程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
搞咩事變咗駡戰
唔好罵戰,岩睇既就一齊討論,唔岩睇就上一頁,

我只可以講,一開頭我都唔信開住部電腦就可以賺錢,直到我見個朋友仔,佢trade既位其實真係分毫不差,我先認為其實真係有得計

有時見人無私交流,唔好下下覺得人地係出黎搵錢呃人先
你本身有咁細tick既data量先天優勢已經贏左唔少人了
其實我98%用1分鐘,tick data我只係用黎計滑價比率,ib有的
你個strategy backtest 同真係拎黎trade 差距大唔大?
唔大,因為我用1分鐘,唔算太長既tomeframe, 二來就係我每月trade數唔太多,所以滑價對我影響較細
咁你可以講下點開始做呢樣野未 問咗幾次都比你無視咗
哈,我成日想係星六日打長啲講
其實一開頭都係睇下台灣書自學,打程式交易得幾本,
只可以講,最簡單既策略已經夠用,關鍵反而係止賺蝕既點數
我都研究左MC個幾月
寫D基本野應該OK 但諗唔到點樣可以好似樓主咁
用MC寫到佢自己cross check(手動慢慢cross check就得)
google又搵唔到D mc既相關資料
樓主介唔介意講詳細少少or用咩途徑搵到相關資料
平時我地多數係optimise啲參數,只要你optimise啲condition 就可以了,我搵一搵篇文先
同意takepofit & stoploss比strategy重要
strategy就睇人啦 呢啲我都冇諗住假手於你
因為我都有爬過文 都係睇呢啲書 以為巴打有其他source睇先不停追住問 唔好意思

可否講下你係點搵個止賺蝕 ? 就係用ml去搵
其實成日聽人講大户會係市場交換資訊,我覺得係真的,係即日既頂底位會係有啲特別既訊號發生,ml就係要黎學習究竟係咩訊號,有興趣睇返琴日我trade既位,係接近即日既頂底,

當然,暫時我個程式都唔會話日日睇到呢啲野,只有勝率大過60%先會賭
問左好多次樓主問題 都無答到

希望樓主可以分享多D

你個program 係supervised or unsupervised learning?
Sor, 睇漏,un居多
反而想知樓主咩背景,點開始,睇咩書。之前我都睇過ML書,用好多attribute去predict 第二日股市升跌咁,但好迷茫。有冇咩ML書推介,而且係apply股市?
但你係開市前已經計到呢d 位出黎

即市出現既訊號係睇1分鐘圖可以睇到?
其實佢會machine learn d乜
洗唔洗入一堆有機會出現既rule?

我估
技術指標a+b+c... 係咁試
搵個岩既combination出黎?

21mar
所以巴打你係用每分鐘為單位去做學習樣本?
成班盲鐘鐘見到人用就覺得勁
等樓豬真係長期獲利再算啦

BTW,見到樓上有人想用ML分析百家樂.我夠膽講,無任何一種strategy可以做到.
係D傻鳩先信有路睇

Done
其實學習用乜timeframe都得,只係我用1分鐘做trade係為左減低滑價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞