『薪火post』BNO 續期資訊(14) 請睇DOC再發問

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
但我睇過巴打整既doc,佢有寫話名字沒有改變先符合申請續領,又有一個選項係"因需要更改現有護照資料而申請換領新護照",所以我自己有d亂先問下大家
你試下入左個網頁度襟左先啦~佢一步一步咁教你~唔係好難~~

唔係一入去就要俾左錢先⋯⋯ 所以可以慢慢試~

提提大家,出入境事務乃各國內政,一般而言駐外機構唔會咁容易去介入。當然係唔係需要求助就大家自己諗,畢竟介入與否係佢哋決定。
據說係唔認佢有雙重國籍既關係....
佢亦都係咁岩只帶得一本護照....
Ok,我試下先
「雙重國籍」係指佢有bno同hksar以外嘅護照?定單純係指bno同hksar?

如果係前者就可以理解,但後者就好明顯有問題。

唔講條例,台灣喺情感上唔會視bno護照同埋特區護照係眞正具國籍嘅護照。
佢一承認就代表佢承認埋經過英治嘅香港唔再係中華民國領土,同埋承認中共政權合法擁有中國大陸主權。所以會有入台證、港澳關係法之類嘅規則出現。

如果佢當bno係獨立國籍,97前點會需要入台證?
所以當係雙重國籍嘅多數係移民官唔熟例。

一係就佢嗰本嘢根本唔係bno
喺台灣眼中,特衰同 BNO 根本係同一樣嘢,唔當 BNO 係英國國籍
BNO post 一路都有唔同巴打報告過係入到
所以咪就係個IO有問題囉,上面兩位巴打講哂,簡單啲講就係,我只要符合港澳關係條例第四條香港居民嘅定義,你理得我入境時揸乜護照入去(反正都係嗰兩本其中一本),總之我出返去時用返同一本,你就無理由用呢個原因拒絕我入境。

你朋友中咗伏啦,咁順攤任佢講
入台證唔係valid 3個月咩?

幾年前申請過照計依家過晒期係要再申請過

BNO 係可以申請,外國護照先唔申請得
再唔係咪落地簽, 用BNO 定火車頭都可以落地簽

不過要比大約70蚊港紙
都唔係,我都係諗唔通咩嘢叫做「唔認雙重國籍」所以要用返特區護照嘅邏輯係邊度
睇唔明,有是但一本都可以落地簽,點會比人解返轉頭,點樣唔認雙重國藉
就係諗唔明囉,我都唔明佢嗰日個IO個邏輯係邊 錯就一定係個IO錯架啦,係諗唔明點解咁嘅錯都可以犯
IO 錯就錯硬嫁喇,我係唔明點解唔即時行返轉頭去櫃檯整個落地簽
記憶中Gold登曾經有人本BN(O)入果下當BC吸印
出果個IO問入台證要吸返出境,發現個印吸左係BN(O)入邊
無問題㗎,補錢囉

interrail pass不適用於護照簽發國家。
想幫老豆續番BNO,填到父母資料,但佢唔記得,可以點做
唔記得生日
毒撚冇人理
我求其填跟住解釋話唔記得咗
我睇佢本手冊寫可以出入境一次嘅
Genzo 喺出面個截龍post 又short Q咗
既然買咗就用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞