雄性脫髮、食藥買藥搽藥、植髮織髮謬誤。你問我答(2)

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
有冇巴打試過 迷跌香+鼠尾草 或者番石榴葉洗頭?
柔沛是 type II 5α -reductase inhibitor,他可以降低血液中 DHT 的濃度約 6-7 成, 而 Dutasteride(Avodart-適尿通)則是 type I & II 5α -reductase inhibitor (dual blocker),可以降低血液中 DHT 的濃度達 9 成以上。今年(2014)3 月 AAD 雜誌才 剛刊出比較 Dutasteride 和 Finasteride 1mg 的 phase III study,結果顯示 Dutasteride 0.5mg 比起 Finasteride 1mg,在追蹤 24 週後,對於 hair count 的增加效果更好。 至於副作用發生的比率則是兩者差不多。不過目前除了韓國已經通過使用於 AGA 的適應症外,美國 FDA 及台灣或其他國家都尚未核准 Dutasteride 使用於 AGA。因此若臨床上要使用的話還算是 Off-label use,要跟病人解釋清楚相關的 情形。

有新野

吳醫生推過呢隻藥
但佢自己賣比客都仲係賣緊普通保記

緊係啦 。仲未核准上市
你地自己買就話姐
想問下去仁_醫院植髮要幾錢?
而家用緊5% minoxidil
有無人有植髮經驗可以分享下?
係唔係植左就唔會咁易再脫?
唔該晒

期期唔同 你問醫生佢地自己都唔清楚
建議約左醫生傾左植幾多
到左一個位 例如2000/3000 條又會平唔知幾多
但行內最貴算係仁安

植左既不會再受DHT 影響
http://neutrogena.edm.realmedia.com.tw/edm/025/download/doctor_1.pdf

好文分享

多謝巴打
好清楚解釋 大家都一齊睇

仲有 處理雄性禿病人常有的疑問與迷思-我的經驗談 1, 2
http://neutrogena.edm.realmedia.com.tw/edm/023/download/doctor_1.pdf

http://neutrogena.edm.realmedia.com.tw/edm/024/download/doctor_1.pdf

http://neutrogena.edm.realmedia.com.tw/edm/025/download/doctor_1.pdf

其實可以當整合版用
但如果大家有追開post就知我講既野同pdf 內容一樣

十巴打
我未試過喺EBAY買過野
想問下如果買KIRKLAND上EBAY香港買得唔得? 定係要去美國site買?

有分別既咩
去返美國site 啦
我見個post 大家都剩係講食藥搽野
有無師兄分享下織髮方面既經歷/ 心得

我2邊額角己經短到得返d頭毛,頭頂都開始疏
應該係第1-2期
已經疊埋心水想做織髮
即係織個假髮模上d真頭髮度

我見陳豪織得好成功,幫佢整果間野「愛髮織髮中心」都好似幾出名,成日幫cctvb d藝人整頭髮,唔知有無師兄試過?

而家應該好少真係"織"上去既織髮
所謂織髮都係用夾或者用膠固定個髮帽
而家d髮帽好勁, 上youtube睇連all-back都做到, 不過香港唔知有冇得做

巴打如果而家先1-2期,
食保記係保住頭髮既最好方法
當然, 食之前都要清楚有咩可能會發生既副作用

如果真係雄禿, 你就算織左髮都會繼續甩
始終都係要面對甩到去3-5期既煩惱

一路織一路甩 好煩

我係2,3年前剪完頭髮
發覺大約條頸後面個位置, 有一個大概手指頭嘅size冇左頭髮
期間都有搽啲野,例如日本柳屋
但係都冇跡象會生返出嚟, 但附近地方亦都冇擴大落去,求幫助

就咁睇似額頭
但你又話後頸 ? 可否影清楚
唔該晒

建議約左醫生傾左植幾多
但行內最貴算係仁安

因為我20頭...想一炮過整番好佢..唔介意用多d 錢最緊要多番頭髮
咁巴打邊間會平d?
另外想問有無醫生介紹?想睇一次確認左係雄性脫髮先食藥
你地係去保_堂買?
唔該晒

建議約左醫生傾左植幾多
但行內最貴算係仁安

因為我20頭...想一炮過整番好佢..唔介意用多d 錢最緊要多番頭髮
咁巴打邊間會平d?
你地係去保_堂買?

你點脫法 ? 頭頂+ M字額?
留名學野
食左5個月保記,頭頂頭髮粗返少少,開始生毛毛。
今個月開始用埋5%水劑,試下咩效果

建議約左醫生傾左植幾多
但行內最貴算係仁安

咁巴打邊間會平d?
你地係去保_堂買?

係,m 額同頭頂好薄,上年開始係咁

建議約左醫生傾左植幾多
但行內最貴算係仁安

咁巴打邊間會平d?
你地係去保_堂買?

即係雄禿啦
醫生睇完都係講同一返說話
都係個句 : 無醫生介紹
買藥隨心想邊度買就邊到買
有冇巴打試過 迷跌香+鼠尾草 或者番石榴葉洗頭?

意義何在?
搽左rogaine兩年,最近三個月轉左kirkland,每晚搽一次係頭頂。
前額同頭頂係一年幾前去左台灣做植髮,用左5皮野,效果ok,之後開始食印度保記。
kirkland冇搽前額,唔知係咪應該搽埋

唔洗搽啦
都植左髮 食藥應夠做

即係雄禿啦
醫生睇完都係講同一返說話
都係個句 : 無醫生介紹
買藥隨心想邊度買就邊到買

咁應該食藥+植髮+ minoxidil?
3樣一齊應該一定有效果啦
香港係咪冇foam買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞