『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike

之前上黎問過用BNO申請挪威study visa
結果係咁

咁都得

做乜撚嘢

佢落依個落去時自己有冇笑咗出嚟

執到啦,起碼唔係 China (United Kingdom)

你嘈佢都唔會同你改,你預咗改的話連United Kingdom 都無埋
若果佢寫得出淨係United Kingdom 的話,你嘅權利福利多好多,工作權、長期居住權、大學免學費、醫療,挪威唔會咁容易俾你。況且你只係臨時居留,拗得嚟你都返咗香港。

結果係咁

咁都得

做乜撚嘢

佢落依個落去時自己有冇笑咗出嚟

執到啦,起碼唔係 China (United Kingdom)

你嘈佢都唔會同你改,你預咗改的話連United Kingdom 都無埋

原則問題
如果抱住差不多嘅心態就唔好續bno啦
唔洗煩
若果佢寫得出淨係United Kingdom 的話,你嘅權利福利多好多,工作權、長期居住權、大學免學費、醫療,挪威唔會咁容易俾你。況且你只係臨時居留,拗得嚟你都返咗香港。

印象中舊登有會員同德國政府拗
拗到最後德國政府老屈佢個國籍做IOT(British Indian Ocean Territory)

拗到最後德國政府老屈佢個國籍做IOT(British Indian Ocean Territory)

都好過China嘅
話知佢寫Pakistan定Fiji,起碼冇China個字啦
唔係嘅搞咁多嘢續BNO嚟把撚呀
如果我去日本
我一年前係用特衰入境
而家轉左用bno會唔會比人捉

11月用bno去日本,無比人捉

利申2月果陣用特衰去過日本

日本都唔比架?
我知台灣用左一本就唔轉得第二本

日本比唔比其實
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

日本比唔比其實

咩事都無,好順利過關
副簽果欄話要填副簽條友既老細
可唔可以填公司名?定真係要果位老細既名
因為間公司係Ltd,應該冇咁多位填曬d股東名

有冇手足幫手答下

你有冇舊嗰本喺身呀?
冇甩色同字唔副簽都得啦
我就是成功的例子
今日DHL送左嚟今晚起勢咁J先
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

台灣當CNO同BNO係同一樣野

唔比用其他係指外國護照喎

如果澳洲呢
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

如果澳洲呢

我講緊入澳洲境,自膠
好彩問 HMPO 攞waybill no., DHL派件無人就算,又無 SMS 又無打電話搵翻收件人

都好過China嘅

若果係原則問題的話咁應該要告到上法庭啦,咩IOT根本都唔正確。既然出得IOT,點解又出唔到BNO?

講返United Kingdom(China),咁巴打有無報到自己有中國籍先? 老老實實,申請得居留權應該所有國籍都要報,至少我申請果陣有一欄會問。不論你認唔認自己係中國人都好,客觀事實係挪威領事館向入境處攞無犯罪記錄證明時一定知申請人有中國籍。領事館/挪威移民局只係根據事實去辦事,佢地唔會理你中國籍係自願定非自願取得。就係因為張居留卡寫英籍的話你就係歐盟公民,莫講話讀書、工作全部都不受限制,挪威都唔係唔知BNO定義上唔係歐盟公民,當然唔會咁順攤,同佢拗係唔會贏。我絕對支持把打據理力爭,但係唔好打咀炮,索性同佢打官司,咁就可能有機,到時讀完書可以留低搵工兼居留。

我就無咁好彩,成張證國籍都係CHINA,(所以話巴打張證出United Kingdom (China)係執到)但我無錢打官司,論牌面的確係輸蝕。況且贏唔贏對我已經無關係。
我留名睇吓巴打更新。

都好過China嘅

咁咪又係差唔多心態United Kingdom (China) 同 United Kingdom (Pakistan) 意識形態上有咩分別? 一係唔做,要做就爭取到國籍係United Kingdom!

結果係咁

咁寫法....係唔係即係代表中國係英國0既一部份?

大英帝國中的中國?

外交風波來了.....

結果係咁

咁寫法....係唔係即係代表中國係英國0既一部份?

大英帝國中的中國?

外交風波來了.....

有無巴打send去領使館睇下咩情況
痴撚線 (China)
HongKong都話呀
痴撚線 (China)
HongKong都話呀

先推俾五毛睇 再推上報
post fb forward去英國領事館fb/愛字頭 玻璃心
衝出國際
痴撚線 (China)
HongKong都話呀

先推俾五毛睇 再推上報
post fb forward去英國領事館fb/愛字頭 玻璃心
衝出國際

反了反了 自古以來支那都是英國領土

都好過China嘅

若果係原則問題的話咁應該要告到上法庭啦,咩IOT根本都唔正確。既然出得IOT,點解又出唔到BNO?

講返United Kingdom(China),咁巴打有無報到自己有中國籍先? 老老實實,申請得居留權應該所有國籍都要報,至少我申請果陣有一欄會問。不論你認唔認自己係中國人都好,客觀事實係挪威領事館向入境處攞無犯罪記錄證明時一定知申請人有中國籍。領事館/挪威移民局只係根據事實去辦事,佢地唔會理你中國籍係自願定非自願取得。就係因為張居留卡寫英籍的話你就係歐盟公民,莫講話讀書、工作全部都不受限制,挪威都唔係唔知BNO定義上唔係歐盟公民,當然唔會咁順攤,同佢拗係唔會贏。我絕對支持把打據理力爭,但係唔好打咀炮,索性同佢打官司,咁就可能有機,到時讀完書可以留低搵工兼居留。

我就無咁好彩,成張證國籍都係CHINA,(所以話巴打張證出United Kingdom (China)係執到)但我無錢打官司,論牌面的確係輸蝕。況且贏唔贏對我已經無關係。
我留名睇吓巴打更新。

唔同方法嘅
可以一去就去到打官司fine
但係佢出得United Kingdom (China)咁白痴嘅名就知佢唔係系統嚟,係人手輸入
既然佢人手輸入,啫係只係個別職人嘅立場
我覺得要去同佢據理力爭嘅原因係要佢個部門知發生咩事,而唔係個別職人嘅決定
德國出嘅IOT,我相信係個系統冇得揀,依個可以話差不多亦可以去嘈,但係依個明顯成本高過挪威個case,挪威個case係人為錯誤
唔係咩客觀嘅問題:香港人係中國籍,但點都唔係United Kingdom(China),既然佢可以選擇出United Kingdom(China)點解佢唔出United Kingdom(Hong Kong) 或者Hong Kong?出得United Kingdom(China)我覺得係曝露俾我地睇,佢出咩字完全係人手決定,唔係咩系統唔係咩外交決定,最起碼俾我地知嘅係噉。

都好過China嘅

咁咪又係差唔多心態United Kingdom (China) 同 United Kingdom (Pakistan) 意識形態上有咩分別? 一係唔做,要做就爭取到國籍係United Kingdom!

但係Brexit後,我諗歐盟國家都唔介意出United Kingdom係citizenship
另類平權
BN(O) passport holders can join the British Army and get British Citizenship after five years' service -

英倫追夢 誕首名港產御林軍樂手

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170813/00176_045.html

David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民海外護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年三十三歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,首輪面試便因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操三、四個月後,二○一三年通過所有測試,成功取錄。

要成為正式御林軍,需接受長達半年基本訓練及音樂訓練,全天候廿四小時入住軍營及絕對服從命令。而David隸屬陸軍部隊軍樂隊Band of the Grenadier Guards,日常工作主要為白金漢宮每兩日一次換兵儀式伴奏,帶領新兵接替舊兵當值;軍樂隊亦在大型歡迎儀式演奏歡迎國家元首,他曾有幸接待國家主席習近平,又曾參與英女王壽辰的閱兵儀式等。他憑於軍隊的優秀表現及領導才能,入伍兩年後,即從單簧管樂手升為首席單簧管樂手。他現長居英國,還有一年可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成為終身職業。

陸軍報名前要住夠五年英國呀
(唔計Commonwealth果200個位)
海空軍未入要
會唔會咁樣解釋
國藉:United Kingdom (同時有)(China)
會唔會咁樣解釋
國藉:United Kingdom (同時有)(China)

上面巴打去問問睇佢點解釋啦
括住係指同時有就真係唔係人人明
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

之前睇過又話用過 cno 轉用 bno 個時入唔到台灣境既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞