『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
我而家嘅status係 Dispatched,咁即係我洗唔洗補返副署

Dispatch, 查字典點解?

好似解處死, 即係衰左, 唔比申請

應該要就地正法
我而家嘅status係 Dispatched,咁即係我洗唔洗補返副署

唔洗查字典都知點解嘅,但我驚有其他意思都查咗一次,我緊張本嘢先問,打搞到你唔好意思

咪就係要立即處死

香港有啲野真係幾十不變

香港有啲野真係幾十不變
救命啊,冇上黎一排,點解而家d人英文都睇唔明?拎得bno 座底都20歲啦下嘛

唉。

Sam巴,依家英國嗰邊有Hong Kong Watch。

試下搵佢地幫手救返你本BNO。

就算救唔到,都起碼叫佢地俾返Evidence你,證明你點解冇權拎BNO。

Lost information係佢地責任。唔應該由你承擔。

好似解處死, 即係衰左, 唔比申請

若果佢寫得出淨係United Kingdom 的話,你嘅權利福利多好多,工作權、長期居住權、大學免學費、醫療,挪威唔會咁容易俾你。況且你只係臨時居留,拗得嚟你都返咗香港。

印象中舊登有會員同德國政府拗
拗到最後德國政府老屈佢個國籍做IOT(British Indian Ocean Territory)

都好過China嘅
話知佢寫Pakistan定Fiji,起碼冇China個字啦
唔係嘅搞咁多嘢續BNO嚟把撚呀

若果係原則問題的話咁應該要告到上法庭啦,咩IOT根本都唔正確。既然出得IOT,點解又出唔到BNO?

講返United Kingdom(China),咁巴打有無報到自己有中國籍先? 老老實實,申請得居留權應該所有國籍都要報,至少我申請果陣有一欄會問。不論你認唔認自己係中國人都好,客觀事實係挪威領事館向入境處攞無犯罪記錄證明時一定知申請人有中國籍。領事館/挪威移民局只係根據事實去辦事,佢地唔會理你中國籍係自願定非自願取得。就係因為張居留卡寫英籍的話你就係歐盟公民,莫講話讀書、工作全部都不受限制,挪威都唔係唔知BNO定義上唔係歐盟公民,當然唔會咁順攤,同佢拗係唔會贏。我絕對支持把打據理力爭,但係唔好打咀炮,索性同佢打官司,咁就可能有機,到時讀完書可以留低搵工兼居留。

我就無咁好彩,成張證國籍都係CHINA,(所以話巴打張證出United Kingdom (China)係執到)但我無錢打官司,論牌面的確係輸蝕。況且贏唔贏對我已經無關係。
我留名睇吓巴打更新。

唔同方法嘅
可以一去就去到打官司fine
但係佢出得United Kingdom (China)咁白痴嘅名就知佢唔係系統嚟,係人手輸入
既然佢人手輸入,啫係只係個別職人嘅立場
我覺得要去同佢據理力爭嘅原因係要佢個部門知發生咩事,而唔係個別職人嘅決定
德國出嘅IOT,我相信係個系統冇得揀,依個可以話差不多亦可以去嘈,但係依個明顯成本高過挪威個case,挪威個case係人為錯誤
唔係咩客觀嘅問題:香港人係中國籍,但點都唔係United Kingdom(China),既然佢可以選擇出United Kingdom(China)點解佢唔出United Kingdom(Hong Kong) 或者Hong Kong?出得United Kingdom(China)我覺得係曝露俾我地睇,佢出咩字完全係人手決定,唔係咩系統唔係咩外交決定,最起碼俾我地知嘅係噉。

咁個別職員人手入United Kingdom(China)巴打去拗,再高級職員改國籍China咁咪得不償失? 除非挪威移民局/警局唔知,否則佢認定你係英國公民的話根本當初就唔須要申請居留證,居留證只係發俾非EU/EEA公民,所以居留證無可能寫UK,寫得UK一定唔係居留證。卡面寫得UK就係歐洲公民登記證明,而絕非居留證。若果挪威可以寫Hong Kong係國籍的話應該一早寫咗,官方底線應該唔容許寫Hong Kong。咁或者可以爭取一吓United Kingdom(Hong Kong)嘅,不過唔知有無國家出嚟抗議。

巴打你嘅line to take係咩先?

但挪威唔係EU成員國喎

唔係EU,但係EEA,挪威出嘅居留證同其他歐盟居留證同一樣辦。

唔洗查字典都知點解嘅,但我驚有其他意思都查咗一次,我緊張本嘢先問,打搞到你唔好意思

我有少少參透點解英國三十幾年前唔俾香港人居留權:

1. 俾本BNO試你地班香港人,點知唔夠廿萬人繼續用;
2. 啲英文真係次次上嚟都有驚嚇;
3. 就算俾埋BC,宣誓段英文都未必讀得掂;

雖然老奉entitle,但都唔好攪到自己咁小學雞。 最細都廿歲仔,生性啲啦唔該,唔想做廁板人就唔該俾少少努力出嚟讀好啲英文。
啲文件啱啱先寄到英國
依家隔一個鐘check 下速遞狀況

放鬆 d ,唔好咁緊張
啲文件啱啱先寄到英國
依家隔一個鐘check 下速遞狀況

放鬆 d ,唔好咁緊張

當股票咁睇
岩岩send 左成個package 去
08年6月續 咁快又到期

咁就十年
08年好似無幾耐之前咁

個陣續係08年高登有post 講續bno同平權野 同埋有British Hong Kong forum 講bno
個陣08年要好似二千幾蚊續 又要親身去金鐘搞

其實而家諗番 最開頭多人放棄唔用bno 原因(除左錢)係2007年之前要申請Schengen visa 而 hksar 2001 年就有visa free 足足6年時間真空期
五分鐘前收到本嘢了,唔該哂咁多位巴打

小心啲搣label 啦

小心啲搣label 啦

會了,瞓醒先搣

個陣續係08年高登有post 講續bno同平權野 同埋有British Hong Kong forum 講bno
個陣08年要好似二千幾蚊續 又要親身去金鐘搞

其實而家諗番 最開頭多人放棄唔用bno 原因(除左錢)係2007年之前要申請Schengen visa 而 hksar 2001 年就有visa free 足足6年時間真空期

最主要都係啲人懶+ 貴
申請hksar pp 就喺就近入境處申請+畀$370
申請bno pp 就要專登出金鐘搞仲要畀成$2000 (08年後畀$1600)
政治冷感嘅人自自然都會去搞hksar pp

利申: 當年一夠16 歲就去咗金鐘續
張Label好難搣,好驚整撚爛,有無方法易啲搣
寄左了 選擇了香港郵政空郵掛號

用風筒吹著慢慢搣

用風筒吹著慢慢搣

好,試下先,唔該巴打
13號寄 依加16號

仲未寄到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞