『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
越嚟越多讀卡機讀唔到 bno
解決方法都係要多啲人用等佢哋正視返個問題
上年喺大阪搭Peach返嚟,同個friend 喺自助機check in。之後試咗兩次都唔得,嗰刻我以為係訂機票嗰陣英文名輸入問題(Peach係麻煩啲),依家諗返可能係讀唔到我本bno

有次搭星航用自助check in機又scan到無問題
拎特衰咪香港囉
幾弱智先問得出呢句野
If you holds a HKSAR passport, as a Chinese national, you will need to register with the local police in the UK during your time as a student.

https://www.gov.uk/guidance/immigration-rules/immigration-rules-appendix-2-police-registration
英國留學
nationality揀咩
有香港同埋問我dual nationality係咩
得hong kong,uk,china揀,冇bno
UK
正路都係British

咁幾時先係填香港
我有時諗
bno nationality係british
cni nationality係chinese
咁幾時先填香港?同埋咁人地比個香港你做咩

仲有,上面有個巴打咁樣
題外話 我上年去完首爾直接飛去福岡 checkin個陣地勤搞咗勁耐 佢係咁打電話問 最後無記錯佢話BNO Nationality 要入Hong Kong

我填到好亂
有英國大學直接有bno揀 我都想知hong kong係畀咩人填
拎特衰咪香港囉
幾弱智先問得出呢句野

咁點解bno係british而cno唔係chinese
(如果係跟本嘢咁寫)
一係就bno同cno都係hongkong
因為兩本都唔係大婆,係2奶照冇居留權
真心想知
我覺得填british好似認親認戚咁,同埋我鍾意香港係nationality多d
其實入英國境唔俾排EU根本唔合理
Bno 係英國國籍嘅一種,就算冇居留權都應該可以排果條隊
因為香港唔係一個國家
當年去入境處搞身份證都係咁,我想填香港係nationality, 但比個職員reject左
英國留學
nationality揀咩
有香港同埋問我dual nationality係咩
得hong kong,uk,china揀,冇bno
UK
正路都係British

咁幾時先係填香港
我有時諗
bno nationality係british
cni nationality係chinese
咁幾時先填香港?同埋咁人地比個香港你做咩

仲有,上面有個巴打咁樣
題外話 我上年去完首爾直接飛去福岡 checkin個陣地勤搞咗勁耐 佢係咁打電話問 最後無記錯佢話BNO Nationality 要入Hong Kong

我填到好亂
有英國大學直接有bno揀 我都想知hong kong係畀咩人填
拎特衰咪香港囉
幾弱智先問得出呢句野

咁點解bno係british而cno唔係chinese
(如果係跟本嘢咁寫)
一係就bno同cno都係hongkong
因為兩本都唔係大婆,係2奶照冇居留權
真心想知
我覺得填british好似認親認戚咁,同埋我鍾意香港係nationality多d
因為香港唔係一個國家
當年去入境處搞身份證都係咁,我想填香港係nationality, 但比個職員reject左

咁所以我問d人比香港nationality係比咩人揀
照返你個邏輯,香港95%人都冇得揀香港nationality
cno揀chinese,bno揀british
香港nationality唔係比香港人揀,咁比咩人揀
Hong Kong 係歷史遺留問題,以前有BDTC-HK嘛
今朝上網交左錢,晏就去左寄speed post, 231蚊但1/13 先到,唔知係唔係咁耐,早知空郵掛號算。

adult first. 冇副簽,冇出世紙,張相有少少微笑,好緊張唔知駛唔駛補文件或重影相
應該唔洗speedpost都差唔多,好似話清關會快d?
我估睇彩數掛

我掛號空郵 22/12 寄 28/12 就到左 (中間有個聖誕)
29/12 轉 Received
今朝上網交左錢,晏就去左寄speed post, 231蚊但1/13 先到,唔知係唔係咁耐,早知空郵掛號算。

adult first. 冇副簽,冇出世紙,張相有少少微笑,好緊張唔知駛唔駛補文件或重影相
我估睇彩數掛

我掛號空郵 22/12 寄 28/12 就到左 (中間有個聖誕)

睇司徒夾帶個教學,而家覺得奶奶地野
...........
起碼好過gotrip
份DOC肯定全港最好
過左2017年又可以request 2017 bno 資料了

我估睇彩數掛

睇司徒夾帶個教學,而家覺得奶奶地野
...........
份DOC肯定全港最好

係,寄左表先開始追post, 發現連登doc 最可靠
點解咁 會信司徒夾帶
好彩冇同老公一齊renew, 而家最多我一個出事。

speedpost 已經準備去出發地,唔知職員話13號先到係唔係吹水
會唔會係最遲送達日期呀?
hostel world國藉得中國香港同英格蘭揀
我屌
睇黎好多巴打都續左 無咩人氣
好事黎
冇BRITISH?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞