程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
中秋放假終於整好左個PDF, 整左差唔多3粒鐘, 大致上係講點樣IB連接MC, 而且好多之前我做AUTO TRADE遇過既問題都講埋點樣SETTING去FIX,

頁數就長D, 但係多數係圖, 跟足晒應該可以成功連接, 同埋拎埋DATA做BACKTEST,

下一次會整個PDF講下點樣寫基本CODE同埋做BACKTEST

個PDF係我CHANNEL可以DOWNLOAD
https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg
我套野27570左右叫put 唔知師兄個套點呢?
我係DAYTRADE, 所以每日先知, 買入賣出位係TG CHANNEL有
師兄套系統大約係點砌? ML 定純 indicators + backtest?
其實主要係量化江恩理論,ml 個part只係用黎推算某變數既range, 套策略入面完全無indicator

27 SEP 2018 UPDATE BALANCE (10月期)

9月埋單, 好彩最後可以正數返

浮浮沉沉, 仲未有突破, 繼續等下,
今日出現左大細期唔同買入點, 變左細期有賺大期輸,

FACEBOOK PAGE會POST真倉STATEMENT做UPDATE,

另外都會講下D ALGO TRADE既基本野, 第1集會講下用基本INDICATOR做BACKTEST,
如RSI/MACD, 希望如果仲用緊呢D指標做TRADE既要先改良一下先好落場

https://www.facebook.com/Algoexp/

5 OCT 2018 UPDATE BALANCE

琴日跌得太急, 睇岩PUT都食得唔多

呢2日反而人手跟TG既位SET限價盤反而有賺

9 OCT 2018 UPDATE BALANCE

夜晚其實可以食到全段止賺, 不過時間所限, 11點45一定要平倉食唔晒

live trade位係TG
https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg

琴晚無啦啦見程式PUT左都驚驚地, 因為波幅太大同太快, 好易打中止蝕, 好彩後尾都落得返去

有感而發, 琴日裂口身邊有朋友都輸得幾金, 唔係幸災樂禍, 但過去不斷都聽到有朋友講, 求其買隻股票都跑贏你啦,駛乜攪咁多野人做程式交易?

即市程式交易雖然比起trend trading每次賺到嘅利潤唔多, 但係風險大大降低, 以琴日裂口為例, 買中就固然開心, 但係一錯邊, 分分鐘輸返突幾年利潤
巴打真錢algo trade fx spot ? 想問下各位algo trade 唔同asset 最理想最少要放幾多capital 落去?

16 OCT 2018 UPDATE BALANCE

等待破頂一刻

整緊個PDF講基本既BACKTEST, 整好後係TG CHANNEL到UPLOAD ,
另外都有幾多巴打問有冇書LIST, 聽日放假係CHANNEL到講下有咩書可以用黎入門
加油!
巴打而家返緊咩工,記得您好似讀電腦野
厲害
巴打IB點樣開細部回測?

開左INSTRUMENT之後幅圖左上既向下箭咀仔入STRATEGY PROPERTIES, 之後呢到SET,

但係用IB玩細部會出Pacing Violations之後唔比你拎DATA,
所以唔可以玩得太細, 但唔玩得細又無左意思, 所以我無用過
如果回測時有訊號 但事實實際上果一刻無落過單 會係咩原因? 用1分K
留名支持一下

起碼跑贏跌市buy and hold
1: 係咪用ib? 我估係無解除個資金警戒限制,所以一射盤出去比ib reject, 我tg入面個ib教學pdf有講,可以參考下

2: 您唔係用market order?
例如if xxx, then by next bar at market,

限價可能真係無貨比您買所以無落單
p仔
乜東東
係某D訊號先會係LIVE TRADE消失 回測又有 我諗關IB數據源問題 轉ESIGNAL又好貴
巴打唔轉用GOOGLE CLOUD?
咁得意, 其實IB個數據都算唔差, 暫時我出現問題既次數1年都係2-3次,

GOOGLE唔使LU, 唔想搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞