『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
我改左名 十成都要我副簽
我可唔可以搵個朋友都係bno, 但佢都係未續,仲係bb相
我地兩個交換簽
講咗好多次呢度無人識你兩年,全部無資格做你副署人,格硬簽就係製作虛假文書同作出虛假陳述,係英國同香港都係刑事罪行,以往曾經有巴打嘅副署人收過HMPO 電話,唔好話我哋無提過你哋

唔好意思睇錯自隊一打

,曾經試過有人用過期護照做副署人衰過,不過呢度咁耐以黎都係得一單,你自己衡量下
日本有d退稅系統用BNO scan係會出CHINA
我估呢個系統應該係中國人做IT
已經收到HM passport office email

叫我send番本BNO過去, 連埋cover letter解釋surname同given name調轉左

比埋條link我dl番OS form 寄番去liverpool

講明 You will not need to make a new payment if the error is on the part of HM Passport Office.

15年整完, 宜家18年去旅行先發現錯係抵屌既

就算要再比錢都無所謂, 雖然明明我同細佬2本一齊整(2份form都我填我整哂), 佢本岩, 我就錯

希望2月頭搞掂
唔該巴打
咁試左冇副簽先
巴打你都好有心幫我 唔該晒你先都
我會試左就咁寄先
但呢兩年小心收緊左
試過幾次都冇你呢個問題喎
我喺大阪一間Aeon Mall搞退稅手續,個職員唔識填國籍嗰part,最後我揭去個人資料嗰頁指俾佢睇country code係GBR
因為我之前屌柒過佢地個it部門囉
我唔排除已經fixed
換言之,你冇試過 要多謝我
一係就你買得野小冇試過個間退稅系統
因為我之前屌柒過佢地個it部門囉
我唔排除已經fixed
換言之,你冇試過 要多謝我
一係就你買得野小冇試過個間退稅系統

你個次係邊間?

東京大丸我上星期先買完野但真係冇退到稅
1. Renewal定係First British passport係入到去自己揀,呢度仲未係系統決定

2. 我已經講左唯一既呢個舊本,何來第二本

我有睇哂連登Doc,但入面無講呢D我先問
感謝
我幫其他巴打答下你嘅問題啦。

第一點,系統叫你揀First Application定Renewal,咁,一定揀Renewal。原因係你自己本身已經有BNO(就算係損壞,過期)。所以,點都唔會揀First Application。

上面巴打同你講系統會幫你選擇,係因為揀左Renewal,都有機會自動改成First Application。好多時理由係由於過期太耐冇續到。

所以,我相信上面巴打冇諗過你喺揀“Renewal”定”First Application”嗰段都要問⋯⋯

第二點,你話有本BNO剪左角。如果你睇曬啲post。剪左角BNO通常係Renew過。所以巴打先叫你睇下仲有冇一本新啲。你拎住呢本舊嘅BNO,好大機會HMPO要你解釋。同埋,呢本係俾當時個局剪角嘅BNO,我唔清楚當唔當係損壞。但我可以講,呢本BNO唔係HMPO要求你提供嘅嘅舊BNO。
我幫其他巴打屌埋啦。

第一點, 都話左依家冇得你自己揀First Application定Renewal
系統會跟你答既野而決定你係First Application定Renewal
真心想知邊度仲有得比你揀
我唔記得係邊間
係買完野要去退稅部個邊搞退稅
個陣個staff一scan pp就出china
之後見過staff一臉疑惑 scan左幾次都係咁
叫埋上司過嚟睇,搞完一輪要人手打返國籍
唔駛諗都知係IT部門有中國人係入面做,將GBN出CHINA
博多阪急冇事
第一點:
係睇左DOC呢段所以混淆

「Renewal 申請續領護照
這個選項代表你 (必須三個條件完全符合):
現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)
你的護照沒有損毀
你的名字、資料和英國國籍狀態沒有改變
你不能為你已過期的舊版藍色封面英國護照續期。這類帶有黑藍色封面的英國護照是於90年代前期簽發給英國國民的。如你持有這本護照,你必須以首次申請英國護照的方式,選擇「First British passport」首次申請護照選項,以及提供你的藍色護照及其他證明文件。
不論樣貌是否有重有變化,只要護照沒有被盜、遺失、損壞或不需更改護照資料,都應該選擇本選項。

First British passport 首次申請護照
這個選項代表:
你從來沒有英國護照, 或;
你從來沒有英國護照,但你的名字和資料包括在父或母或任何人的英國護照內,或;
你現擁有一本舊版藍色封面的英國護照
(僅限英國以外地方) 你現擁有一本於1993年或之前簽發並由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO紅色封面的英國護照,或你現擁有一本於2003年或之前簽發並由非UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發的紅色封面英國護照。」

第二點:
唯一就係唯一,真係無嘛
我知係有機會Renew過,但太細個真係無印象,而家搵得返就係得呢本
真係搵唔到=唔見左
呢個我錯
Sorry

好開心

估唔到咁快 連埋聖誕假都係3個星期就收到

寄左本剪左角嘅2002年嘅BNO+今年到期嘅特衰護照去 無加簽 估唔到咁順利

爸打,請問你有冇attach 出世紙? 另外being processing 左幾耐先轉下一狀態?
我d 資料岩岩英國office 收左,好緊張唔知駛唔駛補出世紙或加副簽
之前好似有巴打講過
仲有一個case係香港入境事務處剪9左你本BNO角
我有寄出世紙呀 除左副簽 佢個checklist嘅野我都寄齊

Process就無睇過 唔知有得睇
屌得啦
肯撚定係入境處傑作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞