『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
幫朋友問唔好屌咁大力
佢唔肯定自己細個有無拎過BNO,想問可以點入手check

我自己幾個月前成功搞掂左,但係我係直頭有本小學雞正本係度,再一次感謝整doc 嘅巴打們

屌你renew到睇完doc 咪叫佢睇doc追post囉 身分證識唔識睇呀

太耐我好多都唔記得左同唔肯定
佢係啲伸手黨唔係同佢熟都唔幫佢
感覺上問一問呢度啲巴打會再有信心啲
點都好 thanks

身份證大法呀

已Google thanks

DOC 咪寫晒

若果佢寫得出淨係United Kingdom 的話,你嘅權利福利多好多,工作權、長期居住權、大學免學費、醫療,挪威唔會咁容易俾你。況且你只係臨時居留,拗得嚟你都返咗香港。

印象中舊登有會員同德國政府拗
拗到最後德國政府老屈佢個國籍做IOT(British Indian Ocean Territory)

都好過China嘅
話知佢寫Pakistan定Fiji,起碼冇China個字啦
唔係嘅搞咁多嘢續BNO嚟把撚呀

若果係原則問題的話咁應該要告到上法庭啦,咩IOT根本都唔正確。既然出得IOT,點解又出唔到BNO?

講返United Kingdom(China),咁巴打有無報到自己有中國籍先? 老老實實,申請得居留權應該所有國籍都要報,至少我申請果陣有一欄會問。不論你認唔認自己係中國人都好,客觀事實係挪威領事館向入境處攞無犯罪記錄證明時一定知申請人有中國籍。領事館/挪威移民局只係根據事實去辦事,佢地唔會理你中國籍係自願定非自願取得。就係因為張居留卡寫英籍的話你就係歐盟公民,莫講話讀書、工作全部都不受限制,挪威都唔係唔知BNO定義上唔係歐盟公民,當然唔會咁順攤,同佢拗係唔會贏。我絕對支持把打據理力爭,但係唔好打咀炮,索性同佢打官司,咁就可能有機,到時讀完書可以留低搵工兼居留。

我就無咁好彩,成張證國籍都係CHINA,(所以話巴打張證出United Kingdom (China)係執到)但我無錢打官司,論牌面的確係輸蝕。況且贏唔贏對我已經無關係。
我留名睇吓巴打更新。

唔同方法嘅
可以一去就去到打官司fine
但係佢出得United Kingdom (China)咁白痴嘅名就知佢唔係系統嚟,係人手輸入
既然佢人手輸入,啫係只係個別職人嘅立場
我覺得要去同佢據理力爭嘅原因係要佢個部門知發生咩事,而唔係個別職人嘅決定
德國出嘅IOT,我相信係個系統冇得揀,依個可以話差不多亦可以去嘈,但係依個明顯成本高過挪威個case,挪威個case係人為錯誤
唔係咩客觀嘅問題:香港人係中國籍,但點都唔係United Kingdom(China),既然佢可以選擇出United Kingdom(China)點解佢唔出United Kingdom(Hong Kong) 或者Hong Kong?出得United Kingdom(China)我覺得係曝露俾我地睇,佢出咩字完全係人手決定,唔係咩系統唔係咩外交決定,最起碼俾我地知嘅係噉。

咁個別職員人手入United Kingdom(China)巴打去拗,再高級職員改國籍China咁咪得不償失? 除非挪威移民局/警局唔知,否則佢認定你係英國公民的話根本當初就唔須要申請居留證,居留證只係發俾非EU/EEA公民,所以居留證無可能寫UK,寫得UK一定唔係居留證。卡面寫得UK就係歐洲公民登記證明,而絕非居留證。若果挪威可以寫Hong Kong係國籍的話應該一早寫咗,官方底線應該唔容許寫Hong Kong。咁或者可以爭取一吓United Kingdom(Hong Kong)嘅,不過唔知有無國家出嚟抗議。

巴打你嘅line to take係咩先?

Line to take ?
我拎本BNO去你寫China 就點都唔得
要有括號唔該跟返我本護照的國藉括住oversea
若果佢寫得出淨係United Kingdom 的話,你嘅權利福利多好多,工作權、長期居住權、大學免學費、醫療,挪威唔會咁容易俾你。況且你只係臨時居留,拗得嚟你都返咗香港。

拗到最後德國政府老屈佢個國籍做IOT(British Indian Ocean Territory)

都好過China嘅

若果係原則問題的話咁應該要告到上法庭啦,咩IOT根本都唔正確。既然出得IOT,點解又出唔到BNO?

講返United Kingdom(China),咁巴打有無報到自己有中國籍先? 老老實實,申請得居留權應該所有國籍都要報,至少我申請果陣有一欄會問。不論你認唔認自己係中國人都好,客觀事實係挪威領事館向入境處攞無犯罪記錄證明時一定知申請人有中國籍。領事館/挪威移民局只係根據事實去辦事,佢地唔會理你中國籍係自願定非自願取得。就係因為張居留卡寫英籍的話你就係歐盟公民,莫講話讀書、工作全部都不受限制,挪威都唔係唔知BNO定義上唔係歐盟公民,當然唔會咁順攤,同佢拗係唔會贏。我絕對支持把打據理力爭,但係唔好打咀炮,索性同佢打官司,咁就可能有機,到時讀完書可以留低搵工兼居留。

我就無咁好彩,成張證國籍都係CHINA,(所以話巴打張證出United Kingdom (China)係執到)但我無錢打官司,論牌面的確係輸蝕。況且贏唔贏對我已經無關係。
我留名睇吓巴打更新。

唔同方法嘅
但係佢出得United Kingdom (China)咁白痴嘅名就知佢唔係系統嚟,係人手輸入
我覺得要去同佢據理力爭嘅原因係要佢個部門知發生咩事,而唔係個別職人嘅決定
德國出嘅IOT,我相信係個系統冇得揀,依個可以話差不多亦可以去嘈,但係依個明顯成本高過挪威個case,挪威個case係人為錯誤
唔係咩客觀嘅問題:香港人係中國籍,但點都唔係United Kingdom(China),既然佢可以選擇出United Kingdom(China)點解佢唔出United Kingdom(Hong Kong) 或者Hong Kong?出得United Kingdom(China)我覺得係曝露俾我地睇,佢出咩字完全係人手決定,唔係咩系統唔係咩外交決定,最起碼俾我地知嘅係噉。

咁個別職員人手入United Kingdom(China)巴打去拗,再高級職員改國籍China咁咪得不償失? 除非挪威移民局/警局唔知,否則佢認定你係英國公民的話根本當初就唔須要申請居留證,居留證只係發俾非EU/EEA公民,所以居留證無可能寫UK,寫得UK一定唔係居留證。卡面寫得UK就係歐洲公民登記證明,而絕非居留證。若果挪威可以寫Hong Kong係國籍的話應該一早寫咗,官方底線應該唔容許寫Hong Kong。咁或者可以爭取一吓United Kingdom(Hong Kong)嘅,不過唔知有無國家出嚟抗議。

都係留名跟進算
我立場又唔代表任何人
只係想講佢出得United Kingdom (China)咁離譜就知佢係人手落,而人手落代表有斟酌空間
United Kingdom (China)嘅爭取細過Hong Kong咩?我個人覺得唔係啦,靜靜雞出嚟United Kingdom(China),我覺得佢都肯出返United Kingdom(Hong Kong),如果唔得嘅,都起碼要佢地知道”China”依知字對香港人嚟講有幾反感,「客唔客觀」都好,United Kingdom (China)一定唔係客觀考慮
其實佢做得出比Hong Kong更離譜嘅決定,我諗佢都預咗會有人走去嘈(或者希望遇到啲差不多先生),所以走去嘈都言之成理
郵局話空郵掛號寄就10至11個工作天,收左49蚊
剛剛寄左

49蚊咁重

本特衰影印本

齋舊BNO + declaration form $2X
幫朋友問唔好屌咁大力
佢唔肯定自己細個有無拎過BNO,想問可以點入手check

我自己幾個月前成功搞掂左,但係我係直頭有本小學雞正本係度,再一次感謝整doc 嘅巴打們

屌你renew到睇完doc 咪叫佢睇doc追post囉 身分證識唔識睇呀

太耐我好多都唔記得左同唔肯定
佢係啲伸手黨唔係同佢熟都唔幫佢
感覺上問一問呢度啲巴打會再有信心啲
點都好 thanks

身份證大法呀

已Google thanks

DOC 咪寫晒

其實可以照入紙俾錢申請
如果無BNO佢會reject

都好過China嘅

我留名睇吓巴打更新。

唔同方法嘅

都係留名跟進算
我立場又唔代表任何人
只係想講佢出得United Kingdom (China)咁離譜就知佢係人手落,而人手落代表有斟酌空間
United Kingdom (China)嘅爭取細過Hong Kong咩?我個人覺得唔係啦,靜靜雞出嚟United Kingdom(China),我覺得佢都肯出返United Kingdom(Hong Kong),如果唔得嘅,都起碼要佢地知道”China”依知字對香港人嚟講有幾反感,「客唔客觀」都好,United Kingdom (China)一定唔係客觀考慮
其實佢做得出比Hong Kong更離譜嘅決定,我諗佢都預咗會有人走去嘈(或者希望遇到啲差不多先生),所以走去嘈都言之成理

我跟留名睇巴打報告,我望都望巴打換張UK返嚟,雖則情況不樂觀。
BN(O) passport holders can join the British Army and get British Citizenship after five years' service -

英倫追夢 誕首名港產御林軍樂手

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170813/00176_045.html

David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民海外護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年三十三歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,首輪面試便因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操三、四個月後,二○一三年通過所有測試,成功取錄。

要成為正式御林軍,需接受長達半年基本訓練及音樂訓練,全天候廿四小時入住軍營及絕對服從命令。而David隸屬陸軍部隊軍樂隊Band of the Grenadier Guards,日常工作主要為白金漢宮每兩日一次換兵儀式伴奏,帶領新兵接替舊兵當值;軍樂隊亦在大型歡迎儀式演奏歡迎國家元首,他曾有幸接待國家主席習近平,又曾參與英女王壽辰的閱兵儀式等。他憑於軍隊的優秀表現及領導才能,入伍兩年後,即從單簧管樂手升為首席單簧管樂手。他現長居英國,還有一年可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成為終身職業。

陸軍報名前要住夠五年英國呀
(唔計Commonwealth果200個位)
海空軍未入要

陸軍報名前要住夠五年英國呀 - Not true, you have a look at this LIHKG thread for details -

BNO與其去做慈母 不如加入英軍

https://lihkg.com/thread/422251/page/1

British National (Overseas) passport holders are eligible to join the British Army. They are therefore not subject to the same residency rules that apply to citizens of the Commonwealth. However, minimum UK residency periods may apply in order to meet mandatory security clearance requirements. The length of residency involved may depend on how long British National (Overseas) holders have been in the UK for on a continuous basis, and under what arrangements.
如果我去日本
我一年前係用特衰入境
而家轉左用bno會唔會比人捉

之前十幾次去日本都係用廁所板,早兩個月改用BC,完全無問題
英國脫歐後,bno會唔會冇左好多國家免簽

關咩事,本來BN(O)就有歐盟免簽

關咩事,本來BN(O)就有歐盟免簽

*神根區免簽
有冇巴絲試過係英國搞bno

我整完

我整完

每幾日就有人問依個問題
PS我早兩個月英國續

一定要完全合資格既副簽
少左好多人咁

回家了?
少左好多人咁

回家了?

不了
琴日dhl話英國嗰邊朝早8點幾簽收咗,但今日上網睇仲係話等緊我寄過,會係點解呢
琴日dhl話英國嗰邊朝早8點幾簽收咗,但今日上網睇仲係話等緊我寄過,會係點解呢

Mail room未得閒分

Mail room未得閒分

通常幾耐先會轉status?唔想成日登入睇
如果我去日本
我一年前係用特衰入境
而家轉左用bno會唔會比人捉

之前十幾次去日本都係用廁所板,早兩個月改用BC,完全無問題

You are okay with Japan. However, if you used BC to enter Taiwan, you cannot use HKSAR passport afterwards. You will need to keep using your BC.

Another point - if you are a British Citizen by descent (for example you were not born or naturalise in the UK), then your children born outside of the UK will not automatically get British Citizenship via you.
少左好多人咁

回家了?

等HMPO收

一定要完全合資格既副簽

表哥表姐果d得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞