程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
ps 升係正數,跌係負數
由08年到今日 我predict 跌嘅日子合共跌咗3萬點
IB個account係咪demo都可以subscribe real time data? 定係一定要開live trade account先可以subscribe到?
我都想要intra day data
有冇師兄用緊富途API 小弟自己玩緊ML 用緊牛牛做緊backtest
我用緊一個叫easyquotation ge package攞再用tensorflow試緊,巴打介唔介意講下你學習策略
其實我都係用prediction model去搵upper同lower bound
小弟仲學緊
我依家用啲指標去分析未來幾日會唔會升,發覺啲所謂黃金交叉其實都冇咩用 概率同冇交叉冇乜分別,死亡交叉就有少少分別

update balance,

code已改, 整體原理不變, 但放遠止賺位
咁我又唔知demo有冇, 直接去開個acc囉, ib都ok其實, 放8萬蚊開戶
巴打你打算幾時開個tg channel
其實開左
https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg

主要用黎record我個algo既result, 有機會share下一啲基本既程式交易既知識
偷偷地開唔出聲
thx for sharing
留名學野

利申 programmer 平時做野都掂啲ML 但係係股市新手🙇🏾‍♂️

改完CODE後BACKTEST返, 又幾好喎個PERFORMANCE
行一個月就改code?

你會overfit
只係改迴圈順序令佢run快左,所有變數及條件不變,
唯一變左係止賺位

9 MAY 2018 UPDATE BALANCE
其實我係比個target個prog, 每月要賺大約幾多,佢根據勝率,波幅黎決定止賺蝕,

例如係我目標每月賺10點,佢可能會run到一條勝率90%, profit 11點,loss 90點, turn out理論上會賺9點既stategy出黎,

所以你見我上面個表,其實每月都只係用1,2注黎定輸贏,有啲似賭場概念

14 MAY 2018 UPDATE BALANCE
入指標其實重覆左
單一股票的話
price,time,volume 已經係全部
有無人用緊azure做緊
無prog 底但見佢好似唔點需要
想知有無成功人士
指標相當於組合特征,如果淨去用咁多日量價去學好似都冇乜成效,當然兩種方法我都冇成功過

15MAY 2018 UPDATE BALANCE

買入賣出位UPDATE左係TG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞