程式交易日與夜

1001 回覆
146 Like 10 Dislike
lm
想問下關於計完結果之後點買賣 個平台俾你咁玩fast trade 咩
用MC連IB落TRADE,
FAST TRADE係咩意思?

我用緊個套用MC+IB夠做
我諗佢問緊高頻差價交易
Multicharts 同 Interactive Brokers?

FAST TRADE 指 高頻交易

見上面有人講 所以問個平台俾咁玩?
想問樓主同一條rule點先會hit兩次?
我條code入面仲有好多其他condition, hit中時要全部條件符合先會trade, 所以你會見到有時hit中我tg channel啲位又會無trade, 但有時又有trade咁
我無玩高頻交易

19 SEP 2018 UPDATE BALANCE

琴日最後個注最終都唔中, 中埋就可以追返晒前日輸個D, 不過追返大半都已經好好,
我條CODE其實好少1日TRADE咁多轉, 點知一黎就連住2日都喪TRADE
咁跟tg channel啲策略,一日係咪最多trade到兩次/四次?如果stopprofit short升番上low cross below會唔會再short?
其實1日無話最多幾多次, 只係普遍係1,2次TRADE, 但5-6次都有可能發生,
重覆去返特定既位同CONDITION MATCH, 就會重複TRADE, 好似琴日前日咁,

但TG CHANNEL D位其實FOR用緊我CODE個D人參考等佢地大約知會咩位TRADE咁解,
如果就咁跟位的話其實幾難跟
留名學嘢

23 SEP 2018 UPDATE BALANCE

真係好好彩可以追返上去,

整緊MC+IB 基本setting 教學PDF, 呢2日放入埋入TG CHANNEL,

https://t.me/joinchat/AAAAAEZtV3u99RjddwYKDg
原來岩岩好半年了
巴打是咪用adaptrade日日轉signal?
如果係用 machine learning, 不如講下係 supervised, unsupervised 定 reinforcement learning?
如果係 supervised learning, 係 regression 定 classification?
個 model 有乜野 features? target variable 係乜?
lau ming hok yea
無咁advanced
你又知?
你真了解我

真係無咁advance
你講過唔駛點計數
係,真係無乜數計,
之前都有講過,可以嘗試將平時財經書入面嘅理論量化,例如係股票作手回憶錄或者海龜,當中只不過係加減乘除
量化係指將個idea用code / program表示咁樣 咁就足夠
可以咁講,即係要將你嘅概念透過文字完整地寫到出嚟,好多人成日話睇勢,其實個勢究竟係根據肉眼還是根據某啲標準先,事實上唔少人係用肉眼來判斷個所謂既勢,呢啲根本唔可以用文字寫到出嚟自然唔會可以量化得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞