程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
睇你想寫D咩, 簡簡單單個D, NORMAL夠晒用
連續月data 喺TWS可以點call出嚟?
Easylanguage轉返c#易唔易? 揾過下 好似好少resources又無乜人討論

15 AUG 2018

仲有半個月時間, 希望追返
難, 我自己覺得就係完全唔同既野黎, EASYLANGUAGE你學1個鐘可能都已經寫到

15 AUG 2018 UPDATE BALANCE

今日3 TRADE全WIN, 總算追返少少
Small range reversion trade 👍🏻
樓主呢幾日改過parameters? 唔似以前個d
無呀,一樣

連輸左幾TRADE, 開返張CURVE出黎望望, 好彩有排都未到危險水平
唔係幾識睇,係知道return keep住升,勁
這個是幾年的data?
lm
2016-1-1 到而家既DATA

其實要整條45度CURVE比人睇唔難,
但係要小心係咪curve fitting後既成品黎 (即係base on過去市場既特性而用電腦運算出最合適parameter, 一般黎講呢d strategy參考性唔大),

所以我每日都會係我channel到做record forward test, 有興趣可以望下,

https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg
巴打想請教下one minute intraday high frequency data可唔可以睇到其他hf trader 個trading volume 係點?想試下咁樣睇唔睇到其他人既strategy
唔知有冇理解錯你問既野,
想睇其他人做緊既TRADE數? (而且仲要係指定HF TRADER?)

係可以的, 但係就咁用MC/IB呢D家用野未必得, 以我所知會係一D PROP TRADE公司自己建立INHOUSE SYS先做到
無理解錯丫 我地係咪無source 會揾到?我睇書之前見有人話係Bloomberg 有,但係我又唔識用 btw thanks 巴打
BLOOMBERG呢D太高深, 我未玩到
睇下有冇其他巴打可以幫到你
,thanks a lot
仲讀緊U
每間U都有部㗎(三大一定有,其他好似都有) 你可以問下學校借嚟用
係丫巴打 但係想問下我要個類data係咪intraday one minute high frequency data?
要睇你間U喎咁 多數係business school嗰到 你要自己打去問下
間中都有巴打問我入門有咩書推介, 其實講程式交易既書就睇過好多, 但自己覺得入門有用少少既可以睇下以下3本,

呢本都算係講程式交易既經典, 比較教課書感覺少少, 中段會有少少悶, 同埋第1次睇未必會明晒, 但係總括黎講入面都帶出左好多關於程式交易既入門概念

呢本其實都係大同小異, 半講CONCEPT半講例子,有趣少少, 建議跟住書入面例子自己寫一次

3本之中最緊要係呢本, 佢類似係字典咁, 入面有好多唔同語法, 如果你自己已經有一套STRATEGY, 想透過程式交易黎驗證, 呢本書絕對幫到你, 跟住入面既語法照單執藥, 基本上唔太難既STRATEGY都可以寫到出黎

題外話1: 3本都係台灣書黎, 香港可能都未必搵到, 建議上台灣網上書店買, 如博客來, 香港講程式交易既書, 唔使晒時間睇, 垃圾黎

題外話2: 想玩程式交易, 最好自己已經有一套賺到錢既FORMULA先, 因為程式交易只可以發揮你套交易概念, 但係如果你本身交易方法係蝕錢, 程式交易絕對幫唔到你由蝕變賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞