[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
英國
maths degree LM

利申: Third hon
畀我冬眠多兩日得唔得
好似以前第一次上pure堂咁...
其實讀analysis係咪明咗點construct real number先會容易啲明白接住落嚟學嗰啲concept e.g. convergence?
唔駛, 你只需要assume real numbers 係complete ordered field就可以
冬眠完未,咁好精力係fb開膠post
唔知點解前兩日酒店wifi上唔到連登
有冇邊度唔明
過完聖誕節
我地不如開個新topic

Calculus

自古以來(起碼都幾百年啦),人類對於一條function嘅值點樣隨住input嘅改變而改變都十分有興趣,喺唔同嘅領域都有廣泛嘅應用

但係我地點定義呢樣野呢?
一個好小學嘅方法就係畫條function出嚟,再度佢個slope
以f(x)=x²為例,我地可以揀兩點畫個slope出嚟

跟住數格仔
我地就會估算到
喺x=1同x=2之間,x每增加1, f(x)就大概增加3
仲記得搵slope嘅formula嗎

但係呢個估算都幾斷鳩估吓

我地點樣先可以令我地嘅估算更加準確呢
當我地考慮嘅區間愈嚟愈細
咁條function就愈嚟愈似直線
我地嘅對於呢一點嘅斜率就估得愈嚟愈準

咁點先最準呢?
就係當個區間嘅長度變成零嗰陣

但係,我地有個問題

就係擺落條slope formula,我地會得到 0/0
咁係計唔到野嘅

所以我地退而求其次
搵個limit塞住佢:

咁如果呢個limit存在,我地就話f(x) is differentiable at a
而呢個limit 我地就叫做derivative of f(x) at a,寫做f'(a)
其呢度講嘅野同你中學呀蛇講嘅野係一樣
我地知多咗嘅野只係個limit係點定義

喺我地計一條function嘅derivative之前,我地首先要確保佢存在

個證明其實一行就搞掂:

呢個正正就係我地上次講過嘅continuity嘅其中一個對等嘅定義

搞掂

但係呢條theorem係唔可以調轉行
i.e. continuous唔代表differentiable

一個常見嘅counter example有absolute value function
雖然佢係continuous,但係個derivative喺0係undefined

我地平時喺中學見到嘅continuous function,即使唔係everywhere differentiable,但係都至少somewhere differentiable
咁總體嚟講啱唔啱呢?

一個有趣嘅counterexample係Weierstrass function
好似股市走勢圖咁

條formula係咁嘅

咁呢條function係everywhere continuous but nowhere differentiable
唔證喇,自己玩飽佢

大家M1/M2嘅textbook入面都應該有講product rule/quotient rule/chain rule嗰啲
所以時間所限我就慳返唔講喇,
剩返落嚟嘅時間我地專注喺derivative嘅性質上面

一個幾suprising嘅野係雖然differentiable嘅野係continuous,但係d完之後得出嚟嘅function唔一定係continuous

所以一個有趣嘅問題就係derivative可以有幾樣衰

我地首先要一個中學有教嘅result:

Proof: Exercise
Hint: 諗吓左邊同右邊嘅limit

跟住我地有條比較複雜嘅定理

呢條theorem其實即係話條derivative function會穿過曬f'(a)同f'(b)之間嘅點(即使個derivative唔係continuous)

點證呢?
我地假設f'(a)<L<f'(b) (另一個case一樣做法,唔寫了)
咁我地可以整個新嘅function

咁g係continuous (因為f係continuous)
而且g'(a)<0, g'(b)>0

根據上次我地證嘅theorem,g(x)會有個minimum value g(c)
咁g'(c) = 0, 即係話 f'(c) = L
咁我地依家唯一要做嘅野就係確保c唔係a或者b
但由於g'(a)<0, g'(b)>0
我地可以肯定a同b唔係minimum Exercise!
所以c唔係a唔係b
搞掂
Mean Value Theorem, L'Hôpital's Rule

講到同differentiation有關嘅theorem,呢兩條應該都算係最出名㗎喇

我地由一個弱版MVT開始:

其實個proof同頭先差唔多

繼續用continuous function on closed interval is bounded and attain its bounds呢條theorem
好長,不如我地叫佢做CFOCIIBAAIB

我地就有個bound m≤f(x)≤M

如果個minimum同maximum都係喺a,b呢兩個endpoint達到嘅話
咁呢條function就係constant,咁我地是但揀一點個derivative都係0, 輕鬆KO

如果唔係,咁條function就會喺a同b中間嘅一點c達到extremum
咁嗰條中學有教嘅theorem就話畀我地知f'(c)=0

搞掂

跟住我地就解鎖MVT嘅完全體(其實即係冇咗f(a)=f(b)嘅限制):

Proof: 我地創造一條新function

咁g(a)=g(b),於是我地就可以對g使出Rolle's Theorem
敵将is Doctor Lee

點解MVT咁重要?
我地可以用佢嚟得到其他有用嘅fact,例如

Proof: 如果f唔係constant,咁我地就搵到兩點s,t使到f(s)≠f(t)
咁MVT就指出喺s,t中間有一點個derivative唔係0, 矛盾
搞掂

同埋如果f係differentiable on (a,b),咁就會有

Proof: Exercise

記住(c),(d)唔係if and only if, 所以調轉行係唔work嘅

好喇,我地依家返嚟中學時代
要搵limit嘅時候,如果出現 0/0 嘅情況,咁老師就會叫
用L'Hôpital's Rule!
即使你係完全唔知點解佢work

所以我地喺度就講吓佢點解work啦

因為f,g係continuous,所以呢個假設代表f(c)=g(c)=0
於是

搞掂

至於其他scenario,例如∞/∞嘅case,我地就改為考慮1/f(x)同1/g(x)
用同一方法KO

下集:
自古以來(起碼都幾百年啦),人類對於一條function嘅值點樣隨住input嘅改變而改變都十分有興趣,喺唔同嘅領域都有廣泛嘅應用

補充一樣嘢,有一樣嘢比起 function 嘅改變係更加自古以來嘅,呢樣嘢就係佢個 graph 底下嘅面積,同 function 嘅改變有好大關係。
未講到呀喂
又劇透
你個style 好中大feel
Proof : exercise
中大maths 出身的會明我講咩
差在未問大家「係咪好易?」 「係咩好簡單呢?」
「呢part trivial 」
其實呢堆野好elementary
如果都應付不了就唔駛玩postgrad level 既野
其實全世界都係咁
我仲識得有maths major要retake呢個course
我哋係dse廢物呀嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞