[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
謝謝支持
啱啱睇哂 開頭幾集感覺有點拖長黎做 有點悶想飛住睇 可能因為編劇想表達太多 冇s1主線集中係Hannah個故仔 所以睇落去好散
後來睇到zach嗰集開始比到好扭轉感覺 之後漸入佳境 最後播the night we met更加勾起s1回憶
如果話有咩弊病
首先覺得Montgomery冇必要搞咁多 佢可以唔理Bryce 最後橫掂佢都轉校
原本Tyler 係s1 結尾以為係攞搶出黎 校園搶擊係s2主線 點知都結尾先提到下
metoo嗰度做得over左 睇到好
Skye嗰part重要性不大 寧願將重心放係其他人
成套戲感覺都偏dark 邪不能勝正 官司學校贏左 而我唔知美國強姦真係可以只判援刊?
如果真係繼續有season 3 真係好難繼續囉 始終Hannah 條大主線已經名存實忙
我都覺s2 好睇過s1,反而s1 有時睇睇下都要停下
但係其實我覺得好多演員都唔似係high school student ,係美國文化開放定點,點解high school 就已經可以成身紋身 同埋有啲演員個樣都老老地
同樓上幾個絲打一樣諗法 不過我覺得s2係加厚左每個角色既 係好睇啲 冇s1咁黑 s1睇落好多都係出自hannah角度 每個角色都係得衰個面 s2見多左好多角色改變 雖然結局個集長左啲啲 但感覺都好急 前面幾集都好慢 係後半季先有啲緊張感

唔知係咪我問題,有一part Clay好嬲想搵Bryce私了個到見到Hannah係咁提住Clay Bryce個 tape係咁激佢個段,睇到我好炆 個陣勁憎佢因為唔知原來Hannah既化身出現係因為Clay未放得低佢 btw Skye個句i can love you and still let you go真係少啲記憶都唔記得

結局Jessica係庭上面講佢statement個陣出現左咁多其他人係咪想表達性侵犯係美國好普遍?
之後Mrs Baker俾Clay個張Reasons why not我又睇唔太明 冇停低睇張紙但見到入面有幾次Mom and dad, helmet, clay,係咪reasons why i didnt talk to them個類?

最尾呢集好多喊位,尤其tyler個到 好難想像係美國係common既欺凌 有啲期待佢再出s3 但希望停左hannah個part la始終都完哂
明顯講緊reasons why not suicide
對返個list啲人講? sor睇到有啲亂
同樓上幾個絲打一樣諗法 不過我覺得s2係加厚左每個角色既 係好睇啲 冇s1咁黑 s1睇落好多都係出自hannah角度 每個角色都係得衰個面 s2見多左好多角色改變 雖然結局個集長左啲啲 但感覺都好急 前面幾集都好慢 係後半季先有啲緊張感

唔知係咪我問題,有一part Clay好嬲想搵Bryce私了個到見到Hannah係咁提住Clay Bryce個 tape係咁激佢個段,睇到我好炆 個陣勁憎佢因為唔知原來Hannah既化身出現係因為Clay未放得低佢 btw Skye個句i can love you and still let you go真係少啲記憶都唔記得

結局Jessica係庭上面講佢statement個陣出現左咁多其他人係咪想表達性侵犯係美國好普遍?
之後Mrs Baker俾Clay個張Reasons why not我又睇唔太明 冇停低睇張紙但見到入面有幾次Mom and dad, helmet, clay,係咪reasons why i didnt talk to them個類?

最尾呢集好多喊位,尤其tyler個到 好難想像係美國係common既欺凌 有啲期待佢再出s3 但希望停左hannah個part la始終都完哂
明顯講緊reasons why not suicide
對返個list啲人講? sor睇到有啲亂

同自己講
即係佢果陣錄左13條tape講點解要自殺
張紙就係list左10個hannah覺得唔應該自殺既原因
Mom and dad, clay都係其中一個
同13條tape既對象唔係相對
到最後13 vs 10所以佢最後選擇左死
佢老母果段對話都話其實reasons why not其實一定唔只10個,只係想自殺既人諗野太負面
好難明咩
同自己講
寫低人生仲有咩希望可以令佢有動力生存落去
佢亦都知道佢自殺Helmet會內疚、佢屋企人有幾愛佢之類⋯⋯

但係當時佢應該處於一個對未來同生命完全冇希望既狀態
所以結果都係選擇自殺

其實reasons why not裡面啲原因都係重複
可能想講Hannah想比機會自己生存
但係結果佢都係睇唔開
其實我覺得13 vs 10冇咩關係
因為果陣Hannah已經憂鬱到諗唔到其他方法去解決佢既痛苦
張reasons why not只係佢嘗試比機會自己
可能諗唔出生存落去既時候會更加灰
覺得更加冇野可以留戀
可以咁講, 佢個人負面緊唔好話13VS 10, 13 VS 1都得架啦
只係數字黎, 重點係佢點都會覺得why > why not
我係解釋比上面聽先用13VS10姐
我明
就算佢諗到14個reasons why not
佢決定都唔會變
Ryan同Justin真人係gay
原來tony真人係鐘意女人
但戲入面又要做gay
Ryan同Justin真人係gay

Alex係唔係
好似唔係
竟然
似係雙
可以叫13 reasons why餘波
真係有第三季
Katherine好似都幾sure明確唔會出現係season 3
Bye, Hannah
第二季已經係餘波
不停延伸落去
出埋S3收尾好喇
S2已經失晒控
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞