都想第二季平平淡淡就好,但咁講最多都係拖到一季,第三季就無晒睇頭,到戈時先開副線就引唔到人睇

所以就搞死左第一季好pure 好pure 既hannah,同開一個新既受害者
如果比我就編劇 最尾一集應該射死晒所有人,除左clay,然係clay都痴左線自殺埋

然後第三季好似求婚大作戰/我不存在的城市咁clay發動主角能力穿越番去暑假之後(做左Z仔sp之後),睇下clay做救世主救晒所有人同搶番hannah
睇緊E2
skye 個樣好老
原來26歲,kevin bacon個女
終於睇完
jessica究竟想點架 不過justin同alex都係好仔
justin每次吸毒我都覺得好撚慘,呢啲野始終戒唔甩
仲等我咁期待tyler大開殺介
做到有伏筆但其實個主題hannah已經完咗仲有咩好做
兩個都唔係好仔啦。吸毒食女王同自殺傷殘人仕。
Jessica 食隔離學校個田徑Nigga 仲好啦。
Justin冇辦法 家境太可悲
肯企出黎認錯 唔怕坐監
反映佢本身好善良
I mean宜家佢哋都會對jes好好,不過justin吸毒...alex一分
其實係咪我睇錯野定係我記錯野

S2 zach同hannah個段情 hannah係長髮 仲係暑假
但係S1 hannah暑假個陣 EP9 就剪左短髮

有無人明我想講咩 係咪有bug
Season 1講Clay返嚟前Hannah剪左短髮

中間好似冇乜講過果個暑假(第二季先講佢同Zach),淨係Hannah提過果個暑假Helmet返左鄉下
如果唔係bug既話時間線應該係暑假開頭Clay走、中間Hannah同Zach拍拖、暑假完之前分手、剪髮、Clay返嚟

Ryan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞