『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
夾帶個教學 係果陣(佢up片果日)係絕對無問題
其實只係無update 到

佢個教學 就算而家用係續開嘅人身上都無問題
但無續開 過左03年嘅巴打就要當新apply有另外嘅資料要補充姐

仲有上面speedpost嘅巴打 記得兩邊嘅郵局星期六日都唔會做野 你星期四/五寄speedpost一定耐左
以前高登都有講開 而家只係無再提起姐
留明
咁就揀英格蘭
Scottish/ Northern Irish/ Welsh 表示屌你老母
屌間hostel 好啦
app黎
interface仲要default香港用殘體字

不過佢仲平過booking. com
話說啱啱係東京大丸退稅果陣個支那staff 碌完本BNO後係退稅單國籍到填CHINA, 好彩我眼利見到,立即同佢講 THIS IS AN UK PASSPORT, UK IS NOT CHINA! , 跟住果leader 提佢呢本係英國護照。

大家去外地旅行,尤其日本/韓國搞退稅果陣記得睇清楚,唔好俾人老屈支籍。

Btw, 如果用特衰護照退稅,退稅單國籍係HONG KONG定CHINA?
話說啱啱係東京大丸退稅果陣個支那staff 碌完本BNO後係退稅單國籍到填CHINA, 好彩我眼利見到,立即同佢講 THIS IS AN UK PASSPORT, UK IS NOT CHINA! , 跟住果leader 提佢呢本係英國護照。

大家去外地旅行,尤其日本/韓國搞退稅果陣記得睇清楚,唔好俾人老屈支籍。

Btw, 如果用特衰護照退稅,退稅單國籍係HONG KONG定CHINA?

特衰個人資料頁國藉寫咩架?
我知係寫Chinese, 但我好奇會不會人手改做HONG KONG

我知係寫Chinese, 但我好奇會不會人手改做HONG KONG

你就想 諗下好喇
你都識講啦 支那staff 統戰全世界
但我唔明點解佢可以將一本冇中文字嘅護照當成支那護照,而我全程只用英文溝通,我都係第一次遇呢個情況

好開心

估唔到咁快 連埋聖誕假都係3個星期就收到

寄左本剪左角嘅2002年嘅BNO+今年到期嘅特衰護照去 無加簽 估唔到咁順利
Btw 啲料差左好多2002年果本啲皮同色靚好多

你就想 諗下好喇
你都識講啦 支那staff 統戰全世界
但我唔明點解佢可以將一本冇中文字嘅護照當成支那護照,而我全程只用英文溝通,我都係第一次遇呢個情況

好明顯係最膠領導人行政指令啦 (我信)
通常搞退稅既都係強國人留學生
問個愚蠢既問題
我舊BNO紅色封面既係97年2月發出,上面簽發機構係Hong Kong Passport Office
咁我應該係Renewal定係First British passport?

而不幸地我唯一既呢個舊本俾人剪左一個角仔,算唔算Damaged passport replacement?

感謝及有勞各位回答
同我case一樣 我填左renewal 寄埋本剪角bno同埋特衰過去

之後佢email比我 話我對上有本bno 叫我寄埋過去 跟住我話搵唔到 問佢洗唔洗再填過form 但係佢無覆我

過左幾日就收到dhl嘅sms話有件寄黎 就係我本bno
正,多謝你,今晚完成個申請先
問多句,
咁入去剔發行機構係UKPA, UKPS, IPS or HMPO定Other嗰個?
用呢個網申請會清晰d
係簡others

https://passportapplication.service.gov.uk/ips-olc/
我改左名 十成都要我副簽
我可唔可以搵個朋友都係bno, 但佢都係未續,仲係bb相
我地兩個交換簽
如果唔怕補簽,就照寄過去先囉
怕既等佢續完再到你寄

咁多位巴打

想問一問信用咭月結單作為地址證明ok嗎?

我同幫我副簽果個朋友一齊住,
所以惟有用另一個地址。
因為我見個rule係申請人和副簽人唔可以居於同一個地址。所以用唔到稅單水電煤etc.
1. 你係乜嘢嘅申請類別唔係你決定係系統決定

2. 我哋成日都話,如果你搵到本剪咗角嘅,唔該搵下仲有無第二本無剪角嘅。
講咗好多次呢度無人識你兩年,全部無資格做你副署人,格硬簽就係製作虛假文書同作出虛假陳述,係英國同香港都係刑事罪行,以往曾經有巴打嘅副署人收過HMPO 電話,唔好話我哋無提過你哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞