『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
BN(O) passport holders can join the British Army and get British Citizenship after five years' service -

英倫追夢 誕首名港產御林軍樂手

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170813/00176_045.html

David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民海外護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年三十三歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,首輪面試便因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操三、四個月後,二○一三年通過所有測試,成功取錄。

要成為正式御林軍,需接受長達半年基本訓練及音樂訓練,全天候廿四小時入住軍營及絕對服從命令。而David隸屬陸軍部隊軍樂隊Band of the Grenadier Guards,日常工作主要為白金漢宮每兩日一次換兵儀式伴奏,帶領新兵接替舊兵當值;軍樂隊亦在大型歡迎儀式演奏歡迎國家元首,他曾有幸接待國家主席習近平,又曾參與英女王壽辰的閱兵儀式等。他憑於軍隊的優秀表現及領導才能,入伍兩年後,即從單簧管樂手升為首席單簧管樂手。他現長居英國,還有一年可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成為終身職業。
點解會覺得係填老闆名

Employer’s name嘛

你係受雇於你老闆定受雇於你老闆間公司?
點解會覺得係填老闆名

公司既話就填公司名?

閱讀理解
點解會覺得係填老闆名

公司既話就填公司名?

填你幼稚園呀
其實用bno移民同cno移民有冇分別
如果我去日本
我一年前係用特衰入境
而家轉左用bno會唔會比人捉
近排d五毛咁出力踩BNO
近排d五毛咁出力踩BNO

中囯人從來都是叫人地共享光榮
然後自己就要拼命地離開(至少d錢要搬走)

睇下周融

之前上黎問過用BNO申請挪威study visa
結果係咁

結果係咁

咁都得

結果係咁

咁都得

過到去先開佢波 呢個等睇好戲

結果係咁

咁都得

過到去先開佢波 呢個等睇好戲

結果係咁

咁都得

做乜撚嘢

結果係咁

咁都得

做乜撚嘢

佢落依個落去時自己有冇笑咗出嚟
點解會覺得係填老闆名

公司既話就填公司名?

如果我返政府工係咪填777
我返pccw 係咪填李澤楷
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

11月用bno去日本,無比人捉

利申2月果陣用特衰去過日本

結果係咁

你拎去英國領使館俾佢地睇
外交風波都有份
點解會覺得係填老闆名

公司既話就填公司名?

如果我返政府工係咪填777
我返pccw 係咪填李澤楷

政府返工梗係填xi jin ping
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?
我知台灣用左一本就唔轉得第二本
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

台灣試過用特衰再用bno 都無問題
如果我去日本
我一年前係用特衰入境

日本都唔比架?

台灣當CNO同BNO係同一樣野

唔比用其他係指外國護照喎

結果係咁

咁都得

做乜撚嘢

WTF

結果係咁

咁都得

做乜撚嘢

WTF

溝埋一齊做瀨尿牛丸丫笨!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞