[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
留名
請追post #374
Prof mok 又些報
比起搵function嘅斜率,搵一舊任意形狀嘅面積(或任意物體嘅體積)係一個更遠古嘅問題

有幾難啫
數格仔咪得囉
小學都有教啦

唯一嘅問題係呢個方法唔係好準

點算呢?
將格仔縮細啲
咪估得準啲囉

咁要幾細先得?
有咁細得咁細

不過數格仔比較難操作,所以我地考慮吓呢個特別情況先
就係搵一條function下面嘅面積
咁佢左右下都係直線,應該比較易搞

咁我地就可以用啲長方形去估算面積嘅上限:

首先我地要定好長方形嘅寬度
我地可以將佢寫成一個finite set,叫做一個partition of interval
圖入面嗰個partition就係

咁為方便起見,我地會將呢個set入面嘅數由細到大排

訂好咗寬度之後,我地可以度高
咁個長方形高度嘅下限就係條function喺個interval中間既下限,即係

同理,長方形高度上限係

咁面積嘅上下限就會係

個partition越精密
咁面積就會估得越準
下限會越嚟越大
上限會越嚟越細
而且上限一定大過下限
所以上限係bounded below
下限係bounded above
所以我地可以define

我地叫住最左同最右嗰點做a同b先

如果佢地兩個係相等
咁我地就可以得到f(x)下面嘅精確面積(點解?)
咁我地就叫佢做(Riemann) integrable:

咁一條function幾時先係integrable呢?
呢個問題比較複雜(i.e. 我唔想喺度prove)
但係我地有一啲criteria可以保證到條function係integrable:

喺prove佢之前,我地需要一種更強嘅continuity:

同continuity個定義好似冇乜分別

咁uniformly continuous同continuous嘅分別呢
就在於δ只可以跟住ε轉,而唔可以跟住x而轉
即係話同一個δ要適用於所有x

大家可以諗下一個continuous但唔係uniformly continuous嘅example

跟住落嚟就有一條theorem:

Proof: 有人想知再講

然後我地就可以用uniform continuity去推導integrability:
對於任意ε>0, 我地都搵到 δ>0, 使到只要|x−y|<δ,我地都有

咁我地就可以揀一個partition P,令佢每一格嘅寬度都細過δ
咁U(f,P)-L(f,P)<ε (點解?)
由此可見U(f)=L(f)

搞掂

除咗continuity,我地仲有另一個criterion:

Proof: Exercise

根據我地嘅定義,如果 f 係integrable,咁就有

由呢度我地可以延伸integration嘅definition,唔再限制a<b:

終章: Fundamental Theorem of Calculus
又上報
lm
The following is left for the readers
點呀你呀
Trivial
It is easy to see that
樓主加油
Sorry,計左咁多年數,但始終我唔係數撚,所以都係要問條可能好低能既問題,唔好笑我。
+...(無限大)既概念,點解可以可忽略「最後個個數值」?

兩者得出唔同既結果,係咪代表兩者+到最尾既數值,係唔同?
係咪代表我地已知左最後一個數既數值?
咁係咪同無限呢個self-contradictory?

你要加無限多個數
就唔會有「最後嗰個數值」
因為你唔會加完佢地嘅一日

所以我地要用limit去定義條series嘅sum
睇吓佢會唔會加到去某個位就開始慢落嚟唔多郁
然後估吓當我地加到世界末日嗰陣(但係都仲未加完)個數會係幾多

我有冇理解錯,所以limit 無限大,係將「加到無限」變左做「加到一個有限大既數」?

只不過呢啲數學工具話畀我地知只有一個數係啱(如果個sum converge)

咁1+2+3+4+。。。=-1/12,唔係diverge咩?,點解佢都converge?
係因為f(x)=sum 1/n,prove左係converge,所以就可以sub -1入去?
呢套數學工具係咪contradict緊我地邏輯?Assumption上有冇over simplified既問題?
隨左玩弄數字外,又有冇實際既意義?
因為係string theory之類都成日見呢樣野,如果呢套數學工具係over simplified,好似好影響我地對世界既描述。
定係其實未講到
-1/12 係 zeta function ge analytic continuation f, 再計 f(1)
-1/12 係 zeta function ge analytic continuation f, 再計 f(1)

咁1+2+3+4+。。。=-1/12,唔係diverge咩?,點解佢都converge?
係因為zeta function,prove左係converge,所以就可以sub -1入去?
呢套數學工具係咪contradict緊我地邏輯?Assumption上有冇over simplified既問題?
隨左玩弄數字外,又有冇實際既意義?
因為係string theory之類都成日見呢樣野,如果呢套數學工具係over simplified,好似好影響我地對世界既描述。
定係其實未講到
-1/12 係 zeta function ge analytic continuation f, 再計 f(-1)

係咪已經解左
睇wiki話,This gives a way to assign a finite result to the divergent series 1 + 2 + 3 + 4 + ⋯,
我有冇理解錯,所以limit 無限大,係將「加到無限」變左做「加到一個有限大既數」?

我姐係冇理解錯?
infinite series 其實係一個 sequence of partial sum, 我地話 infinite series = L 係指個sequence of partial sum 條尾同L好近
最簡單既講法係 你唔好將佢當成你小學學嗰種加法,根本唔係同一樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞