程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
仲玩緊佢個 stargeyquant
好用過forex stargey builder
用1mins timeframe好d? 最近開始研究,覺得1mins data好多noise,仲未諗到個好既strategy
依隻軟件有咩優點 佢話用到ml係堅定流

我用緊mt4自動化搵策略 但係未搵到一個好過我依家人手用緊果隻策略sosad
巴打你地係邊到down data? free定要錢?
聲稱用 generic generation,會base on 一個 stargey 瘋狂optimize , 但就會gen 好多個類似既策略出黎

但我用random generation 亂撞一個策略,優點係回測快,一日撞成百幾萬個策略出黎,佢會自己filter d 策略比你,base on Max dd win risk rate profit 之類自己set

另外佢in build walk forward test/matrix 同 robustness test 比你gen 完自己試會唔會太 curve fitting

利申 未試過用黎live trade
free
sq個軟件 <<呢個係指咩軟件
any link / keyword
sq tick data downloader

或者tick story

source 一樣
thx
樓主今日有trade嗎

btw 等你長文。
random generation 係MC的功能?? 定係MT4都有?
連續2個月呢個Strategy 都奏效
多謝巴打啟發左我
決定用呢個EA打demo比賽

update返個balance, 23號無trade

(本身想星期6日講多少少, 但係出左trip,岩岩先返黎,而家又返工,復活節再打)
前兩日波幅大反而唔trade
Backtest到2000年 已經知work唔work
方唔方便講係邊trade fx? Leverage ratio?
一般程式交易 缺少既係市場分晣同公司財務分析。

最普通例如貿易戰,加息對市場影響 ,藍籌股公司未來幾年預測

打大佬就係捕捉到大戶走勢 之後跟著玩

如果只係落點數rules 咁祝你賺多D
icmarket 1:200
其實開一定要開,但佢會判斷應唔應該trade
求解
睇人既姐,覺得1m 多noise 用5m 5m多用15min
慢慢加到自己適合
佢個true ECN係咪堅料,做得大手果陣有無發現有唔妥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞