『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
我係included child case,收到email 要自己出世紙、父母出世紙、父母結婚證書,唔接受photocopy,寫明全部都要正本 ,仲要重填os form 009加 副簽 ,最麻煩係家母唔係香港出生,無證明比到佢,諗住寫原因算

加上岩岩去政府申領核證副本,撞正聖誕新年,要等到下年月中先有,12月頭申請應該要到2月先得,奉勸大家真係要準備好文件先搞,唔好諗住過得到,d奇怪case佢地真係查得好嚴

佢都要求我寄父母出世紙,我無寄到,其他寄晒,得左

你都係呢種case? 最終搞左幾耐?

我會照寄父既核證副本,母既就寄海外身份證副本,再寫信解釋,希望搞掂
係美國搵個阿伯幫我影相
吹左兩句水
問我邊度黎
我話hongkong
跟住佢轉廣東話話我都係
之後佢係度話咩有機會一定要移民過黎呢度
咩中國d嘢食死人,點敢食,呢度好食好住,中國50年先追到而家嘅美國
我心諗仲有人心水咁清
點知講多兩句黎料
佢:唉,而家香港唔同架啦,立法會班垃圾搞搞震,我地始終係中國人黎,點可以唔認,黎呢邊好啊,假結婚又好真結婚又好,過左黎先算,大家都係中國人....好多人幫你
我聽到有d以為自己精神分裂
其實係咪拎住英美加澳passport嘅人都痴痴地線

可能講緊保皇呢
幫老竇續
今日轉Dispatched
總算過左個難關

(又無副簽又好多父母資料唔齊)
幫老竇續
總算過左個難關

我阿媽係香港出世但唔係醫院生,個陣拎住CI冇拎到bno,剩係幫我拎左 依家冇出世紙 連本CI都冇埋
Dispatched 左五日都未有SMS
幫老竇續
總算過左個難關

我阿媽係香港出世但唔係醫院生,個陣拎住CI冇拎到bno,剩係幫我拎左 依家冇出世紙 連本CI都冇埋

你阿媽
反而我無BNO
幫老竇續
總算過左個難關

你幾號送到

6號寄空郵掛號
11號簽收
幫老竇續
總算過左個難關

你阿媽
反而我無BNO

睇咗身份證日期都無?
我係included child case,收到email 要自己出世紙、父母出世紙、父母結婚證書,唔接受photocopy,寫明全部都要正本 ,仲要重填os form 009加 副簽 ,最麻煩係家母唔係香港出生,無證明比到佢,諗住寫原因算

加上岩岩去政府申領核證副本,撞正聖誕新年,要等到下年月中先有,12月頭申請應該要到2月先得,奉勸大家真係要準備好文件先搞,唔好諗住過得到,d奇怪case佢地真係查得好嚴

佢都要求我寄父母出世紙,我無寄到,其他寄晒,得左

你都係呢種case? 最終搞左幾耐?

我會照寄父既核證副本,母既就寄海外身份證副本,再寫信解釋,希望搞掂

唔洗1個月,我只寫父母名就算數,其他無寫
幫老竇續
總算過左個難關

你阿媽
反而我無BNO

睇咗身份證日期都無?

我無啊
我老竇話我有阿媽果邊國籍仲要bno做乜
所以果時無幫我搞
但老老柒柒 我真心覺得BNO係唯一辨識到真香港人既passport
起碼我識講英文

上網睇到,想知真定假?

買張機票去冰島試吓申唔申請到咪知囉
https://www.skra.is/english/individuals/moving-to-iceland/i-am-an-eea-efta-citizen/

我岩岩上星期去完冰島, 連閘都唔洗過
直行直過

Schengen zone 梗係無邊境管制,除非你由美加、英愛入冰島🇮🇸。 但居留同入境無直接關係,入得境並不代表你有權居留。若果佢俾張certificate of registration 即代表你係EU/EEA 公民,有權長期居留。否則係冰島玩夠本先返香港。

咁點樣攪到呢張野呢?

上網睇到,想知真定假?

https://www.skra.is/english/individuals/moving-to-iceland/i-am-an-eea-efta-citizen/

直行直過

Schengen zone 梗係無邊境管制,除非你由美加、英愛入冰島🇮🇸。 但居留同入境無直接關係,入得境並不代表你有權居留。若果佢俾張certificate of registration 即代表你係EU/EEA 公民,有權長期居留。否則係冰島玩夠本先返香港。

咁點樣攪到呢張野呢?

去冰島揾律師?

上網睇到,想知真定假?

直行直過

咁點樣攪到呢張野呢?

其實你地有無睇條LINK?

1. 你要去冰島Registers office登記
2. 你要有足夠財力令冰島移民局相信你可以自力更生
3. 你在冰島有居住地址

冰島當局認為你係EU/EEA公民而你又符合1-3項條件的話,佢地會出一張信用卡大小的registration certificate,呢張證代表你已合法成為冰島居民並可以長期居留,有咗張證之後須要去你報稱居所所屬市政廳登記,你唔去登記的話,人口記錄系統無你資料,咁你好多嘢都做唔到,銀行戶口開唔到,郵政派遞做唔到。唔係護照無入境印就任你長住,除非你一世人永遠唔用任何公共服務、唔會住醫院。
講明先: 無人講過申請一定批,你最清楚你自己係咪EU/EEA公民。若果你個申請俾人reject的話,唔好問我點解。
請問我朋友有美國綠卡佢可唔可以幫我副簽
請問我朋友有美國綠卡佢可唔可以幫我副簽

即係冇美國passport 啦
咁佢拎咩passport 呀
係美國搵個阿伯幫我影相
吹左兩句水
問我邊度黎
我話hongkong
跟住佢轉廣東話話我都係
之後佢係度話咩有機會一定要移民過黎呢度
咩中國d嘢食死人,點敢食,呢度好食好住,中國50年先追到而家嘅美國
我心諗仲有人心水咁清
點知講多兩句黎料
佢:唉,而家香港唔同架啦,立法會班垃圾搞搞震,我地始終係中國人黎,點可以唔認,黎呢邊好啊,假結婚又好真結婚又好,過左黎先算,大家都係中國人....好多人幫你
我聽到有d以為自己精神分裂
其實係咪拎住英美加澳passport嘅人都痴痴地線

完美反映支那人民族性喎

上網睇到,想知真定假?

直行直過

咁點樣攪到呢張野呢?

冰島當局認為你係EU/EEA公民而你又符合1-3項條件的話,佢地會出一張信用卡大小的registration certificate,呢張證代表你已合法成為冰島居民並可以長期居留,有咗張證之後須要去你報稱居所所屬市政廳登記,你唔去登記的話,人口記錄系統無你資料,咁你好多嘢都做唔到,銀行戶口開唔到,郵政派遞做唔到。唔係護照無入境印就任你長住,除非你一世人永遠唔用任何公共服務、唔會住醫院。

最穩陣都係搵個冰妹結婚
Sweden點睇
刨晒文。。
過期十年。。冇比副簽冇比出世紙
12號寄speedpost
14號簽收
19號dispatched
Dispatched左幾日都無message正唔正常?

上網睇到,想知真定假?

直行直過

咁點樣攪到呢張野呢?

最穩陣都係搵個冰妹結婚

係,只要一個就夠 😏
Sweden點睇

無得點睇,靠你運氣。想做就去做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞