[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
最少有一個人睇
我意思係問你本科定研究院 睇黎係本科
點解會咁覺得?
strong post留名
岩先個sem calculus唔知學左咩
入黎補底
不如講下functional analysis
一定唔會係呢個post入面講
巴打個名 專登串錯?
functional prerequisite太高
ou數撚來留名
仆街前幾日考完
考完先嚟留名
高質post LM
Sorry,計左咁多年數,但始終我唔係數撚,所以都係要問條可能好低能既問題,唔好笑我。
+...(無限大)既概念,點解可以可忽略「最後個個數值」?

兩者得出唔同既結果,係咪代表兩者+到最尾既數值,係唔同?
係咪代表我地已知左最後一個數既數值?
咁係咪同無限呢個self-contradictory?
你要加無限多個數
就唔會有「最後嗰個數值」
因為你唔會加完佢地嘅一日

所以我地要用limit去定義條series嘅sum
睇吓佢會唔會加到去某個位就開始慢落嚟唔多郁
然後估吓當我地加到世界末日嗰陣(但係都仲未加完)個數會係幾多
只不過呢啲數學工具話畀我地知只有一個數係啱(如果個sum converge)

所以,嚴格嚟講,series summation嘅加數係同我地幼稚園學嘅加數唔同
尤其係幼稚園version嘅加數係處理唔到加無限個數嘅問題
所以我地要發明一舊新野(i.e. series)去覆蓋曬有限同無限嘅情況
將舊有嘅系統視為新系統嘅特例
例如1+2+3+4用series去寫就喺佢後面加無限個0
變咗1+2+3+4+0+0+0+0+0+...
只要我地確保到呢兩種方法冇矛盾(即係唔會一個計到a,第個計到b)
咁我地就可以用呢個新系統去處理曬所有問題

類似嘅generalisation可以講係高等數學嘅主軸
其他例子有exponential function
我地最初嘅定義2ᵏ = 2 x 2 x ... x 2
只可以話畀我地聽個index係整數時,佢係幾多
好似話2²=4, 2³=8咁
之後我地睇到有條rule寫住(2ᵃ)ᵇ=2ᵃᵇ
於是我地就可以「定義」到2^{1/2} = sqrt(2)
然後我地再用sequential limit拓展到個index係任何實數都得
最後我地用power series去定義埋個index係complex number時嘅情況
加油
[black]望一望留個名就死返去睇paper[/black]
最尾果度其實要搞清楚
我理解power series出到既應該只係exp(z)=sum z^n/n!
呢個點都係single-valued
但e^z seen as real number e with complex number index z係multi-valued
兩樣野有些微既分別
碌多兩碌發現#537入面條hopital rule有寫漏assumption
wiki同wolframath有比counter example
越elementary既野大家都係越小心好
寫漏g'(x)≠0 in a punctured neighbourhood of c
如果要加得埋, that is,如果個limit of partial sum exists
termwise limit 一定tends to 0
所以whenever個series makes sense,最尾個值一定approach緊0
branch cut就是但啦
都係講個idea啫
不過真心唔易睇點解個proof冇咗佢會fail
唔怪得打嗰陣check唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞