程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
有好多巴打都有問我有冇程式交易書推介,
咁我自己就總結左幾本一定要睇既書, 而且都幾夠膽講, 如果你照住個LIST去睇, 2-3個月內一定可以寫得出自己既STRATEGY,

LIST係PAGE入面

https://www.facebook.com/Algoexp/photos/a.282856762324902/282855175658394/?type=3&theater
programmer
利害
有冇邊本書係專講indicator?
例如係屬性 特別 適合咩市況用etc
可以由John Person Trend Trading Indicators 入手先
我低層次啲,睇林瑞芬本技術分析,覺得幾有用
巴打,有冇得live demo 試trade 玩
想學習 係咩途徑試?
你每次trigger到個buy/sell signal個陣唔好call IB api 反而call啲open source push notification嘅api 將個買入/出價push比自己 再record返啲位咪得
抽時間睇睇先 thx
Ib有demo acc, 真係可以接駁落multichart 做live demo trade

(如果真係有興趣玩程式交易,強烈建議你先去開一個IB 戶口,然後再買埋mc, 已經夠你玩好多野
雖然一開始嘅成本唔少, 淨係mc都接近10,000, 但係我可以講絕對值得的 )
巴打
認真, 真係唔使,

我一開始都係0電腦知識, 靠自己摸索無錯係好曬時間, 但係其實最花時間係MC 接駁IB,
咁其實呢PART你睇我TG入面個PDF已經可以解決,

至於寫CODE, 我FB個到有個書LIST, 其實得幾本, 仲要全中文, 你睇晒, 唔使明晒100%,明50%已經夠, 夠晒你寫基本既野,

上堂可能有用, 但係唔係而家, 我諗你自己摸左有初步認識先去上會吸收得更快
巴打,想問下ib trial account 係咪都可以訂閱近2年恆指data? 因為想做左backtest成功左先開ib account
我記得好似係要堅開左acc,先有demo acc比你
Thanks 巴打
等我試下先

22 OCT 2018 UPDATE BALANCE

回報終於創新高
今個月d result幾靚仔
我自己張細期都執左700點
Fatfat

估唔到夜晚又TRADE多轉

LIVE TRADE位係TG UPDATE
https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg

23 OCT 2018 UPDATE BALANCE

新高
神奇頂級超卓!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞