[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
Stat野可唔可以問
岩岩學唔太識

即管問啦 識嘅都會盡量答 其實自己讀左4年都唔知讀左啲乜
btw支持樓主 呢啲先係高質文
Stat野可唔可以問
岩岩學唔太識

即管問啦 識嘅都會盡量答 其實自己讀左4年都唔知讀左啲乜
btw支持樓主 呢啲先係高質文

唔係好明咩係random walk
知點prove Arima 010 係但 都唔係真係好明
Prior同posterior prob / random variable上堂個陣勁多prove
有時候抄唔徹又想上網睇返一係搵唔到一係就唔知學黎做咩
其實我覺得自己對呢啲冇乜sense
Proof個啲真係唔係太知用黎做乜就會記唔到
有冇方法加強
其實我唔明點解個function 做到bijection between N and S (S is countable) 就係countable

呢個唔係definition嚟㗎咩

想知點解要咁樣set個definition
學術留名
Prior同posterior prob / random variable上堂個陣勁多prove
有冇方法加強

嗰度最主要你要熟exponential family同識認distribution,好似係
其實我唔明點解個function 做到bijection between N and S (S is countable) 就係countable

呢個唔係definition嚟㗎咩

想知點解要咁樣set個definition

歷史上(或者至少Cantor腦入面)一個好重要嘅問題係無限多即係有幾多
咁無限就梗係要數之不盡啦
咁點數呀
由1, 2, 3, ... 咁數囉
呢個諗法就代表住我地有一個injective function f:N→S
而countable嘅意義就係用N就數得曬,亦即係S係最少嘅無限多
咁兩個最少嘅無限多相比,就梗係一樣多
唔係點叫最少
It's now 10:30
Let's try to start

有聲既頂你
會唔會講下Partial Differentation

當年喺開頭教Archimedean property已經唔識,個proof睇到一頭霧水
pure拎e留名
如果當時pure你教就好
仲記得呢堆theorm同proposition
當年份notes 200頁
有冇方法加強

Bayesian stat?
我都覺得自己對呢科冇咩sense
D notation極混亂,加上個lecturer又講得唔清晰 真係讀到頭痛
有冇方法加強

Bayesian stat?
我都覺得自己對呢科冇咩sense
D notation極混亂,加上個lecturer又講得唔清晰 真係讀到頭痛

我都唔知點定義個course

Bayesian
Loss function
Two variable etc
想上網搵啲MOCC自學又冇教proof個啲
Ana唔做下題目好似冇學過咁

利申engin仔 kinli得b-

數學無涯 回頭是岸

數學分析呢門學問唔做返啲exercise係好難真正明白。

咁呢樣我都幫唔到手
唔通成份exercise掉上嚟咩

有lecture pdf share仲好

btw 想聽故仔多啲

睇bartle未囉

BB班 既標準讀物梗係baby rudin 啦

想讀死me咩

Rudin做第一本analysis 其實OK

baby rudin寫撚到成pat屎咁點比初學者睇 你估係 math 55學生咩

有冇方法加強

嗰度最主要你要熟exponential family同識認distribution,好似係

STAT3602
真係懷念 依家都唔記得七七八八 剩係記得以前讀differential manifold讀到short short地
讀first course in analysis係你唔知做緊乜, 但隔年之後望返屌一聲點解自己當年咁on9
讀first course in analysis係你唔知做緊乜, 但隔年之後望返屌一聲點解自己當年咁on9

讀advance course in analysis係好辛苦終於知道自己寫緊乜
但隔年之後望返屌一聲點解自己當年咁撚勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞