[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
冇人講個post...

因為暫時個深度未comment到住
期待你寫入戲肉

門外漢已經止步
號外
數學高能注意

i.e. 睇唔明唔使咁介懷

相信好多人都會喺唔知邊度見過呢條唔知做乜鳩嘅式

雖然好多都係content farm又或者係偽科學

以我地之前學咗嘅野,呢條series肯定係divergent嘅
咁又點會有limit呢?

其實你冇錯,因為呢個-1/12的確唔係我地之前所講嘅limit嚟

咁呢個故事就要由Euler講起
就係呢條友

佢係第一個研究呢條function嘅人

而呢條function就叫做Riemann zeta function (RZF)
(因為Euler實在創造咗太多function喇,個個都用佢個名只會徒添混亂)

不過佢喺呢條function上面嘅收獲唔算好多,例如佢只係證咗

其實都已經好勁

而Riemann就係將呢條function發揚光大嘅人

佢發現咗呢條function喺數論入面嘅潛力
(例如prime number theorem, Chebotarev's density theorem都係用RZF去證,不過呢樣唔係我要講嘅野)

佢發現呢條function唔止喺大過1嘅實數上係well-defined,而係喺Re(s)>1嘅複數上係well-defined,而且佢係一條holomorphic function (複數版嘅differentiable,比起實數version再要勁啲)

喺complex analysis入面,我地有一個定理,叫做identity principle
就係話如果兩條holomorphic function喺一個open subset (例如Re(s)>1 呢個區間)係一樣嘅話,佢地就係一樣

於是Riemann就走咗去搵一條喺Re(s)>1時同RZF 一樣嘅holomorphic function
又畀佢搵得到嗰吓勁

佢係點搵呢條function呢?
咁佢就發現咗當Re(s)>1時

而右邊嗰舊野我地將佢個domain推到去成個complex plane

點做呢?
我地首先將佢拆開兩part

咁M 喺所有地方都係holomorphic,所以唔使搞佢住
咁我地依家就睇吓M0
首先我地要做一個power series expansion (即係general少少嘅taylor series)

然後塞返入去M0度:

於是原先嗰舊野喺Re(s)>-N都係well-defined, 除咗一啲窿窿(因為divisor變咗0, 所以喺呢啲點條function會爆炸) 1, 0 , -1, -2, ...
咁我地將N→∞,呢舊野就係喺成個complex plane上面well-defined(都係除咗啲pole)

而咁啱Γ(s)喺0, -1, -2, ... 都會爆炸
而且大家嘅pole都係simple pole (即係1/(s-z)咁爆,唔係1/(s-z)², 1/(s-z)³ 咁爆)
所以佢地相除時啲pole就會互相抵消
所以RZF其實只係得一個pole喺s=1, 其他pole都死曬

同時,兩個pole相除後得到嘅數係兩個residue相除所得(residue 係1/(s-z)嘅coefficient)
所以我地就得到

依家我地介紹吓Bernoulli number Bn

其實即係t/(e^t+1)嘅taylor series expansion coefficients
上wiki搵就摷到個list:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bernoulli_number
咁我地就可以根據下面嘅relation將ζ(-n)簡化:

代返n=1入去,我地就得到

望返RZF嘅definition
我地就可以屈佢話

完~~~
冇人講個post...

因為暫時個深度未comment到住
期待你寫入戲肉

要戲肉呀嘛
號外
數學高能注意

i.e. 睇唔明唔使咁介懷

相信好多人都會喺唔知邊度見過呢條唔知做乜鳩嘅式

雖然好多都係content farm又或者係偽科學

以我地之前學咗嘅野,呢條series肯定係divergent嘅
咁又點會有limit呢?

其實你冇錯,因為呢個-1/12的確唔係我地之前所講嘅limit嚟

咁呢個故事就要由Euler講起
就係呢條友

佢係第一個研究呢條function嘅人

而呢條function就叫做Riemann zeta function (RZF)
(因為Euler實在創造咗太多function喇,個個都用佢個名只會徒添混亂)

不過佢喺呢條function上面嘅收獲唔算好多,例如佢只係證咗

其實都已經好勁

而Riemann就係將呢條function發揚光大嘅人

佢發現咗呢條function喺數論入面嘅潛力
(例如prime number theorem, Chebotarev's density theorem都係用RZF去證,不過呢樣唔係我要講嘅野)

佢發現呢條function唔止喺大過1嘅實數上係well-defined,而係喺Re(s)>1嘅複數上係well-defined,而且佢係一條holomorphic function (複數版嘅differentiable,比起實數version再要勁啲)

喺complex analysis入面,我地有一個定理,叫做identity principle
就係話如果兩條holomorphic function喺一個open subset (例如Re(s)>1 呢個區間)係一樣嘅話,佢地就係一樣

於是Riemann就走咗去搵一條喺Re(s)>1時同RZF 一樣嘅holomorphic function
又畀佢搵得到嗰吓勁

佢係點搵呢條function呢?
咁佢就發現咗當Re(s)>1時

而右邊嗰舊野我地將佢個domain推到去成個complex plane

點做呢?
我地首先將佢拆開兩part

咁M 喺所有地方都係holomorphic,所以唔使搞佢住
咁我地依家就睇吓M0
首先我地要做一個power series expansion (即係general少少嘅taylor series)

然後塞返入去M0度:

於是原先嗰舊野喺Re(s)>-N都係well-defined, 除咗一啲窿窿(因為divisor變咗0, 所以喺呢啲點條function會爆炸) 1, 0 , -1, -2, ...
咁我地將N→∞,呢舊野就係喺成個complex plane上面well-defined(都係除咗啲pole)

而咁啱Γ(s)喺0, -1, -2, ... 都會爆炸
而且大家嘅pole都係simple pole (即係1/(s-z)咁爆,唔係1/(s-z)², 1/(s-z)³ 咁爆)
所以佢地相除時啲pole就會互相抵消
所以RZF其實只係得一個pole喺s=1, 其他pole都死曬

同時,兩個pole相除後得到嘅數係兩個residue相除所得(residue 係1/(s-z)嘅coefficient)
所以我地就得到

依家我地介紹吓Bernoulli number Bn

其實即係t/(e^t+1)嘅taylor series expansion coefficients
上wiki搵就摷到個list:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bernoulli_number
咁我地就可以根據下面嘅relation將ζ(-n)簡化:

代返n=1入去,我地就得到

望返RZF嘅definition
我地就可以屈佢話

完~~~

上年睇印度套數造傳奇
佢兩師徒就係早期發現呢件事既痴線仔
開始超出咗認知範圍

上年睇印度套數造傳奇

呢個discovery好似唔係好關佢事
佢主要嘅貢獻應該係Hardy-Ramanujan asymptotic formula
同埋mock theta functions?

不過呢啲無可能擺入套戲度

唔好金剛棒
開始超出咗認知範圍

超出認知範圍係未見過定睇唔明
下集會唔會有metric space

應該要開到 (2) 先有機會

我估你conditional convergence都未必寫到個post就沉底

未沉
開始超出咗認知範圍

超出認知範圍係未見過定睇唔明

Both
失驚無神難度暴增
btw,呢個結論係物理上有另一種解釋方法,好似唔係用zeta function
失驚無神難度暴增
btw,呢個結論係物理上有另一種解釋方法,好似唔係用zeta function

但係我諗zeta function應該係最general
其他古怪method多數都係works for -1 only
留名

真心有興趣
但唔知自己有冇能力理解到
留名

真心有興趣

有唔明就問題
呢度應該好多巴打肯答
留名

真心有興趣

有唔明就問
呢度應該好多巴打肯答
留名

真心有興趣

有唔明就問
呢度應該好多巴打肯答

其實你係咪中大某lecturer?

上年睇印度套數造傳奇

佢主要嘅貢獻應該係Hardy-Ramanujan asymptotic formula

唔好金剛棒

我淨係識 hardy-littlewood

上年睇印度套數造傳奇

唔好金剛棒

我淨係識 hardy-littlewood

即係maximal function 係 weak 1,1
留名

真心有興趣

有唔明就問
呢度應該好多巴打肯答

諗多咗喇
留名

真心有興趣

有唔明就問
呢度應該好多巴打肯答

諗多咗喇

Calculus RPG
留名
不如講下點解 0.99...=1
我果邊有人問, 但係又唔關我果邊事
不如講下點解 0.99...=1
我果邊有人問, 但係又唔關我果邊事

pish
pish

數神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞