程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
真係辛苦哂
講黎聽下
巴打諗住開教學定點?

其實我TA同ML都熟, 但混合一齊真係要D時間研究
如果巴打肯帶一帶路應該會易上手d
我想examine algo trading/HFT strategy 同market volatility既關係 in Hong Kong , 咁supervisor 要求我拎到2樣野先做到,measurement of algo/hft and the calculation of hang seng volatility index 重要同一個time frame...但係我搵唔到外國論文入面提到既資料(electronic message transfer )所以stuck左係到,但真心有興趣做落去⋯
lm 學野
咁你點知個段時間係咪有人做緊algo trade? prof唔到呢野你就搵唔啱timeframe

你要搵咗timeframe再做個兩樣野

requirement 2就唔難做嘅

但requirement 1你就要再諗係邊隻algo同點解係呢隻

交比你解答,咁學術性完全唔識
未必會講咁深入,會好入門由接駁,到backtest講起,仲有一啲ib上既setting
我之前係睇左篇paper, (terry hendershott 2011) 上面用既proxy(rate of electronic message traffic in NYSE)但問左HKEX岩岩今朝覆話冇呢方面data... 入到黎見有巴打話ib 淘寶有data feed 我真係好似見到希望呀 巴打如果有差唔多既經驗可唔可以分享下

利申非三大
你想知啲咩
咁你做邊行
如果巴打做大一百倍都有肉食就掂
一張大要20萬,100倍即係2千萬咼,10倍都ok既
樓主係每次一張?(sor無追post)
一張大期唔夠肉食嘛
一張work可能十張就唔work
如果100張都work樓主發啦
無知一問
小弟近期都希望用自動程式交易
但自己對programming毫無認識
所以想買一個嚟玩美股港股

上網見到既又欠缺想要功能同指標
又未開發連去富途
想問巴打們如果想買個程式
同時會加啲功能入去
連著富途既可以去邊買
賺到錢唔會賣
賣得既唔賺錢
呢個係一個好錯既concept
師傅 如果想買個程式自己set條件
係咪好困難
我見網上有人賣
但佢欠缺一啲我要既要素
講下你想要咩原素,

你想直接用黎trade?
港股intraday data 係邊度有得入手
大學圖書館會唔會有
巴打想問下現實要做algo trading 係咪需要好強既數學底?
巴打有tg嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞