[Netflix]13 reasons why 漢娜的遺言第二季劇情討論區

837 回覆
19 Like 7 Dislike
其實唔明點解會話醜化咗Hannah 人就係咁complicated 其實睇返自己都會發現自己曾經做過唔理性嘅行為 但咁就代表自己係衰人咩 同zach扑咗野就代表佢淫咩 如果觀眾睇完仲會有呢種諗法 就更加證明有需要帶出呢個message
係Tylor 令我想睇s3
好撚認同
第2季每一集都好撚長 但又唔知睇左啲乜
係zach同hannah果集幾好睇 幾喜出望外
其他集都好似其他巴絲咁 2季自相矛盾 啲劇情好格硬
Tyler 同Cyrus 拍出黎都有啲gay味濃
但其實Cyrus做得好好
最先話醜化左hannah既原因係因為只係得S1既evidences 得hannah講既野
結果就信以為真

但係睇完S2之後 原來成件事背後有咁隱藏既原因同埋發生左其他事
今季拍到Tyler同個個都好gay
我而家先睇到第4集
咪係,s1以為佢單方面比人欺凌,點知s2先講佢原來做過咁多野
我依家重溫S1既EP4先 巴打你努力睇
不過其實S2好怪
雖然樓主同其他人都嘗試為套劇講左好多說話 可能每個人睇既時候/每個人諗既野都唔同
自己個人就覺得 帶到出黎既信息唔多
S3不如叫做13reasons why I love a dead girl
其實個trial嘅結果某個程度上都反映左編劇嘅意思啦..
Hannah 唔係一個英雄 只係一個悲劇
覺得唔好睇嘅人係咪因爲淨係想睇Hannah死得有幾慘有幾悲壯
現實無咁多英雄的
呢套野都有s2
唔係囉。。

係由一個悲劇,變左做自殺好大程度係自己攞黎既

從來唔覺得錄tape自殺係英雄,純粹係對現實既控訴同無奈
其實唔係覺得S2唔好睇 只係覺得好多野都係純粹為左想拍埋背後個原因(原來唔單止rape and rumor 仲有其他事令hannah自殺 或者咁講 等觀眾知道埋每件事都有兩面) 所以搞到成套劇好似唔知點樣
起初睇預告片同埋S1 EP13個陣 真係以為S2係講校園槍擊 點知原來唔係
睇返S1 EP5 其實clay真係好鐘意hannah
仲可以同個鬼魂自由自在講野
Hannah死左 要keep住佢involve我理解
但Clay不停同佢想像既Hannah傾計
編劇則完全ignore左佢某程度上其實有精神問題?
Clay同Skye段關係對於個情節我又唔覺得有咩作用
Hannah同Zach既關係如果係咁深 竟然無係tape度講?
依一季講到每一個人都好似有anger issue咁
為左加深角色描述為講而講 睇左成集都唔知做緊咩
如果cut左一兩集精簡番D可能仲好
編劇應該無ignore clay有mental problem
就係咁岩clay有mental problem所以先得clay同hannah對話 而其他人就唔會有依個現象

其實我都唔知點解要寫clay同Skye段關係
或者只係想用黎帶個故事落去

hannah同zach段關係 點解無放落tape到
之前有巴打同樓主都討論過了 大概係因為hannah錄tape個陣 只係想錄哂當時令自己最唔開心既事情 佢覺得同zach段關係應該放係心裡就算
我覺得Clay可能想幫Skye?
因為見佢都係不斷自殘而由細到大本身係朋友
S1到S2中間既五個月應該係指Hannah件事過後Clay學識主動左追女仔,想過返啲正常人既生活

其實我唔係好中意Clay搞Skye
我覺得你明知對方有心理創傷
您又未放得低Hannah 而Skye又中意您
佢咁樣只會搞到Skye越嚟越傷

其實話Hannah同Zach其實都係一齊左三個月
啲人咁驚訝係因為呢個係Hannah既第一次
如果我係Hannah
我會覺得係呢段關係裡面自己好瘀
柒到唔想再提(9up)
Helmet
hey helmet ..

或者一齊唔到先係最深刻 所以clay先忘記唔到 你睇下zach Justin 完全係wfc
Clay同skye既情節作用係表達clay有試過想move on 但失敗 始終忘記唔到hannah同成件事 唔難明喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞