『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
如果我去日本
我一年前係用特衰入境
而家轉左用bno會唔會比人捉

11月用bno去日本,無比人捉

利申2月果陣用特衰去過日本

日本都唔比架?
我知台灣用左一本就唔轉得第二本

台灣當CNO同BNO係同一樣野

唔比用其他係指外國護照喎

之前睇過又話用過 cno 轉用 bno 個時入唔到台灣境既

前題要入台證啫
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

前題要入台證啫

我就係成功例子

2013年用特衰去台北(當時我本bno未續領)

今年11月頭用已續領既bno去台北
班入境個D批左我入境喎

如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

前題要入台證啫

我就係成功例子(台證已批情況下)

2013年用特衰去台北(當時我本bno未續領)

今年11月頭用已續領既bno去台北
班入境個D批左我入境喎

如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

前題要入台證啫

台灣: 香港係中華民國固有領土 bno同cno唔係外國人 都要入台證(即係一次性回鄉卡)

外國護照如 第一次用英國>第二次澳洲>第三次用返英國 咁就唔得
會唔會咁樣解釋
國藉:United Kingdom (同時有)(China)

上面巴打去問問睇佢點解釋啦
括住係指同時有就真係唔係人人明

咁係咪寫United Kingdom / China 會啱啲
會唔會咁樣解釋
國藉:United Kingdom (同時有)(China)

上面巴打去問問睇佢點解釋啦
括住係指同時有就真係唔係人人明

咁係咪寫United Kingdom / China 會啱啲

留名睇嗰個巴打跟進
用括號真係夠晒獨特
Consular staff in Hong Kong reach out to British National (Overseas) prisoners

The consular staff in Hong Kong visited over 40 British National (Overseas) prisoners in Thailand, the Philippines, Taiwan, Japan and Indonesia.

The visits to BN(O) prisoners in the region gave the prisoners a chance to interact with consular officers in native Cantonese. Our officers passed on news from their families in Hong Kong and gave general updates about life in Hong Kong. During the visits, our consular staff helped the prisoners with money transfers, prisoner transfer applications, liaising with local authorities in arranging basic medical treatment, and raising issues of concern with the relevant local authorities.

There are approximately 60 BN(O) passport holders globally detained overseas who receive consular services from the nearest British mission.

BN(O) passport holders are entitled to consular support from British missions if they live or travel outside of Hong Kong, Macao, Greater China and the United Kingdom. As well as support whilst in detention, these services can include help with lost or damaged passports, hospitalisation, being a victim of crime, accidents, repatriation and notarial work.

https://www.gov.uk/government/news/consular-staff-in-hong-kong-reach-out-to-british-national-overseas-prisoners

Consular staff in Hong Kong reach out to British National (Overseas) prisoners

The consular staff in Hong Kong visited over 40 British National (Overseas) prisoners in Thailand, the Philippines, Taiwan, Japan and Indonesia.

The visits to BN(O) prisoners in the region gave the prisoners a chance to interact with consular officers in native Cantonese. Our officers passed on news from their families in Hong Kong and gave general updates about life in Hong Kong. During the visits, our consular staff helped the prisoners with money transfers, prisoner transfer applications, liaising with local authorities in arranging basic medical treatment, and raising issues of concern with the relevant local authorities.

There are approximately 60 BN(O) passport holders globally detained overseas who receive consular services from the nearest British mission.

BN(O) passport holders are entitled to consular support from British missions if they live or travel outside of Hong Kong, Macao, Greater China and the United Kingdom. As well as support whilst in detention, these services can include help with lost or damaged passports, hospitalisation, being a victim of crime, accidents, repatriation and notarial work.

https://www.gov.uk/government/news/consular-staff-in-hong-kong-reach-out-to-british-national-overseas-prisoners

有冇公海 post

有冇公海 post

你開?
若果佢寫得出淨係United Kingdom 的話,你嘅權利福利多好多,工作權、長期居住權、大學免學費、醫療,挪威唔會咁容易俾你。況且你只係臨時居留,拗得嚟你都返咗香港。

印象中舊登有會員同德國政府拗
拗到最後德國政府老屈佢個國籍做IOT(British Indian Ocean Territory)

都好過China嘅
話知佢寫Pakistan定Fiji,起碼冇China個字啦
唔係嘅搞咁多嘢續BNO嚟把撚呀

若果係原則問題的話咁應該要告到上法庭啦,咩IOT根本都唔正確。既然出得IOT,點解又出唔到BNO?

講返United Kingdom(China),咁巴打有無報到自己有中國籍先? 老老實實,申請得居留權應該所有國籍都要報,至少我申請果陣有一欄會問。不論你認唔認自己係中國人都好,客觀事實係挪威領事館向入境處攞無犯罪記錄證明時一定知申請人有中國籍。領事館/挪威移民局只係根據事實去辦事,佢地唔會理你中國籍係自願定非自願取得。就係因為張居留卡寫英籍的話你就係歐盟公民,莫講話讀書、工作全部都不受限制,挪威都唔係唔知BNO定義上唔係歐盟公民,當然唔會咁順攤,同佢拗係唔會贏。我絕對支持把打據理力爭,但係唔好打咀炮,索性同佢打官司,咁就可能有機,到時讀完書可以留低搵工兼居留。

我就無咁好彩,成張證國籍都係CHINA,(所以話巴打張證出United Kingdom (China)係執到)但我無錢打官司,論牌面的確係輸蝕。況且贏唔贏對我已經無關係。
我留名睇吓巴打更新。

唔同方法嘅
可以一去就去到打官司fine
但係佢出得United Kingdom (China)咁白痴嘅名就知佢唔係系統嚟,係人手輸入
既然佢人手輸入,啫係只係個別職人嘅立場
我覺得要去同佢據理力爭嘅原因係要佢個部門知發生咩事,而唔係個別職人嘅決定
德國出嘅IOT,我相信係個系統冇得揀,依個可以話差不多亦可以去嘈,但係依個明顯成本高過挪威個case,挪威個case係人為錯誤
唔係咩客觀嘅問題:香港人係中國籍,但點都唔係United Kingdom(China),既然佢可以選擇出United Kingdom(China)點解佢唔出United Kingdom(Hong Kong) 或者Hong Kong?出得United Kingdom(China)我覺得係曝露俾我地睇,佢出咩字完全係人手決定,唔係咩系統唔係咩外交決定,最起碼俾我地知嘅係噉。

咁個別職員人手入United Kingdom(China)巴打去拗,再高級職員改國籍China咁咪得不償失? 除非挪威移民局/警局唔知,否則佢認定你係英國公民的話根本當初就唔須要申請居留證,居留證只係發俾非EU/EEA公民,所以居留證無可能寫UK,寫得UK一定唔係居留證。卡面寫得UK就係歐洲公民登記證明,而絕非居留證。若果挪威可以寫Hong Kong係國籍的話應該一早寫咗,官方底線應該唔容許寫Hong Kong。咁或者可以爭取一吓United Kingdom(Hong Kong)嘅,不過唔知有無國家出嚟抗議。

巴打你嘅line to take係咩先?
郵局話空郵掛號寄就10至11個工作天,收左49蚊
剛剛寄左
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

前題要入台證啫

台灣: 香港係中華民國固有領土 bno同cno唔係外國人 都要入台證(即係一次性回鄉卡)

外國護照如 第一次用英國>第二次澳洲>第三次用返英國 咁就唔得

頭3次去台灣用特衰
之後第4次轉用bno
個IO問我點解會轉passport
我答佢本特衰已經過咗期唔會再用
以後都係用呢本
之後佢就放咗我
剛剛寄左

49蚊咁重
幫朋友問唔好屌咁大力
佢唔肯定自己細個有無拎過BNO,想問可以點入手check

我自己幾個月前成功搞掂左,但係我係直頭有本小學雞正本係度,再一次感謝整doc 嘅巴打們
幫朋友問唔好屌咁大力

我自己幾個月前成功搞掂左,但係我係直頭有本小學雞正本係度,再一次感謝整doc 嘅巴打們

英國護照 / 遺失或被盜護照聲明書LS01(如已遺失) 正本 (如護照的遺失不涉及刑事,不需要向警察報失或領取報失紙。如你從來沒有屬於自己的一本護照但父或母或其中一人的護照內曾印有你的資料者,請提交該本護照,即使該護照已經過期。如無法提供,請於additional information 註明該本有你資料的護照的狀況,此類遺失護照無需提交LS01表格,除非該護照持有人同時續領護照。)

唔記得quote埋,我係咪可以叫佢博下懵咁做?
幫朋友問唔好屌咁大力

無官方渠道check
你只可以比錢試
衰咗都無得退錢

非官方嘅方法係: 佢97前有無去過支那以外地區旅行
幫朋友問唔好屌咁大力

屌你朋友睇DOC
幫朋友問唔好屌咁大力

英國護照 / 遺失或被盜護照聲明書LS01(如已遺失) 正本 (如護照的遺失不涉及刑事,不需要向警察報失或領取報失紙。如你從來沒有屬於自己的一本護照但父或母或其中一人的護照內曾印有你的資料者,請提交該本護照,即使該護照已經過期。如無法提供,請於additional information 註明該本有你資料的護照的狀況,此類遺失護照無需提交LS01表格,除非該護照持有人同時續領護照。)

唔記得quote埋,我係咪可以叫佢博下懵咁做?

你話呢
幫朋友問唔好屌咁大力

無官方渠道check
你只可以比錢試
衰咗都無得退錢

非官方嘅方法係: 佢97前有無去過支那以外地區旅行

Thanks
幫朋友問唔好屌咁大力

屌你renew到睇完doc 咪叫佢睇doc追post囉 身分證識唔識睇呀
幫朋友問唔好屌咁大力

屌你renew到睇完doc 咪叫佢睇doc追post囉 身分證識唔識睇呀

太耐我好多都唔記得左同唔肯定
佢係啲伸手黨唔係同佢熟都唔幫佢
感覺上問一問呢度啲巴打會再有信心啲
點都好 thanks
幫朋友問唔好屌咁大力

點都好 thanks

身份證大法呀
剛剛寄左

49蚊咁重

本特衰影印本
幫朋友問唔好屌咁大力

點都好 thanks

身份證大法呀

已Google thanks
幫朋友問唔好屌咁大力

點都好 thanks

身份證大法呀

已Google thanks

DOC 咪寫晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞