程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
3本我都睇過,我反而覺得第3本最冇用。第2本比較有趣,有例子有idea, 有啟發性。keep 住睇佐巴打幾個月trade,都有點得着。支持巴打繼續update

21 AUG 2018 UPDATE BALANCE
所以真係人人唔同, 第3本我係睇得最多, 一得閒就會拎出黎睇, 當你有IDEA既時間個腦自然會諗到點樣寫
巴打 今個月會幾號轉倉
29號轉下月

23 AUG 2018 UPDATE BALANCE

27 AUG 2018 UPDATE BALANCE

總算追返少少
有冇人 tradingview. screen stocks ?
CHING 你好勁, 如果由頭學係咪好難
唔難, 我無電腦底, 由0開始到寫到套CODE, 半年時間到,
都係個句, 最緊要你自己有一套賺到錢同埋7-8成完整既STRATEGY,

另外就係可以用白紙, 寫好晒你既STRATEGY每一個考慮位先, 我一1般會用樹形圖黎協助寫
如果真係未有STRATEGY, 就要睇多D書去模仿, 其實好多STRATEGY只要你量化佢, 好多時都可以賺到錢,

例如股票作手回憶錄, 江思, 海龜, 全部我都試過量化做BACKTEST

31 AUG 2018 UPDATE BALANCE

好彩食返注反手
點解昨天不是3轉? 應該賺先啱喎....
學緊python lm
其實我套策略仲有好多其他條件,符合埋先會trade,
所以未必係一到我post既位就trade

3 SEP 2018 UPDATE BALANCE

今日TRADE個位幾靚

(每日即市位會UPDATE係TG CHANNEL
https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg)
巴打覺得本身無投資開一黎就玩程式交易會唔會出事?

利申:it狗加數底唔差
巴打,之前有冇考慮過用DDE 駁sharppoint 出?用excel 寫完formula 再經dde 駁sharppoint, 你覺唔覺得係最易既方法?
我覺得問題就唔大, 基本CONCEPT有就最好, 反而如果太有自己諗法, 未必可以好客觀地寫出一套STRATEGY, 因為程式交易經常會叫你做一D你自己TRADE人手一定唔會做既野
DDE/EXCEL我未玩過, 但我駁API好方便, 又快
反而想睇你IB真正交易記錄
正嘢推一推
今日個prog啲位好堅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞