程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
支持巴打反cup
等佢自己學習 慢慢越賺越多 咁咪唔使做都有錢收 好羨慕
交易除左 focus 出入手位之外,仲要focus on capital management...好似樓主你既 R& R Ratio 咁…以大博小…咁你一輸起上黎,Let say 連續輸5鋪,你要贏番幾多鋪先追得番?兼要計算每次持倉的 risk exposure...

並非插你,只是真心交流🙏

可能港期既特性係咁,就要用呢類既『另類策略』…純粹交流…🙏
巴打你應該止賺咗喇?
哦,係呀
因為坐倉所以Set大啲, 50點食左
2-3月埋單+49068

原來坐倉坐左差唔多900點,On9
用程式計,利潤有$57000
但現實有滑價(滑得好撚緊要)同埋手續費
所以實際得 +$49000

個Pool大左,坐倉可以坐多啲
唔超過佢backtest個 mdd 同stagnation就得啦
想run 幾耐都得
兩日一個trade一年都有125個trade 基本上都夠sample
平均陰陽燭有冇試過
另外見你蝕成萬 成200點 冇set止蝕?
巴打睇咩書學 有無教學
strategy有冇邊度可以參考

利申:programmer未玩過程式交易
btw 拋翻磚先 睇緊呢個youtube channel學緊programming

https://www.youtube.com/playlist?list=PLAwxTw4SYaPnIRwl6rad_mYwEk4Gmj7Mx
update balance

琴日PROG反手左, 最後埋單輸少左

其實我而家玩緊呢個PROG, 係每日GEN D DATA入返落去我自己本身用開個D PROG到,
上面張圖係其中一個我RUN緊既主力,

點解要用真錢? 因為唔用真錢你唔會知個PROG得唔得, 20萬換一D DATA出黎係OK的,

另外見到有巴打話, 連佢GEN D咩RULES都唔知就用, 其實我地開始要改變呢個諗法,
因為人腦始終唔夠電腦快, 電腦諗既野係幾何, 每日成千萬條RULES, 用人腦1日10條都未必得,
所以唔好諗住可以理解到電腦諗既野
我估樓主用緊Strategyquant
strategyquant 點會咁樣試 同埋每個strategy 都有rules 可以睇,正常都唔會日日轉

樓主話用multichart + mechine learning
如果巴打有strategy,我可以教你寫

我自己玩開fx,期指應該都差唔多
網上好多教學

可以用easy language, java, c#, python, etc.
香港有邊幾間support到mc連過去自動買賣?
想學strategy programming就學緊
由最簡單 移動平均學起
youtube 大把
forexfactory 一大堆 google 一大堆
有本既跟樓主 冇本既跟面哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞