[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
On9 唔係個 polynomial abelian
咪撚理烏大龜,佢仲係活係佢a level程度
wadiu MA post都可以有24頁

噩夢
Measure theory 可以去ifc
Measure theory 可以去ifc
做乜污染我個post
咁睇得起龜龜有alevel程度🤔
CS major 睇得明lol
好似高考有E
咁算唔算有AL程度
Differentiation一個好重要嘅用途係去估算一條function嘅值

我地之前提過,derivative係指出如果x增加少少,咁f(x)會增加幾多
所以我地就可以喺幅圖畫一條斜率為f'(a)嘅線
去估計f(x)喺a附近嘅值

例如我地可以估算f(x)=sin x喺x=0附近啲情況

於是我地就可以就g(x)=x嚟做估算

咁我地見到,當x同0比較接近時,我地嘅估算相當準確
但係當x比較大嗰陣,誤差就會比較大

咁個問題喺邊呢?
就係喺x比較大嘅時候,f'(x)已經同f'(0)唔同
咁既然個斜率唔啱
我地又點會估得準呢

咁我地研究吓f'(x)同f'(0)究竟差幾遠:

好似睇唔到啲咩...

咁我地就見到f'(0)=1係f'(x)喺0附近嘅一個好好嘅估算
其實係因為f''(0)=0

同頭先一樣,當x比較大嘅時候,我地對f'(x)嘅估算嘅誤差開始變大
個原因就係x比較大嘅時候,f''(x)已經同f''(0)唔同
我地只係由研究f(x)變成研究f'(x)
咁既然個斜率唔啱
我地又點會估得準呢

於是,我地又研究吓f''(x)同f''(0)究竟差幾遠:

咁我地就見到f''(0)嘅值唔係一個對f''(x)好準確嘅估算

所以我地要諗辦法修正佢
我地見到f''(x)喺x=0嘅斜率(即係f'''(0))係-1
於是我地就諗一條簡單嘅function h,使到佢地有同樣嘅derivative,
即係h'''(0) = -1
咁我地咪可以修正到f(x)同g(x)之間嘅誤差囉

一個好好嘅選擇就係h(x) = -x³/6 ,因為容易計

咁我地睇吓新嘅估算係點:

效果唔錯
依家我地嘅估算喺|x|<1嘅範圍內都幾準
雖然之後都係慘不忍睹:

但係唔緊要
呢個我地可以繼續用同一個方法修正:

咁我地就得到一條好似樣嘅function喇

咁我地依家就總結吓我地做咗啲咩:
我地由 f(a)開始,我地有一個linear estimation
f(a) + f'(a)(x-a)
然後我地要加一個修正term h(x),而呢個term要滿足h''(x) = f''(a), 同埋h(0)=h'(0)=0 (因為我地唔想搞亂前面嘅估算)
咁為咗方便起見,我地會揀一個polynomial
根據中學雞嘅知識,呢個polynomial會係 f''(a)(x-a)²/2
咁新嘅估算就係
f(a) + f'(a)(x-a) + f''(a)(x-a)²/2
如此類推

咁我地就得到一條series:

咁呢條就叫做f(x)嘅Taylor series喇

既然講得估算,就梗係要講誤差啦
咁我地就有下面嘅theroem幫手:

咁長唔想打,直接抄人算數

咁佢要講嘅就係Pn(x)同f(x)嘅誤差同佢就第n+1個derivative相關
所以當我地知道佢喺x同c之間呢個interval嘅bound
咁我地就可以計到Rn最大係幾多,即係誤差最大係幾多

Proof: 我地設M係一個數,使到

呢度x唔係variable, 我地想搵嘅係f喺x嘅值,所以M係一個constant

然後我地再寫

今次個t係variable喇

同我地就有g(x)=g(c)=0
然後用Rolle's Theorem (或者MVT, 是但啦) 就可以KO

搞掂

我地依家小試牛刀,計吓喺x=1時,sin x 同我地頭先嗰個degree 9嘅polynomial嘅estimation差幾遠先:

幾準吖,唔係咩

所以Taylor series係一個估算differentiable function嘅好辦法

除咗一樣野
就係佢唔係一定work
(雖然N賤嘅同學仔可以放心用,因為你地會見到嘅function都唔會出事)

我地睇吓呢個function

用L'Hôpital's Rule我地計到喺0呢一點,我地d幾多次都係得到0
即係話我地個Taylor series永遠都係0

所以我地唔能夠透過Taylor series對f(x)嘅值作出精確估算

咁個根本原因就係Rn其實唔一定要converge to 0
只要f⁽ⁿ⁺¹⁾(x)生得夠快,咁佢就會爆煲

下集: Riemann Integral
想收睇高級啲嘅Lebesgue Integral,請移玉步到呢個post:

[數學普及] Measure Theory (測度論) 簡介 ver. 2
https://lihkg.com/thread/498521/
引咗烏大龜入嚟,呢鋪麻煩啦
屌你老母,烏大龜係咪你負皮我
屌,個post一路睇緊都好地地,無端端好撚礙眼 # fuck#xm
你仲想引埋龜龜去我個post度
呢個post都沉咗啦,等龜仔幫手推post都好呀
你仲想引埋龜龜去我個post度
你個post都沉咗啦,等龜仔幫手推post都好呀
我就係想佢沉遲D開 ver 3
推已幫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞