[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
Fundamental Theorem of Calculus(更正)

依家我地講吓differentiation同integration嘅關係
其實中學有教,不過應該冇講點證

我地學識咗點做differentiation,但係我地有冇一個相反嘅operation,將derivative變返做原本嘅function呢?

當我地有一條integrable function f: [a,b] → R, 我地可以定義一條新嘅function F: [a,b] → R

即係條function喺由 a 至 x 之下嘅面積

咁呢個F有咩特別呢?
我地首先發現佢係continuous嘅

點解?

根據我地Riemann integrability嘅定義,f 係bounded嘅 (唔係嘅話我地唔會有supremum同infimum)
所以我地可以假設 |f(x)|≤M:

對於任意 ϵ>0, 我地可以設 δ = ϵ/M
考慮吓下面幅圖:

當c≤x≤c+δ時, F(x)同F(c)嘅差就會細過淺粉紅色嗰舊長方形嘅面積(by definition of F)
但嗰舊長方形嘅面積正好係 δM=ϵ

同理,我地可以做埋c-δ≤x≤c嘅case

搞掂

咁我地嘅目的係想"還原"differentiation,咁呢個F係唔係一定differentiable呢?

唔係

我地發現,如果 f 唔係continuous,咁 F 就可能會"斷開",好似咁:

咁喺斷開嗰點,F 就唔係differentiable

如果 f 係continuous呢?
咁我地就fatfat喇

又係證明嘅時間
我地今次可以入佢中路,直接證明呢條式

即係對於任意 ϵ,我地都要搵一個啱用嘅 δ ,使到

由於 f 係continuous,咁對於ϵ'>0, 我地都有一個 δ'>0, 使到

依家我地設ϵ' = ϵ
先考慮x>c嘅情況:

咁F(x)-F(c)嘅值就介乎呢兩個長方形仔嘅面積之間,即係話

然後就得到想要嘅結果:

而x<c嘅情況一樣

搞掂

為咗方便起見,我地又整個新名:

即係話如果differentiate咗 F 會得到 f 嘅話, 我地就叫 F 做 f 嘅 antiderivative

要記住如果 F 係一個 antiderivative,咁 F+C都係一個 antiderivative for any constant C

依家我地就證呢條做definite integral一定要用嘅formula:

點證
我地首先考慮一個partition P:

然後將F(b)-F(a)拆開做 n 個term:

咁MVT就話畀我地知喺 tk-1 同 tk 之間有個 xk 滿足呢條方程:

咁因為 f 係bounded, 每一格入面我地都有一個supremum同一個infimum,用 Mk 同 mk 表示:

跟住我地就估算到每一個term嘅值:

加曬佢就得到

但係我地無論揀邊個partition,我地都得到同一條不等式,所以我地有

因為我地假設咗 f 係integrable, 所以 U(f)=L(f), 即係話

搞掂
無聊箹列:
If 2018 f(x) + f'(x) -> L as x -> infinity
Compute lim_{x -> infinity} f(x)
純粹up下啦
會唔會demonstrate下點樣諗同solve某d proof
例如你而家講緊呢d 可以搵返早年pure maths paper 2去demonstrate下 點樣用某d theorem同typical result
始終concept野睇完可能都係唔太明
但唔好搵2010年打後 太淺同cut左好多野

冇pure maths題目喺手
我會搵吓有冇其他相關嘅problems
唔好成篇文quote...好長
下個post應該會講吓Galois Theory
各位數神可以提議吓有咩要講
連Galois Theory個wiki page都睇唔明既物理撚表示歡迎
咁咪要由group 同permutation講起
唔係數神,但galois嘅人生應該可以做引子吸引人睇?

好喇,我地依家返嚟中學時代
要搵limit嘅時候,如果出現 0/0 嘅情況,咁老師就會叫
用L'Hôpital's Rule!
即使你係完全唔知點解佢work

所以我地喺度就講吓佢點解work啦

因為f,g係continuous,所以呢個假設代表f(c)=g(c)=0
於是

搞掂

The second to last inequality requires a very careful argument. You are switching the order of two limits: \lim_{x \rightarrow c} and \lim_{h \rightarrow 0}.
講咗幾何學三大難題先啦
呢個唔係field extension問題?
除咗squaring circle ,另外兩個好似都關field事
唔係數神,但galois嘅人生應該可以做引子吸引人睇?
講咗幾何學三大難題先啦
呢個唔係field extension問題?
除咗squaring circle ,另外兩個好似都關field extension事
一嚟就講Galois group實嚇走曬啲人啦
自過左prelim後都冇咩要用到Galois Theory, 好期待可以review 下
幾肯定唔會講曬Galois theory course入面有嘅野
唔洗多 basic introductory 都得啦~ Module Theory 都唔錯
Lagrange polynomial講左未??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞