[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
呢個就係completeness axiom存在嘅意義,因為喺有理數入面,我地唔會搵到一個最小上限,而呢個axiom就指出我地係實數入面一定搵得到
所以呢個係實數與生俱來嘅特性

呢段睇唔明

喺S = {細過(開方2)嘅有理數}入面唔會搵到最小上限:
設a為S的上限,即有兩種可能性:
- a < sqrt(2)
- a > sqrt(2)

若a < sqrt(2)
- 搵一個大過0同時細過 sqrt(2)-a 嘅有理數,設為x
- then a+x < sqrt(2)
- 因a+x係有理數,違反a為上限的假設

若a > sqrt (2)
- 搵一個大過0同時細過 a-sqrt(2)嘅有理數,設為y
- then a-y > sqrt(2)
- 因a-y係有理數而且係S的上限,違反a為最小上限的假設

姐係嗰個數集嘅上限唔可能用分數(有理數)表示出黎
惟有用實數但非有理數嘅sqrt(2)先可以清楚表示出該數集嘅上限?

其實個axiom係咪就係想話比人聽irrational number嘅存在係必要,如果唔係就會有矛盾

利申只係讀過dse core
暫時好似都仲睇得明樓主打嘅野
Q用手寫應該點寫?
呢個就係completeness axiom存在嘅意義,因為喺有理數入面,我地唔會搵到一個最小上限,而呢個axiom就指出我地係實數入面一定搵得到

呢段睇唔明

- 搵一個大過0同時細過 sqrt(2)-a 嘅有理數,設為x

- 搵一個大過0同時細過 a-sqrt(2)嘅有理數,設為y

惟有用實數但非有理數嘅sqrt(2)先可以清楚表示出該數集嘅上限?

其實個axiom係咪就係想話比人聽irrational number嘅存在係必要,如果唔係就會有矛盾

係指「最小上限」唔可以用分數表示

後段你提出嘅係axiom嘅其中一個重要結果,但當然佢有更多用途嘅,不過喺呢個post就無提到
我相信冇幾多個未學過嘅真係會睇得明

係咪真係唔會睇得明

有時真係唔知人哋點諗

當年HKU有個philosophy course: elementary logic
我自己覺得好好grade同簡單,工作量又細
於是人哋問起有咩好讀嘅科就會推介
結果好似全部人連B range都無
我俾人屌咗好多次

呢幾年呢個course都畀班science大仙玩晒

呢段睇唔明

Completeness axiom 純粹係用嚟(用簡單啲嘅方法)define 實數係咩嚟,冇咗佢(即係喺堆 axiom 拎走佢,唔一定係話佢錯)嘅話我哋 consider 緊嘅就係一個 ordered field,可以係有理數,亦可以係其他嘢。

呢段睇唔明

冇矛盾
好似 x^2=-1 冇real solution (因為負負得正 正正得正 如果x係實數 咁x^2>=0)
你唔會話佢有矛盾

但係有D sequence
好似
1 1.4 1.41 1.414 1.4142 ...
你覺得佢好應該要converge to sqrt(2)
但係sqrt(2)唔係ration number
所以你夾硬作個新嘅數字叫sqrt(2)
而個axiom就係用嚟ensure你作出嚟之後冇矛盾
e.g.呢個sequence唔會同時converge to 2個唔同嘅數字咁

completeness係確保有limit
唔會converge去2個唔同limit係因為hausdorff space
正評先
睇到頭暈但會努力睇
lm

呢段睇唔明

冇矛盾
好似 x^2=-1 冇real solution (因為負負得正 正正得正 如果x係實數 咁x^2>=0)
你唔會話佢有矛盾

但係有D sequence
好似
1 1.4 1.41 1.414 1.4142 ...
你覺得佢好應該要converge to sqrt(2)
但係sqrt(2)唔係ration number
所以你夾硬作個新嘅數字叫sqrt(2)
而個axiom就係用嚟ensure你作出嚟之後冇矛盾
e.g.呢個sequence唔會同時converge to 2個唔同嘅數字咁

completeness係確保有limit
唔會converge去2個唔同limit係因為hausdorff space

你su唔su要喺BB班講Hausdorff...
數學垃圾留名
數學垃圾表示一陣睇
Stat野可唔可以問
岩岩學唔太識
強帖留名 樓主ho ball
Stat野可唔可以問
岩岩學唔太識

我一個stat course都冇讀過
你真係要問?
Q用手寫應該點寫?

Q用手寫應該點寫?

其實我唔明點解個function 做到bijection between N and S (S is countable) 就係countable
其實我唔明點解個function 做到bijection between N and S (S is countable) 就係countable

呢個唔係definition嚟㗎咩
其實有部分野係math 1050 (cu)有講 唔洗等到analysis教
btw 中大數系其實係分析系 入面多analysis course到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞