『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike

趁後生,無嘢輸唔起,跌到再起身,對自己一種磨練。反正係香港都唔好得去邊。

後生仔自己走唔係問題,但千祈唔好連英文都有限公司嘅情況下仲另外帶住未成年仔女去爆seed。話就話重新開始,其實係自己自high而仔女受罪。

仔女自己出去安頓好之後帶兩老出去養老嗰種就冇乜所謂

唔同意
移民嘢越細越好
如果係經濟問題就另外一個話題

我嘅「未成年仔女」係指已經識性,但又未成年讀緊書嗰啲。

單講年紀,3歲一定好過8歲
大過10歲,除非個細路本身語言能力就好,否則三思。過晒學習語言時機,仲要過去過多過父母起碼廿年人生,仲要未必自願,隨時鬱到病。

有d 會考失敗,16-7俾人掉去外國讀書又點計?

嗰啲多數去英語系國家/英文授課大學。歐洲除咗英國仲有邊個國家講英文?

愛爾蘭、馬爾他

遺忘咗愛爾蘭
不過馬爾他……應該好少人會想去
本人情況:

1. 因父親於97前申請居英權而成為英國公民,持英國護照 , 本人也成為英國公民,持英國護照 (BC, 非BNO)

2. 本人其後一直居於香港,從未移居英國

3. 配偶持特區護照

請問本人的配偶及子女是否有資格領取英國護照 (british citizen, 非BNO)?

居英權 cert 有冇你名先?
有嘅話你嘅仔女可以申請bc,老婆唔得
冇你名嘅話,老豆傳咗一代,所以再下一代冇份

你嘅孫無論如何都冇份,除非英國出世
本人情況:

1. 因父親於97前申請居英權而成為英國公民,持英國護照 , 本人也成為英國公民,持英國護照 (BC, 非BNO)

3. 配偶持特區護照

請問本人的配偶及子女是否有資格領取英國護照 (british citizen, 非BNO)?

就算落咗名都係 BC by descent
本人情況:

3. 配偶持特區護照

未瞓醒同配偶撈埋咗

如果唔係想移民就冇計

如果係想移民嘅,襯而家未脫歐搵個歐盟國家搞個efm身份/f咭之類(名有好多種)坐移民監等入籍啦…
最近先發現自己有Certificate of registration as a BRITISH CITIZEN(屋企人無提過)
但所以手上本BNO仲未轉BC,
請問樓主可以點申請返?
最近先發現自己有Certificate of registration as a BRITISH CITIZEN(屋企人無提過)
請問樓主可以點申請返?

你開個 online renew/application 逐步撳咪知

趁後生,無嘢輸唔起,跌到再起身,對自己一種磨練。反正係香港都唔好得去邊。

後生仔自己走唔係問題,但千祈唔好連英文都有限公司嘅情況下仲另外帶住未成年仔女去爆seed。話就話重新開始,其實係自己自high而仔女受罪。

仔女自己出去安頓好之後帶兩老出去養老嗰種就冇乜所謂

唔同意
移民嘢越細越好
如果係經濟問題就另外一個話題

我嘅「未成年仔女」係指已經識性,但又未成年讀緊書嗰啲。

單講年紀,3歲一定好過8歲
大過10歲,除非個細路本身語言能力就好,否則三思。過晒學習語言時機,仲要過去過多過父母起碼廿年人生,仲要未必自願,隨時鬱到病。

有d 會考失敗,16-7俾人掉去外國讀書又點計?

嗰啲多數去英語系國家/英文授課大學。歐洲除咗英國仲有邊個國家講英文?

愛爾蘭、馬爾他

遺忘咗愛爾蘭
不過馬爾他……應該好少人會想去

未必嘅,有人鍾意小國寡民,陽光海灘

這個係唔係岀世紙?定係咩野?

睇doc

睇doc

我睇唔到有

睇doc

我睇唔到有

依張嘢象徵你一日係英國人一日都係中國籍
有bno係咪未必有這張證書?我印象無見過這張野

其實巴打你英文能力如何?

上幾個post有巴打講既野真係好中

有堆英文讀得寫得,自己有理解能力既人,睇多好多野諗多好多野先係得拎得返BNO呢個身份
但係有D英文懶得睇,資料懶得睇既人就拎住本BC,有D仲以為自己係BNO (居英權計劃又好,其他方法又好)
有時都幾撚灰
請問樓主可以點申請返?

You need to apply to change your nationality from BN(O) to British Citizen.
請問樓主可以點申請返?

One more thing - you are a British Citizen by descent and therefore your children born outside of the UK will not automatically get British Citizenship via you.

有堆英文讀得寫得,自己有理解能力既人,睇多好多野諗多好多野先係得拎得返BNO呢個身份
但係有D英文懶得睇,資料懶得睇既人就拎住本BC,有D仲以為自己係BNO (居英權計劃又好,其他方法又好)
有時都幾撚灰

最緊要靠自己,唔係次次都咁好彩可以靠人靠父幹。 英文唔得的話,有本BC最多都係俾你一個機會走佬,但若果係無能力的話根本無可能係外國立足。所以各位巴絲幫還幫,唔好攪到個個好似衣來伸手、飯來張口,連少少靠自己努力嘅意志都無。 若果中、英文都理解唔到點樣申請,不如做返小學雞先。

有時都幾撚灰

不過呢個問題未算最on9,因為就算知道幅圖係居英權證書而唔關bno事都好,仲會有人問會唔會有張寫住BDTC註冊成BNO嘅cert of registration。而答案係唔會有,不過部份前CI人士會有BDTC嘅歸化證書(cert of naturalisation)或極少數會係cert of registration,呢方面就要小心啲
請問樓主可以點申請返?

You need to apply to change your nationality from BN(O) to British Citizen.

啲雪厚唔厚呀
請問樓主可以點申請返?

啲雪厚唔厚呀

Not much snow where I stay.
本人情況:

3. 配偶持特區護照

因父親於97前申請居英權而成為英國公民,持英國護照 , 本人也成為英國公民,持英國護照 ---> means "BC by descent"?
本人情況:

3. 配偶持特區護照

因父親於97前申請居英權而成為英國公民,持英國護照 , 本人也成為英國公民,持英國護照 ---> means "BC by descent"?

如果你係BNSS嘅主申請人-> Otherwise than by descent
如果你係BNSS嘅主申請人嘅配偶或者子女-> by descent

你老婆就一定無優待,最多只可靠你嘅BC關係拎到配偶簽證。

子女要有BC你老婆一定要返英國生,除非你住過英國(唔記得咗係兩年定三年),咁就就算你嘅子女唔係英國出世都可以by descent 拎BC
當初英國佬走既時候(1997)計好哂條數
7/12 兩個申請由香港寄出
12/12 兩個申請都轉做Declaration form received, being processed

今日再check
其中一個申請轉返做awaiting information from the applicant

有冇人試過同樣情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞