『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
HI,想OFFTOPIC 一下。

話說最近WIKI睇到一個立法會REFERNCES,

"  持工作簽證來港的外籍人士並不能自動在居港七年後成為香港永久性居民。在香港回歸前,他們須歸化為英國屬土公民,才可成為香港永久性居民。"
http://www.info.gov.hk/gia/general/199812/02/1202165.htm

想問下,97前係咪只有英國屬土公民先係香港永久性居民?咁當年偷渡落黎香港果D人點樣係97後轉番做永久居民?
HI,想OFFTOPIC 一下。

話說最近WIKI睇到一個立法會REFERNCES,

"  持工作簽證來港的外籍人士並不能自動在居港七年後成為香港永久性居民。在香港回歸前,他們須歸化為英國屬土公民,才可成為香港永久性居民。"
http://www.info.gov.hk/gia/general/199812/02/1202165.htm

想問下,97前係咪只有英國屬土公民先係香港永久性居民?咁當年偷渡落黎香港果D人點樣係97後轉番做永久居民?

97 前應該大把中國籍 HKPR 冇歸化拎 CI 呀?
要睇返抵壘政策係點
97前《入境條例》 附表1 :
香港永久性居民
1.純粹為華人血統或帶有華人血統並曾在任何時間至少連續7年通常居於香港的人。
2.英國屬土公民且 ——
(a)屬《1986年香港(英國國籍)令》** (1986年第233號法律公告)第2條所指明與香港有關連的界別或種類的人;或 (** “《1986年香港(英國國籍)令》”乃“Hong Kong (British Nationality) Order 1986”之譯名。)
(b)憑藉與《1981年英國國籍法》++ (1981 c.61 U.K.)附表6所述的英國屬土(香港以外)的關連而成為英國屬土公民並曾與(a)分節所指明的人結婚的人。 (++“《1981年英國國籍法》”乃“British Nationality Act 1981”之譯名。)
*3.屬英聯邦公民並在緊接1983年1月1日之前憑藉當時有效的第8(1)(a)條享有香港入境權的人。

如果係華人血統就唔使歸化就可以成為永久性居民。
今日終於收到 多謝製作doc各位巴絲
講返我有副簽欄 無簽照寄
連小學雞本BNO 自己副本出世紙
其他屋企人野無交
最後貼紙搣成功

咦我果陣果本張貼紙冇膠力
手指掃兩野就自動脫落
他朝如果有得平權,呢個post貢獻甚大
新手一問
之前搬屋我呀媽dum曬啲野 我細個本bno撕到得返有相果頁
我想問重續唔續到
拎 bno 申請移民
只當我係擁有英藉嘅中國公民
有冇睇Doc
sorry 問之前冇睇到 岩岩睇返 我想問我咁既情況應該係當已遺失好啲?
自己追下 post
已經講得太多次
答下你啦。印象中,有人試過寄呢啲損壞左嘅舊BNO passport去HMPO。之後HMPO就要求對方解釋點解會咁損壞法,再強調本passport係屬於英國政府,要好好保管。

呢啲係曾經有人遇到嘅情況。最終,點處理,由你自己決定啦。
BNO經Slovenia 去Croatia使唔使蓋印
海關冇幫我蓋印有d不安
睇晒DOC但仲有少少嘢想問...

1. 係咪寄埋出世紙副本就好大機會無副簽都得?
2. 如果我今個星期六前寄speedpost去英國 今個月完之前大唔大機收到手?
1. 有舊果本有機會無副簽都得
2. 齊料其實好快 但唔齊就
1. 我有完整嘅舊嗰本 不過係小學雞樣 睇完DOC驚要副簽 但見樓上啲案例有埋出世紙就唔使都批 想知睇彩數定點

2. 我會齊晒DOC講嘅文件先寄 thx
23日年假+14日勞工假(含2日英女皇壽辰)
正路唔洗!
不過個時我主動問佢可唔可比個印作留念
佢先比我
其實要唔要副簽,喺你網上申請時已經講左。通常如果系統當你係First Application,就要副簽。

明明係續passport,點解會係First Application呢?主要原因係太耐冇續,HMPO就會當新申請咁去處理。

所以,唔關你交唔交得多文件,而決定需唔需要副簽。

需要副簽,但搵唔到人幫手嘅,通常交齊HMPO要求嘅文件,就好大機會收唔到你嘅副簽都續俾你。但唔一定百分百成功。
有副簽欄 但無理到照寄過去
上個月成功申請 拎埋
真係要多謝依個post
法國入 德國出 都冇印
請問各位有無試過read唔到本bno?
喺首爾市區買嘢 幾間舖頭部機都係read唔到 所以做唔到市區退稅
喺伊斯坦堡機場買嘢 好似都係唔係好scan到
依個情況係咪正常?
仁川機場入境 scan 唔到 \ /
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞