『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
點睇架
收到電話時問佢waybill #
me岩岩收到dhl電話 唔記得問佢
點解我仲未有電話
唔通打錯號碼
總之過咗期限之後就無得申請

但係,你點知你父母有無幫你申請?
都話唔係囉,我理得你幾時出世,總之97年6月30日(9月30日)前你無申請到就係無,蘇州過後無艇搭。
我哋呢個post見證大量大中華膠父母因唔想子女續領BNO而欺騙自己嘅子女話無幫佢哋申請過。

如果你嘅父母嘅政治立場比較特別的話,咁就要好好調查下啦。

方法就自己去呢個post第一頁份google doc睇
睇DOC
睇DOC
睇DOC
好重要所以要講三次
幫老竇續
今日轉Dispatched
總算過左個難關

(又無副簽又好多父母資料唔齊)

我阿媽係香港出世但唔係醫院生,個陣拎住CI冇拎到bno,剩係幫我拎左 依家冇出世紙 連本CI都冇埋

身份證寫佢出世果欄Z定X
Z啊
但個陣好似剩係拎CI去旅行,冇拎bno
講得香港出世就一定係 Z 架啦...
身份證係睇唔到有冇拎過 CI 或者 BNO (甚至連有冇權拎 BDTC/特衰都睇唔到)

佢話香港出世但唔係醫院生
拎CI

我想知有冇出世紙

以前係接生婆 寫紅紙架 (一九四幾年)
但係 都有人用紅紙登記到出世紙
無人理㗎
紅色大字,開宗明義
唔睇doc問問題即屌你老母
真係好想快啲收到嘅話 dispatched後問hmpo拎tracking number 上dhl個網見到到咗香港之後就打上hotline要求即晚或者第日幾點送貨
有冇申請過呢個問題

doc有答

我問親都係doc冇
佢夜晚送 我叫左佢黎之前打個電話黎
你同hotline要求完之後 個送貨嘅或者會打畀你問可唔可以連你另一份文件過幾日一次過送
你話急住要就可以了

佢本身想同舊嗰本一次過送 但我趕住去台灣用所以叫佢即晚8-10送嚟
如果係個送貨打嘅話應該拎到 因為我同hotline要求完個送貨打嚟問可唔可以改
佢打黎話有一份文件拎 應該係bno黎掛
除左本bno仲有咩文件架??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞