程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike

15 May 2018

16 MAY 2018 UPDATE BALANCE

好彩琴日識反手
早幾日係HKU 聽左個talk 講AI
佢講左少少少少algo trading
佢話好難真係賺到大錢 因為個市場都充斥住其他AI做緊trading
基本上大家D algo trade AI係個市場上互動緊 無必勝既方法
唯一有利潤既 係High-frequency trading 但依D 唔係一般散戶玩到
仲係cu果陣都有讀ai, fyp 做ai都偷到個A
3個月倉
講talk果間公司 簽左nda 無講好深入
我讀ai 果時 淨係識svm 果d classifier
未掂過neutral network
之後做野 有上過training 講rnn cnn
我自己都想試下用neutral network 做algo trade 不過唔知點入手
似有料到
有,
不過我TRADE數唔多, 所以手續費影響唔算大
想問下有冇TG group大家交流下?
唔係想做伸手黨,大家拋磚引玉討論下strategy
https://t.me/civildog

21 MAY 2018 UPDATE BALANCE

一星期無TRADE

21May2018
睇左巴打一排每次都係嬴幾日 輸一次就輸番幾日既利潤
係咪每次都會檢討個program?
唔會,因為target一個月係賺200點到,所以拉返係達到目標就唔會調整了
就咁睇你覺得達唔達到個目的?
上年可以,20萬本,return 10萬鬆啲,
今年就因為改返個交易時段,3月先再開波,暫時還可接受

23 MAY 2018 UPDATE BALANCE
中間幾日無trade有無話係咩原因? d signal出得幾密先叫做可接受呢你覺得?
return/loss/win rate達到某個比例個prog先會運作,

D signal 幾密好睇你個prog既target, 如果係要密食,我呢個trade數當然唔岩用
win rate你點評估/quantify?
我個目標同你一樣都係每月二百點
但好難做到
你先BACKTEST左你既STRATEGY WIN RATE係幾多先,
如果係50%, 假設20個交易日內,你要平均每日賺到10點先可以達成你既目標,
咁你咪可以SET條件, 如果今日預期既PROFIT係10點以上, 你個PROG先會運作
Thanks
再由頭睇過你個post先
無TRADE, BALANCE 不變
欣賞巴打keep住update

琴日PUT個位其實幾靚 , 不過唔知原來無夜期?
返到屋先見到個DATA停左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞